Rămâi conectat

Curier Județean

Astăzi, termen în dosarul prin care Simone Albani contestă revocarea din funcția de viceprimar

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Pe lista ședințelor de judecată de la Tribunalul Alba se află astăzi, la al doilea termen, dosarul prin care vicepreședintele PNL Alba, Simone Albani a atacat în contencios administrativ revocarea sa din funcția de viceprimar.

La primul termen, din 13 august, judecătorii au amânat cauza ”pentru a da posibilitatea reclamantului să facă dovada înregistrării pe rolul instanţei a dosarului privind legalitatea hotărârilor”.

Considerând că nu au fost respectate toate procedurile legale când a fost înlăturat de la conducerea Primăriei Alba Iulia, Albani a dat în judecată Consiliul Local. Avocații săi spun că revocarea sa contravine flagrant Constituţiei deoarece ”exercitarea mandatului de viceprimar începe odată cu declararea acestuia ca primar ales şi încetează odată cu expirarea mandatului consiliului din care face parte. Această prevedere legală este adoptată tocmai pentru a asigura continuitatea şi implicit funcţionarea corectă a instituţiei. Curtea Constituţională stabileşte că votul acordat este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupurile politice care l-au propus cer revocarea acestuia sau în cazul unei revocări ca sancţiune”.

Reamintim că Simone Albani a fost ales în funcția de viceprimar, prin vot secret, în ședința de constituire a Consiliului Local Alba Iulia din 25 iunie a.c. Alegerea sa a venit după negocieri ”la sânge” între PDL, PNL, PSD și PP-DD, negocieri soldate cu o înțelegere între primele două partide. Nemulțumiți că au fost excluși ”din ecuație”, reprezentanții PSD au încercat, după două săptămâni, să schimbe majoritatea în Consiliul Local și să-l demită pe viceprimarul Paul Voicu. Aceștia au întocmit, cu ajutorul unor consilieri PNL un proiect de hotărâre în acest sens, care trebuia să fie dezbătut și eventual aprobat într-o ședință extraordinară la care consilierii USL și PP-DD nu s-au mai prezentat.

După alte două săptămâni PDL ”a bătut palma” cu PP-DD care a obținut funcția de viceprimar pentru unul dintre membri săi, în schimbul voturilor acordate pentru revocarea lui Albani.

Proiectul de hotărâre privind schimbarea acestuia din funcție s-a bazat prevederile Art. 18 alin. 4 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali (“Mandatul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, respectiv de viceprimar, poate înceta înainte de termen în urma eliberării sau revocării acestuia din funcţie, în condiţiile Legii nr. 215/2001. republicată) și Art. 57 alin. 4 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (“Schimbarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată cu votul majorităţii consilierilor în funcţie, la propunerea primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcţie”).


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

11 decembrie | BebeBiblioteca, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Amintiri frumoase: Cum să-i lași copilului o moștenire neprețuită!, noua temă a atelierului de parenting

Ziarul Unirea

Publicat

în

11 decembrie | BebeBiblioteca, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Amintiri frumoase: Cum să-i lași copilului o moștenire neprețuită!, noua temă a workshop-ului de parenting Luni, 11 decembrie 2023, începând cu ora 17:00, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc ultimul atelier de parenting din anul 2023. De data aceasta, psihoterapeuta Adina Drimbe, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare