ASTENIA DE PRIMĂVARĂ – Care sunt cauzele și cum o combați
Astenia nu este o boală propriu-zisă, ci un simptom, o tulburare, o stare de slăbiciune, de disconfort fizic şi psihic, care apare o dată cu începutul primăverii. În această perioadă, organismul nostru trebuie să facă faţă nu doar schimbărilor de temperatură şi luminozităţii crescute, dar este nevoit să se adpateze unui nou stil de viaţă. Pentru aceasta, el are nevoie de resurse energetice – scrie medicas.ro.
În aceste condiţii, dacă organismul nostru se confruntă cu un deficit de vitamine şi minerale, cauzat de alimentele nesănătoase consumate, în general, în timpul iernii, atunci sunt şanse mari să fim victime ale asteniei. De ce? Pentru că lipsa de vitalitate cauzată de carențele alimentare reprezintă unul dintre factorii care favorizează instalarea asteniei de primăvară.
Pe lângă aportul insuficient de vitamine şi minerale, alte cauze alte asteniei sunt lipsa exerciţiilor fizice şi bolile de sezon, cum ar fi gripă.
*Cum ştim dacă s-a instalat astenia de primăvară?
Există mai multe simptome care indică o posibilă astenie. Iată care sunt cele mai frecvente dintre ele:
• Stări de continuă oboseala şi somnolenţă
• Lipsa de energie
• Pasivitate şi putere de concentrare redusă
• Disconfort, iritabilitate şi anxietate
• Cefalee şi palpitaţii
• Lipsa tonusului şi scăderea formei fizice
• Sentimentul de vinovăţie
• Scăderea sau creşterea poftei de mâncare şi, implicit, probleme de greutate
• Buimăceală şi nevoia de a plânge
Atunci când ne confruntăm cu una sau mai multe dintre aceste stări, este bine să luăm în considerare faptul că astenia poate duce la afecţiuni mai grave, cum ar fi depresia. Prin urmare, trebuie să cunoaştem şi consecinţele sau riscurile pe care le presupune astenia.
*Care sunt consecinţele asteniei?
Cea mai serioasă afecţiune cauzată de astenie este depresia. Aceasta se caracterizează printr-o stare de tristeţe acută, de pierdere a încrederii în sine. Partea gravă este că, după dispariţia asteniei, depresia rămâne. Ea necesită, în cele mai multe cazuri, tratament de specialitate.
Atunci când suferim de astenie, nu mai suntem la fel de ordonaţi, de atenţi şi de prompţi în rezolvarea anumitor probleme. Aşadar, astenia ne afectează nu doar viaţa personală, ci şi performanţele la locul de muncă.
Chiar dacă suntem persoane calde şi sociabile, s-ar putea ca, în această perioadă, să manifestăm o oarecare indiferenţă faţă de cei apropiaţi. Cauza este una singură: astenia de primăvară.
Aceasta tulburare are efecte negative şi asupra sănătăţii noastre fizice. Una dintre bolile pe care le determina aste anemia. Cauzele acesteia se regăsesc, evident, în deficitul de vitamine şi minerale cu care ne confruntăm în această perioadă.
*Cum putem combate efectele asteniei?
Cele mai bune remedii pentru tratarea asteniei de primăvară se regăsesc în alimentaţie, în odihnă şi în exerciţiile fizice.
1. Alimentaţia
În această perioadă, este bine să consumăm cât mai multe legume proaspete. Ele sunt bogate în vitamine şi cresc rezistenta organismului. Verdeţurile de sezon sunt excelente mai ales pentru persoanele care suferă de anemie. Astfel, salată verde, urzicile şi spanacul fac minuni în tratarea asteniei.
Alte alimente utile în astenia de primăvară sunt fructele, în special cele cu un conţinut bogat în vitamina C, cum sunt merele şi citricele. De asemenea, măceşele contribuie cu succes la reducerea stărilor de oboseală cronică.
Datorită complexului de vitamina B, drojdia de bere ajuta la refacerea formei fizice şi psihice. Este indicat să luăm zilnic o linguriţă de drojdie de bere, amestecată cu miere. O altă recomandare este să consumăm cât mai multe lichide, deoarece acestea detoxifica organismul.
2. Cura de vitamine şi minerale
Dacă suferim de simptome severe ale asteniei, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul nostru le ia din alimente să nu fie suficiente. Prin urmare, avem nevoie de suplimente nutritive. De reţinut este faptul că acestea nu înlocuiesc o alimentaţie variată, ci o completează.
Astfel, vitaminele A şi C cresc rezistenta organismului la infecţii, iar vitamina B12 combate anemia. Fierul creşte rezistenta organismului la infecţii şi îmbunătăţeşte vederea.
3. Odihnă
Pentru că în timpul somnului organismul nostru se reface şi acumulează energie pentru ziua următoare, este important să ne respectăm orele de somn. Astfel, vom face faţa mai bine efectelor negative ale asteniei.
4. Mişcarea
Fie că mergem la sală, fie că preferăm o plimbare prin parc, în aer liber, mişcarea este esenţială în această perioadă. Astfel, ne vom ajuta organismul să se adapteze mai uşor la schimbările cărora trebuie să le facă faţă. În plus, mişcarea este o sursă de energie, de care avem atât de mare nevoie la început de primăvară.
Sursă: medicas.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi Cea mai populară sărbătoare a zilei de 4 noiembrie este Ziua bomboanelor (CandyDay). Ele ne atrag prin varietatea de culori, arome, dimensiuni şi forme, uneori amuzante. La începutul secolului al XIII-lea, englezii au împrumutat un cuvânt […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba