Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

ASTĂZI: Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, sărbătorită la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, 3 decembrie, în întreaga lume este celebrată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Ziua reprezintă un prilej şi o şansă, în acelaşi timp, pentru a fi solidari cu cei vulnerabili, pentru a încerca să cunoaştem experienţe, să înţelegem situaţii, să ne asumăm efortul de a construi o viaţă fără bariere şi are ca obiectiv promovarea înţelegerii dizabilităţii şi mobilizarea tuturor pentru asigurarea unei vieţi demne, egale din punct de vedere a drepturilor şi bunăstării persoanelor  cu dizabilităţi.

Astfel, în jurul orei 16.00,  pentru a fi mai aproape de semenii lor şi pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, membrii Serviciului de Ajutor Maltez în România – Punctul de lucru Aiud împreună cu o delegaţie din Germania vor vizita Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos pentru a acorda cadouri – pachete cu dulciuri şi fructe – persoanelor ocrotite în acest centru, dar şi beneficiarilor Locuinţelor protejate nr. 9, 11, 12 Galda de Jos şi nr. 10 Cricău.

La rândul lor, persoanele ocrotite în cadrul CRRN Galda de Jos îşi vor încânta vizitatorii cu un mic concert de colinde şi cu expoziţia de obiecte realizate în cadrul programelor de terapie ocupaţională: desene, picturi şi goblenuri.

„Persoanele cu dizabilităţi nu au nevoie de mila semenilor, ei au nevoie de recunoaşterea lor ca membri cu drepturi depline în viaţa social-economică. Pentru aceasta este absolut necesară implicarea societăţii civile în întreaga activitate desfăşurată de specialiştii, din structura de stat sau ONG-uri, în domeniul protecţiei sociale. Societatea civilă trebuie să aibă un rol activ în împiedecarea discriminării oamenilor pe criterii de dizabilitate, trebuie să-i sprijine moral pe aceştia în lupta lor de recunoaştere ca şi cetăţeni cu drepturi depline. Potenţialele victime ale discriminării vor putea lupta pentru drepturile lor numai cunoscându-le şi, aici, instituţiile publice trebuie să aibă alături structurile societăţii civile”, a declarat directorul D.G.A.S.P.C. Alba, profesor Sorin Valerian Chirilă.

În cadrul Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică şi a  locuinţelor protejate sunt asistate persoane adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap din judeţul Alba, precum şi persoane adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap  din alte judeţe ale ţării ( Arad, Argeş, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea), la cererea acestora sau a reprezentantului lor legal, în limita locurilor disponibile.

La data de 31 octombrie a.c. în cadrul CRRN Galda de Jos şi în cele 4 locuinţe protejate, numărul beneficiarilor era de 382 de persoane, din care 280 de persoane cu domiciliul pe raza judeţului Alba, iar 102 persoane cu domiciliul în judeţele menţionate mai sus.

În cadrul acestor centre rezidenţiale se asigură asistenţă medicală, găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare, pe o perioada determinată sau nedeterminată, în funcţie de tipul şi nevoile individuale ale beneficiarilor.

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, încă din anii 1970, o serie de declaraţii privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Adunarea Generală a ONU a proclamat anul 1981 drept An internaţional al persoanelor cu dizabilităţi, iar perioada 1983 – 1992 a fost declarată Decada pentru persoanele cu dizabilităţi.

Astfel că,  în anul 1992, Adunarea Generală a ONU, consacrată analizei implementării Programului Mondial de Acţiune privind persoanele cu dizabilităţi, a declarat 3 decembrie ca fiind  Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea