Rămâi conectat

Curier Județean

ASTĂZI: Termen de judecată pentru 4 funcționari de la AFP Alba Iulia și un expert judiciar, acuzați de abuz în serviciu

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, pe lista de ședințe a Judecătoriei Alba Iulia se află dosarul în care patru funcţionari din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Alba Iulia şi un expert judiciar au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Este vorba despre Pamfil Gruian, Florin Horaţiu Stoica, Nicolae Iordache, Sorin Claudiu Creţiu și expertul Marian Crețiu, primul fiind acuzat și de infracțiuni de fals intelectual și uz de fals.

Dosarul se află pe masa judecătorilor de aproape 3 ani (din 29 ianuarie 2010) și a adunat până acum 28 de amânări. La termenul din 14 martie 2011 a fost disjunsă cauza privindu-l pe inculpatul Gruian Pamfil pentru infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, şi a fost dispusă formarea unui nou dosar.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în 31 ianuarie 2006 și 10 aprilie 2006, inculpatul Gruian Pamfil, în calitate de executor fiscal în cadrul Administrației Finanțelor Publice (A.F.P.) Alba Iulia, cu ocazia desfășurării executării silite a S.C. Cristian Prodimpex S.A. Alba Iulia (firma omului de afaceri albaiulian Dorel Tamaș), a întocmit două procese verbale de sechestru atestând în fals că două imobile (teren și hală) au suprafețe mai mici decât în realitate, procese verbale pe care le-a folosit în cadrul procedurii de executare silită a debitorului respectiv.

De asemenea, în perioada anilor 2005 – 2007, inculpatul Gruian Pamfil, în calitate de executor fiscal în cadrul A.F.P. Alba Iulia, pe parcursul desfășurării executării silite a aceleiași firme debitoare, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a dispus vânzarea unor bunuri ale acestei firme care nu au fost identificate și evaluate ori au fost subevaluate. În această modalitate, societatea comercială respectivă a fost prejudiciată cu suma de 934.030,82 de euro.

”În demersul sau, Gruian Pamfil a fost ajutat de inculpații Iordache Nicolae, Stoica Horațiu Florin și Crețiu Claudiu Sorin, în calitate de membri ai comisiei de licitație pentru vânzarea de către A.F.P. Alba Iulia a bunurilor respective. La rândul său, inculpatul Crețiu Marian, în cursul anului 2007, în calitate de expert evaluator, fără să se fi încheiat o înțelegere de natură contractuală între el și A.F.P. Alba Iulia, a întocmit un raport de evaluare privind bunurile care ar fi trebuit valorificate prin licitație fără a fi însă identificate toate terenurile și construcțiile”, precizează procurorii DNA.

S.C. Cristian Prodimpex S.A. Alba Iulia s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8 milioane de euro în timp ce S.C. Mercur Leasing IFN S.A. Alba Iulia (societate ce a achiziționat bunurile scoase la licitație în anul 2007), s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 708.159,37 de euro precum și dobânzile legale aferente sumei.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile și mobile aparținând inculpaților.

La data trimiterii în judecată funcționarii de la AFP Alba Iulia au declarat că este vorba despre un ”abuz pe care unele persoane fizice şi juridice, contribuabili la bugetul statului, îl exercită faţă de persoanele care îşi aduc contribuţia la îndeplinirea obligaţiilor bugetare”. Aceștia consideră că licitaţia prin care au fost valorificate în favoarea bugetului de stat bunuri ale debitorului Cristian Prodimpex SA s-a efectuat cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea