Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

ASTENIA DE PRIMĂVARĂ – Care sunt cauzele și cum o combați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astenia nu este o boală propriu-zisă, ci un simptom, o tulburare, o stare de slăbiciune, de disconfort fizic şi psihic, care apare o dată cu începutul primăverii. În această perioadă, organismul nostru trebuie să facă faţă nu doar schimbărilor de temperatură şi luminozităţii crescute, dar este nevoit să se adpateze unui nou stil de viaţă. Pentru aceasta, el are nevoie de resurse energetice – scrie medicas.ro.

În aceste condiţii, dacă organismul nostru se confruntă cu un deficit de vitamine şi minerale, cauzat de alimentele nesănătoase consumate, în general, în timpul iernii, atunci sunt şanse mari să fim victime ale asteniei. De ce? Pentru că lipsa de vitalitate cauzată de carențele alimentare reprezintă unul dintre factorii care favorizează instalarea asteniei de primăvară.

Pe lângă aportul insuficient de vitamine şi minerale, alte cauze alte asteniei sunt lipsa exerciţiilor fizice şi bolile de sezon, cum ar fi gripă.

*Cum ştim dacă s-a instalat astenia de primăvară?

Există mai multe simptome care indică o posibilă astenie. Iată care sunt cele mai frecvente dintre ele:

• Stări de continuă oboseala şi somnolenţă
• Lipsa de energie
• Pasivitate şi putere de concentrare redusă
• Disconfort, iritabilitate şi anxietate
• Cefalee şi palpitaţii
• Lipsa tonusului şi scăderea formei fizice
• Sentimentul de vinovăţie
• Scăderea sau creşterea poftei de mâncare şi, implicit, probleme de greutate
• Buimăceală şi nevoia de a plânge

Atunci când ne confruntăm cu una sau mai multe dintre aceste stări, este bine să luăm în considerare faptul că astenia poate duce la afecţiuni mai grave, cum ar fi depresia. Prin urmare, trebuie să cunoaştem şi consecinţele sau riscurile pe care le presupune astenia.

*Care sunt consecinţele asteniei?

Cea mai serioasă afecţiune cauzată de astenie este depresia. Aceasta se caracterizează printr-o stare de tristeţe acută, de pierdere a încrederii în sine. Partea gravă este că, după dispariţia asteniei, depresia rămâne. Ea necesită, în cele mai multe cazuri, tratament de specialitate.

Atunci când suferim de astenie, nu mai suntem la fel de ordonaţi, de atenţi şi de prompţi în rezolvarea anumitor probleme. Aşadar, astenia ne afectează nu doar viaţa personală, ci şi performanţele la locul de muncă.

Chiar dacă suntem persoane calde şi sociabile, s-ar putea ca, în această perioadă, să manifestăm o oarecare indiferenţă faţă de cei apropiaţi. Cauza este una singură: astenia de primăvară.

Aceasta tulburare are efecte negative şi asupra sănătăţii noastre fizice. Una dintre bolile pe care le determina aste anemia. Cauzele acesteia se regăsesc, evident, în deficitul de vitamine şi minerale cu care ne confruntăm în această perioadă.

*Cum putem combate efectele asteniei?

Cele mai bune remedii pentru tratarea asteniei de primăvară se regăsesc în alimentaţie, în odihnă şi în exerciţiile fizice.

1. Alimentaţia

În această perioadă, este bine să consumăm cât mai multe legume proaspete. Ele sunt bogate în vitamine şi cresc rezistenta organismului. Verdeţurile de sezon sunt excelente mai ales pentru persoanele care suferă de anemie. Astfel, salată verde, urzicile şi spanacul fac minuni în tratarea asteniei.

Alte alimente utile în astenia de primăvară sunt fructele, în special cele cu un conţinut bogat în vitamina C, cum sunt merele şi citricele. De asemenea, măceşele contribuie cu succes la reducerea stărilor de oboseală cronică.

Datorită complexului de vitamina B, drojdia de bere ajuta la refacerea formei fizice şi psihice. Este indicat să luăm zilnic o linguriţă de drojdie de bere, amestecată cu miere. O altă recomandare este să consumăm cât mai multe lichide, deoarece acestea detoxifica organismul.

2. Cura de vitamine şi minerale

Dacă suferim de simptome severe ale asteniei, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul nostru le ia din alimente să nu fie suficiente. Prin urmare, avem nevoie de suplimente nutritive. De reţinut este faptul că acestea nu înlocuiesc o alimentaţie variată, ci o completează.

Astfel, vitaminele A şi C cresc rezistenta organismului la infecţii, iar vitamina B12 combate anemia. Fierul creşte rezistenta organismului la infecţii şi îmbunătăţeşte vederea.

3. Odihnă

Pentru că în timpul somnului organismul nostru se reface şi acumulează energie pentru ziua următoare, este important să ne respectăm orele de somn. Astfel, vom face faţa mai bine efectelor negative ale asteniei.

4. Mişcarea

Fie că mergem la sală, fie că preferăm o plimbare prin parc, în aer liber, mişcarea este esenţială în această perioadă. Astfel, ne vom ajuta organismul să se adapteze mai uşor la schimbările cărora trebuie să le facă faţă. În plus, mişcarea este o sursă de energie, de care avem atât de mare nevoie la început de primăvară.

Sursă: medicas.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile

Unirea Ziarul

Publicat

în

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile Mare e grădina… alegerilor. Dacă nu luăm în seamă acei lăudătorilor plătiți, ar trebui să lăsăm pentru o dată ulterioară enumerarea efectelor negative sau pozitive ale unei alianțe, mai ales în perioada pre-electorală. Oricum, efectele unor astfel de alianțe pot fi și puțin benefice, de natură să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea