Ziarul Unirea

ASTENIA DE PRIMĂVARĂ – Care sunt cauzele și cum o combați

Astenia nu este o boală propriu-zisă, ci un simptom, o tulburare, o stare de slăbiciune, de disconfort fizic şi psihic, care apare o dată cu începutul primăverii. În această perioadă, organismul nostru trebuie să facă faţă nu doar schimbărilor de temperatură şi luminozităţii crescute, dar este nevoit să se adpateze unui nou stil de viaţă. Pentru aceasta, el are nevoie de resurse energetice – scrie medicas.ro.

În aceste condiţii, dacă organismul nostru se confruntă cu un deficit de vitamine şi minerale, cauzat de alimentele nesănătoase consumate, în general, în timpul iernii, atunci sunt şanse mari să fim victime ale asteniei. De ce? Pentru că lipsa de vitalitate cauzată de carențele alimentare reprezintă unul dintre factorii care favorizează instalarea asteniei de primăvară.

ELIT

Pe lângă aportul insuficient de vitamine şi minerale, alte cauze alte asteniei sunt lipsa exerciţiilor fizice şi bolile de sezon, cum ar fi gripă.

*Cum ştim dacă s-a instalat astenia de primăvară?

Există mai multe simptome care indică o posibilă astenie. Iată care sunt cele mai frecvente dintre ele:

• Stări de continuă oboseala şi somnolenţă
• Lipsa de energie
• Pasivitate şi putere de concentrare redusă
• Disconfort, iritabilitate şi anxietate
• Cefalee şi palpitaţii
• Lipsa tonusului şi scăderea formei fizice
• Sentimentul de vinovăţie
• Scăderea sau creşterea poftei de mâncare şi, implicit, probleme de greutate
• Buimăceală şi nevoia de a plânge

Atunci când ne confruntăm cu una sau mai multe dintre aceste stări, este bine să luăm în considerare faptul că astenia poate duce la afecţiuni mai grave, cum ar fi depresia. Prin urmare, trebuie să cunoaştem şi consecinţele sau riscurile pe care le presupune astenia.

*Care sunt consecinţele asteniei?

Cea mai serioasă afecţiune cauzată de astenie este depresia. Aceasta se caracterizează printr-o stare de tristeţe acută, de pierdere a încrederii în sine. Partea gravă este că, după dispariţia asteniei, depresia rămâne. Ea necesită, în cele mai multe cazuri, tratament de specialitate.

Atunci când suferim de astenie, nu mai suntem la fel de ordonaţi, de atenţi şi de prompţi în rezolvarea anumitor probleme. Aşadar, astenia ne afectează nu doar viaţa personală, ci şi performanţele la locul de muncă.

Chiar dacă suntem persoane calde şi sociabile, s-ar putea ca, în această perioadă, să manifestăm o oarecare indiferenţă faţă de cei apropiaţi. Cauza este una singură: astenia de primăvară.

Aceasta tulburare are efecte negative şi asupra sănătăţii noastre fizice. Una dintre bolile pe care le determina aste anemia. Cauzele acesteia se regăsesc, evident, în deficitul de vitamine şi minerale cu care ne confruntăm în această perioadă.

*Cum putem combate efectele asteniei?

Cele mai bune remedii pentru tratarea asteniei de primăvară se regăsesc în alimentaţie, în odihnă şi în exerciţiile fizice.

1. Alimentaţia

În această perioadă, este bine să consumăm cât mai multe legume proaspete. Ele sunt bogate în vitamine şi cresc rezistenta organismului. Verdeţurile de sezon sunt excelente mai ales pentru persoanele care suferă de anemie. Astfel, salată verde, urzicile şi spanacul fac minuni în tratarea asteniei.

Alte alimente utile în astenia de primăvară sunt fructele, în special cele cu un conţinut bogat în vitamina C, cum sunt merele şi citricele. De asemenea, măceşele contribuie cu succes la reducerea stărilor de oboseală cronică.

Datorită complexului de vitamina B, drojdia de bere ajuta la refacerea formei fizice şi psihice. Este indicat să luăm zilnic o linguriţă de drojdie de bere, amestecată cu miere. O altă recomandare este să consumăm cât mai multe lichide, deoarece acestea detoxifica organismul.

2. Cura de vitamine şi minerale

Dacă suferim de simptome severe ale asteniei, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul nostru le ia din alimente să nu fie suficiente. Prin urmare, avem nevoie de suplimente nutritive. De reţinut este faptul că acestea nu înlocuiesc o alimentaţie variată, ci o completează.

Astfel, vitaminele A şi C cresc rezistenta organismului la infecţii, iar vitamina B12 combate anemia. Fierul creşte rezistenta organismului la infecţii şi îmbunătăţeşte vederea.

3. Odihnă

Pentru că în timpul somnului organismul nostru se reface şi acumulează energie pentru ziua următoare, este important să ne respectăm orele de somn. Astfel, vom face faţa mai bine efectelor negative ale asteniei.

4. Mişcarea

Fie că mergem la sală, fie că preferăm o plimbare prin parc, în aer liber, mişcarea este esenţială în această perioadă. Astfel, ne vom ajuta organismul să se adapteze mai uşor la schimbările cărora trebuie să le facă faţă. În plus, mişcarea este o sursă de energie, de care avem atât de mare nevoie la început de primăvară.

Sursă: medicas.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de SUBIECTE, BAREME și TESTE de ANTRENAMENT, publicate de minister, pentru elevii claselor a VIII-a

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: TOATE modelele de SUBIECTE, BAREME  și teste de antrenament, la română și matematică, pentru elevii de clasa… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

Optimistul 26 martie 2014 at 10:52

Sper sa nu-mi fac iluzii.
Problemele cu aceasta boala neplacuta le am din copilarie, in decursul anilor am avut si atacuri de panica cu consecinte grave.
Anul acesta 2014 cred ca timp de 30 de zile am consumat catina in exces (ianuarie-februarie) cu toate acestea astenia nu ma iertat starea de inconfort a inceput din data de 15 martie, odata cu cresterea temperaturilor pana la 24 grade.
Timp de o saptamana a escaladat violent, insomnii, o lipsa totala de concentrare.
Intamplarea face ca am avut o indigestie urata. Dupa aceasta criza de indigestie m-am simtit mult mai bine si acum cand scriu aceste randuri starea e mult ameliorata fata de petioada 15-22 martie.
Se spune ca astenia e pe fond de lipsa de vitamine, deficit creat in cursul iernii, v-am relatat ca timp de o luna am luat catina si cu toate astea astenia la mine a debutat cu o luna inainte fata de 2013 (va reamintesc ca debutul termic in acest an adica 2013 a inceput mult mai tarziu deoarece a fost o iarna lunga).

Concluzia: Datorita cresterii temperaturii mediului inconjurator organismul isi modifica metabolismul, adica nu se mai grabeste sa digere deoarece nu mai are nevoie de calori precum iarna si asta duce la un dezechilibru, nu sunt specialist ca acest dezechilibru sa-l pot defini corect.
Noi si in perioada calda, din inertie mancam la fel de mult cam acelasi gen de mancare, acest fapt da organismul peste cap.
Va propun cateva zile sa mancati muuult mai putin, fara a creste aportul de vitamine.
Cred ca veti fi surprinsi de starea de bine care apare. Nu cedati senzatiei de foame daca vreti sa va protejati sistemul nervos.
Eu nu zic ca vitaminele nu au vina lor, dar intamplator cand trecem pe salate si alte surse alimentare cu surplus de vitamine, alimentatia scade caloric. Mai ales putem intra in capcana de a lua vitamine sintetizate si sa continuam alimentatia bogata caloric.
Am vrut sa punctez ca, cauza principala a asteniei e plusul de calorii si nu lipsa de vitamine.

Cauza principala a asteniei:
Plusul de calorii de care organismul nu are nevoie.

Comentariile sunt oprite