Rămâi conectat

Actualitate

ASTĂZI: Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, sărbătorită la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos

Publicat

în

Astăzi, 3 decembrie, în întreaga lume este celebrată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Ziua reprezintă un prilej şi o şansă, în acelaşi timp, pentru a fi solidari cu cei vulnerabili, pentru a încerca să cunoaştem experienţe, să înţelegem situaţii, să ne asumăm efortul de a construi o viaţă fără bariere şi are ca obiectiv promovarea înţelegerii dizabilităţii şi mobilizarea tuturor pentru asigurarea unei vieţi demne, egale din punct de vedere a drepturilor şi bunăstării persoanelor  cu dizabilităţi.

Astfel, în jurul orei 16.00,  pentru a fi mai aproape de semenii lor şi pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, membrii Serviciului de Ajutor Maltez în România – Punctul de lucru Aiud împreună cu o delegaţie din Germania vor vizita Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos pentru a acorda cadouri – pachete cu dulciuri şi fructe – persoanelor ocrotite în acest centru, dar şi beneficiarilor Locuinţelor protejate nr. 9, 11, 12 Galda de Jos şi nr. 10 Cricău.

La rândul lor, persoanele ocrotite în cadrul CRRN Galda de Jos îşi vor încânta vizitatorii cu un mic concert de colinde şi cu expoziţia de obiecte realizate în cadrul programelor de terapie ocupaţională: desene, picturi şi goblenuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Persoanele cu dizabilităţi nu au nevoie de mila semenilor, ei au nevoie de recunoaşterea lor ca membri cu drepturi depline în viaţa social-economică. Pentru aceasta este absolut necesară implicarea societăţii civile în întreaga activitate desfăşurată de specialiştii, din structura de stat sau ONG-uri, în domeniul protecţiei sociale. Societatea civilă trebuie să aibă un rol activ în împiedecarea discriminării oamenilor pe criterii de dizabilitate, trebuie să-i sprijine moral pe aceştia în lupta lor de recunoaştere ca şi cetăţeni cu drepturi depline. Potenţialele victime ale discriminării vor putea lupta pentru drepturile lor numai cunoscându-le şi, aici, instituţiile publice trebuie să aibă alături structurile societăţii civile”, a declarat directorul D.G.A.S.P.C. Alba, profesor Sorin Valerian Chirilă.

În cadrul Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică şi a  locuinţelor protejate sunt asistate persoane adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap din judeţul Alba, precum şi persoane adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap  din alte judeţe ale ţării ( Arad, Argeş, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea), la cererea acestora sau a reprezentantului lor legal, în limita locurilor disponibile.

La data de 31 octombrie a.c. în cadrul CRRN Galda de Jos şi în cele 4 locuinţe protejate, numărul beneficiarilor era de 382 de persoane, din care 280 de persoane cu domiciliul pe raza judeţului Alba, iar 102 persoane cu domiciliul în judeţele menţionate mai sus.

În cadrul acestor centre rezidenţiale se asigură asistenţă medicală, găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare, pe o perioada determinată sau nedeterminată, în funcţie de tipul şi nevoile individuale ale beneficiarilor.

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, încă din anii 1970, o serie de declaraţii privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Adunarea Generală a ONU a proclamat anul 1981 drept An internaţional al persoanelor cu dizabilităţi, iar perioada 1983 – 1992 a fost declarată Decada pentru persoanele cu dizabilităţi.

Astfel că,  în anul 1992, Adunarea Generală a ONU, consacrată analizei implementării Programului Mondial de Acţiune privind persoanele cu dizabilităţi, a declarat 3 decembrie ca fiind  Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Publicitate

Actualitate

Premierul Nicolae Ciucă: „România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie”

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciucă: „România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie”

Nicolae Ciucă, premierul României, transmis prin intermediul paginii de socializare faptul că „România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie. Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) este un pas esențial pentru domeniul nuclear civil românesc”.

„În paralel cu dezvoltarea tehnologiei SMR, România va construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Producția de energie nucleară contribuie la scăderea gradului de poluare generată de centralele termoelectrice și la creșterea gradului de protecție a mediului, ambele fiind obiective asumate de întreaga Uniune Europeană”, spune Nicolae Ciucă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta îi încurajează pe actorii din industria nucleară din România și pe experții români din domeniu să se implice, „pentru a deschide țării noastre calea către energia viitorului, nepoluantă, stabilă și accesibilă!”.

„Prin aceste proiecte, platformele de extracție a gazului metan din Marea Neagră și investițiile în energia regenerabilă, România va deveni nu doar independentă energetic, ci și un furnizor stabil în regiune”, a mai precizat premierul.

SUA dau 14 milioane de dolari pentru ca România să aibă primele centrale cu mini-reactor din Europa

Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power vor finanța cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare pentru instalarea în România a unor centrale de tip SMR (reactor modular mic), primele de acest fel în Europa. Anunțul a fost făcut de Casa Albă cu ocazia summitului G7 și a fost salutat de președintele Klaus Iohannis, care subliniază că asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic bilateral.

Primul reactor de mici dimensiuni din România va fi amplasat la vechea termocentrală de la Doicești

Primul reactor modular mic (SMR) din România va fi instalat la fosta termocentrală de la Doicești, din județul Dâmbovița, au anunțat Nuclearelectrica și compania americană NuScale.

România devine astfel una dintre primele țări din lume – și prima din Europa – ce implementează tehnologia inovatoare și sigură a reactoarelor modulare mici NuScale, care permit furnizarea de energie „curată”.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Mai mult de 33% din cheltuielile românilor au reprezentat taxe, impozite și asigurări sociale, în anul 2021. Datele INS

Publicat

în

Mai mult de 33% din cheltuielile românilor au reprezentat taxe, impozite și asigurări sociale, în anul 2021. Datele INS

Contribuțiile la bugetele de asigurări sociale, impozitele asupra veniturilor, contizațiile, dar și alte impozite și taxe, au avut o pondere de 33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, în anul 2021, ridicându-se în medie la suma 1.620 de lei, lunar, pe gospodărie.

Din acestea, impozitul pe salariu a reprezentat 15% (14,8% în 2020), iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) peste jumătate, 84,3% (84,5% în 2020), din totalul impozitelor, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit INS, impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2021, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 43% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 17,2% pentru cele de şomeri, 13,9% pentru gospodăriile de pensionari, 11,1% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 7,9% în cazul gospodăriilor de agricultori, conform Agerpres.

De altfel, subliniază INS, în anul 2021, cuantumul mediu al transferurilor aflate în sarcina gospodăriilor de salariaţi a fost de 12 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile de agricultori, de 8,2 ori mai mare decât transferurile plătite de gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole, de 7,4 ori mai mare decât al celor de pensionari şi de 6,4 ori mai mare decât al gospodăriilor de şomeri.

În profil teritorial, se înregistrează diferenţe relativ mari de nivel şi pondere a transferurilor între urban şi rural şi un grad mai scăzut de diferenţiere pe regiuni. Cuantumul impozitelor, contribuţiilor etc plătite în medie de o gospodărie din mediul urban a fost de 1,9 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile din mediul rural, iar ponderea lor în totalul cheltuielilor a fost de 36,7% şi, respectiv, de 26,9%.

În profil regional, se remarcă amplasarea a două regiuni pe cele două extreme (inferioară şi superioară): Nord-Est, cu nivelul minim al acestui tip de cheltuieli de 1.091,3 lei lunar în medie pe o gospodărie (26,7% din cheltuielile totale) şi Bucureşti-Ilfov, cu nivelul maxim de 2.841,8 lei (39,2%), restul înregistrând niveluri între 1.267 – 1.829 lei şi ponderi în cheltuielile totale între 29,2% – 35,2%.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Două monede antice, returnate României de către poliția din Marea Britanie. Vor fi transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României

Publicat

în

FOTO| Două monede antice, returnate României de către poliția din Marea Britanie. Vor fi transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României

Două monede antice de aur, aparținând patrimoniului cultural național, au fost predate de către reprezentanții Metropolitan Police ambasadorului României la Londra, Laura Popescu, arată o postare a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Monedele au fost recuperate în Regatul Unit şi urmează să fie transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această recuperare de mare însemnătate a fost posibilă graţie unei echipe din care au făcut parte „detectivii John Roch, Ray Swan şi Sophie Hayes, de la Unitatea Art & Antiques din cadrul Metropolitan Police, alături de colegii noştri ataşaţi de interne de la Londra”, notează Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit Agerpres.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare