Rămâi conectat

Ştirea zilei

ASTĂZI| Vizita Excelenței Sale Arthur Mattli, ambasadorul Elveției : Alba Iulia este prima din Transilvania certificată în conformitate cu sistemul European Energy Award

Publicat

în

ASTĂZI| Vizita Excelenței Sale Arthur Mattli, ambasadorul Elveției : Alba Iulia este prima din Transilvania certificată în conformitate cu sistemul European Energy Award

„Astăzi Municipiul Alba Iulia s-a bucurat de vizita Excelenței Sale Domnul Ambasador Arthur Mattli la evenimentele prilejuite de decernarea titlului de ‘Comunitate Sustenabilă – European Energy Award’ pentru proiectele implementate și în curs de implementare, în domeniul eficienței energetice.

Municipiul Alba Iulia este primul municipiu din Transilvania certificat în conformitate cu sistemul European Energy Award, lansat prima dată în Elveția sub denumirea Energiestadt.

Municipalitatea a reușit să contracteze 75 milioane de euro fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, din care aproximativ 60 milioane de euro sunt investiții în infrastructură cu impact direct asupra eficienței energetice în comunitatea locală. (infrastructură educațională, infrastructură socială, infrastructură culturală, reabilitare termică a clădirilor publice/ rezidențiale, transport public local sau iluminat public). De asemenea, în procesul de certificare au fost avute în vedere și clădirile publice echipate cu panouri fotovoltaice și investițiile din ultimii ani în proiecte de eficiență energetică.

Electrica Furnizare Discount

În cadrul vizitei, E.S Domnul Ambasador a prezentat mecanismul de finanțare acordat României prin Programul de finanțare Elvețiano-Român în cadrul căruia se urmărește reducerea disparităților între comunitățile locale din România dar și între România și statele membre ale Uniunii Europene. Totodată au fot prezentate și rezultatele pe care orașe precum Cluj-Napoca le-au atins în urma contractării unor astfel de finanțări nerambursabile, cu precădere în domeniul eficienței energetice. Având în vedere că 65% – 85% din resursele FEDR și ale Fondului de coeziune 2021-2027 se vor concentra mai ales pe obiectivele 1 și 2 ale Comisiei Europene (O Europă mai digitală și o Europă mai verde) iar 37% din PNRR se vor îndrepta spre proiecte relevante pentru tranziția verde, s-au oferit informații și referitoare la portofoliul de proiecte prioritizate ale Municipiului Alba Iulia care ar putea obține finanțare nerambursabilă în cadrul acestor mecanisme financiare și pentru care municipalitatea are în vedere pregătirea documentaților tehnico-economice în vederea accesării fondurilor:

Creșterea eficienței energetice și măsuri de utilizare a unor surse locale de energie regenerabilă a clădirilor de învățământ din municipiul Alba Iulia Colegiul Național Horea Cloșca și Crișan – Colegiu Centenar

Creșterea eficienței energetice a clădirilor de învățământ din municipiul Alba Iulia – Colegiul Tehnic Dorin Pavel

Creșterea eficienței energetice a clădirilor de învățământ din municipiul Alba Iulia – Colegiul Tehnic Alexandru Domșa

Construire platforme pentru colectarea selectivă a deșeurilor urbane -Municipiul Alba Iulia – proiect nefinalizat

Reabilitarea termică a blocurilor rezidențiale inclusiv folosind arta murală și vopsea purificatoare de aer

Achiziția a 15 autobuze electrice

Amenajarea unui parc de panouri fotovoltaice care să asigure necesarul de consum de energie propriu al municipalității

Terminal Intermodal de transport public de persoane, inclusiv parcări de tip park and ride

Primul stadion NZEB din România- reabilitarea bazei sportive stadion și zone adiacente, în vederea utilizării infrastructurii pentru organizarea de evenimente sportive, culturale și educaționale

Totodată, în cadrul acestei întâlniri s-a discutat despre interesul companiilor elvețiene de a investi în România și de oportunitățile de investiție pe care un oraș ca Alba Iulia conectat la 2 autostrăzi le-ar putea promova în relația cu potențialii investitori.

Discuția a vizat și criza actuală privind managementul deșeurilor în Alba Iulia și faptul că la nivelul Municipiului Alba Iulia, începând cu luna septembrie, va fi asigurată colectarea selectivă pe 5 fracții de către noul operator. Certificarea reprezintă pe de-o parte recunoașterea eforturilor depuse de către administrația locală până în prezent în domeniul eficienței energetice dar și un angajament clar al municipalității de a contribui la un viitor mai verde și mai ecologic al comunității locale în următorii 5 ani.” transmite Grabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.

Publicitate

Ştirea zilei

Învățătoare din România amenințată cu moartea după ce a „îndrăznit” să-i învețe pe copii despre vaccinare de „Ziua Educației”, dascălii din toata țara au fost invitați de UNICEF să susțină astfel de activități

Publicat

în

Învățătoare din România amenințată cu moartea după ce a „îndrăznit” să-i învețe pe copii despre vaccinare de „Ziua Educației”, dascălii din toata țara au fost invitați de UNICEF să susțină astfel de activități

Florentina Golea, o învățătoare din Tecuci cu 33 de ani de experiență, a trăit o experiență traumatizantă după ce „a îndrăznit” să-i învețe pe copii despre vaccinare.

Ziua Educației, sărbătorită pe 5 octombrie 2021, a fost marcată anul acesta de lecții despre vaccinare. Dascălii din toată țara au fost invitați, în perioada 20 septembrie-10 octombrie, de UNICEF să le țină lecții despre vaccinare elevilor.

Printre miile de profesori care au răspuns invitației s-a numărat și Florentina Golea, învățătoare și director la Școala Nr. 10 „Dimitrie Sturdza“ din Tecuci, județul Galați.

Electrica Furnizare Discount

Învățătoarea și-a învățat elevii de clasa a IV-a cum pot fi eroi în aceste vremuri de pandemie, inclusiv prin vaccinare și a postat pe Facebook o serie de fotografii.

Postarea a fost preluată de pagina de Facebook RO Vaccinare, iar comentariile jignitoare n-au lipsit.

„M-am bucurat pe moment. Am zis că va ajunge la mai mulți oameni. Și după au urmat…Mai întâi, câteva comentarii, apoi tot mai mulți scriau ca hienele. M-au făcut în toate felurile. Mi-au zis că le manipulez copiii, că îi omor, că n-am ce să caut la catedră.

Efectiv am fost târâtă în noroi. E adevărat, toți cei care m-au jignit sunt necunoscuți. Măcar atât. Două-trei zile am blocat sute de oameni și am tot șters comentarii răutăcioase. M-au amenințat că „știu unde stai, găsim școala, o să vii acasă cu capul în geantă”.

Însă în 33 de ani de activitate nu am fost niciodată atât de umilită, ca după lecția despre vaccinare, care e despre sănătate până la urmă”, a declarat Florentina Golea, potrivit Scena9.ro.

sursa: ziare.com / Fotografie : Facebook Florentina Golea

Citește mai mult

Ştirea zilei

Ministrul interimar al Finanțelor: Pensiile și alocațiile copiilor vor fi majorate de la începutul anului viitor

Publicat

în

Ministrul interimar al Finanțelor: Pensiile și alocațiile copiilor vor fi majorate de la începutul anului viitor

Ministrul interimar al Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, a anunţat că, de la începutul anului viitor, pensiile vor fi majorate cu şase la sută. Şi valoarea alocaţiilor pentru copii va creşte, a mai anunţat ministrul.

Ministrul interimar de Finanţe, Dan Vîlceanu, a fost întrebat, duminică, la Prima TV, de când vor creşte pensiile şi cu cât şi a precizat: „De la începutul anului 2022 şi cred că procentul va fi undeva în jur de şase la sută. Sunt întrebat deseori legat de pensii, salarii. Ceea ce pot spune este doar ce prevede legea în vigoare, pentru că bugetul se face pe legea în vigoare”.

Electrica Furnizare Discount

”Legat de alocaţii, există o ordonanţă adoptată la începutul anului care prevede că alocaţia de la 1 ianuarie 2022 să fie 486 lei pentru copiii până la doi ani şi pentru copiii peste doi ani, undeva pe la 243 de lei. Ele vor intra clar de la 1 ianuarie 2022, e o lege în vigoare la 1 ianuarie. La pensii indexarea se face cu rata inflaţiei şi jumătate din salariul mediu brut. Cam undeva pe aici ar însemna”, a adăugat ministrul.

Întrebat, de asemenea, cât a cheltuit ultima dată la cumpărături, Vîlceanu a explicat că nu obişnuieşte să îşi facă cumpărături pentru o perioadă mai lungă de timp.

„Fac cumpărături în zona în care locuiesc şi nu merg la cumpărături decât dacă am nevoie de ceva. Nu sunt genul care îşi face cumpărături pentru o perioadă mai lungă, nu mă vedeţi cu coşurile prin supermarket. Nu mănânc mai mult de o dată pe zi şi de obicei spre seară, aşa că nevoile sunt extrem de simple la mine”, a declarat ministrul.

sursa: ziare.com

Citește mai mult

Ştirea zilei

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat: „Avem nevoie de ajutor din străinătate. Nu mai suntem suficient de mulţi doctori şi cadre medicale”

Publicat

în

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat: „Avem nevoie de ajutor din străinătate. Nu mai suntem suficient de mulţi doctori şi cadre medicale”

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, medicul infecţionist Adrian Streinu-Cercel, le-a transmis duminică, 24 octombrie, românilor să înţeleagă faptul că România a ajuns în situaţia în care are nevoie de ajutor din străinătate pentru a putea face faţă pandemiei.

Medicul a subliniat importanţa vaccinării şi folosirea măştii într-un moment în care sistemul sanitar „este blocat”.

Întrebat ce ar trebui să înţeleagă toată lumea din criza medicală pe care o traversăm, medicul infecţionist a spus: „Ar trebui să înţeleagă că deja avem nevoie de ajutor din străinătate. Că nu mai suntem suficient de mulţi doctori şi cadre medicale care să asiste numărul mare de pacienţi care se află internaţi în spitalele din România. Atât.

Electrica Furnizare Discount

Şi în rest, orice ajutor este foarte bine venit”, a afirmat senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel la Biblioteca Naţională, unul dintre cele şase centre din Capitală unde se desfăşoară, până luni dimineaţă, „Maratonul vaccinării pentru viaţă”.

El a adăugat că tot personalul medical „încearcă din răsputeri să asigure tot ceea ce se poate din punct de vedere al calităţii actului medical”.

„Vestea neplăcută este că sistemul sanitar din România este blocat în momentul de faţă. Dacă nu vreţi să staţi şi să aşteptaţi pe la cozi prin camere de gardă etc, singura modalitate pe care o aveţi la îndemână este să vă vaccinaţi.

Dar vaccinarea trebuie acompaniată de purtatul măştii, pentru că vaccinarea va intra în funcţiune în cel mai scurt timp în 10 zile (…) Vaccinul protejează împotriva formelor grave de boală, împotriva ATI (…) Trebuie să dăm Cezarului ce e al Cezarului, în momentul de faţă sistemului sanitar, care este alături de întreaga populaţie. Nu vă bazaţi pe autorităţi, nu vă bazaţi pe politicieni.

Nu ele/ei vă protejează, atunci când doriţi să faceţi acest lucru. Dacă înţelegeţi că e bine să vă vaccinaţi, să purtaţi în continuare masca (…), atunci, cu siguranţă, vom depăşi cu toţii acest al patrulea val. Dacă nu vom face aşa, atunci ne aşteptăm şi la valul 5 şi, Doamne fereşte, şi la valul 6″, a atras atenţia Streinu-Cercel.

sursa: ziare.com / Fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare