Rămâi conectat

Curier Județean

ASTĂZI: Ziua Cânepii, ediția a patra, o tradiţie frumoasă care devenea istorie, prinde din nou viaţă într-un sat din Alba. Ateliere de prelucrare și de meșteșuguri și concurs de costume populare

Ziarul Unirea

Publicat

în

O tradiţie frumoasă care devenea istorie a prins din nou viaţă într-un sat din Alba. Localnicele s-au apucat din nou să cultive cânepă, să toarcă fire şi, în final, să tează din ele ştergare şi costume tradiţionale.

Sâmbătă, 17 August 2019, ora 11:00, Asociația Vatra din Geoagiu de Sus, organizează Ziua Cânepii, ediția a patra, în colaborare cu Primăria comunei Stremț.

În cadrul evenimentul aveți ocazia să urmăriți „Drumul Cânepii” atât practic, prin atelierele de prelucrare și spălare a cânepii, cât și înregistrat în filmul „Satul de cânepă” realizat de Iosif Ciunterei.

Veți mai putea fi încântați cu ateliere de meșteșuguri și de un concurs de costume populare.

Promotoarea acestei tradiţii reînviate este Mariana Mereu, ce a înfiinţat la Geaogiu de Sus şi un muzeu,unde pot fi văzute obiecte utilizate în trecut în obţinerea pânzei din cânepă.

Mariana Mereu a înfiinţat Asociaţia ”Vatra” prin intermediul căreia organizează mai multe evenimente prin care a scos satul din anonimat.

Pe vremuri, în localitatea Geoagiu de Sus, nu era gospodărie unde să nu se cultive cânepă. Cu anii însă, tradiţia a fost dată uitării. Câteva femei din sat, care cunosc meşteşugul, au vrut să îl reînvie. Aşa că s-au apucat să semene plantă şi să o prelucreze că pe vremuri.

După ce este culeasă, cânepă este lăsată la înmuiat. Apoi e spălată bine la rău. Apoi, până să fie gata pentru ţesut haine, trece printr-un proces complex.

Mâinile femeilor nu stau o clipă. Tinerele din zona stau pe lângă senioarele pricepute şi încearcă să înveţe şi ele secretele acestei tradiţii.

Turiştii care ajung în acest sat urmăresc fascinaţi întregul spectacol. Fac o mulţime de poze, iar unii ţin să filmeze toate etapele.

Cum localnicii sunt oameni primitori, n-au uitat să pună pe masă şi plăcinte şi prăjituri de casă pentru oaspeţi. Iar pentru fiecare client dornic să cumpere o ie sau un ştergar au şi câte o poveste.

Ziua cânepii a ajuns anul acesta la cea de-a două ediţie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea