ASTĂZI începe vaccinarea anti-COVID, în România. Unde va fi imunizată prima persoană din țara noastră
ASTĂZI începe vaccinarea anti-COVID, în România. Unde va fi imunizată prima persoană din țara noastră
Evenimentul lansării vaccinării anti-Covid în România are loc în această dimineață, la ora 09.00, la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.
Primele doze de vaccin anti-Covid, produse de BioNTech-Pfizer, au ajuns sâmbătă dimineața la Institul Național de Cercetare Cantacuzino, de unde vor fi distribuite către 10 spitale.
Campania națională de vaccinare demarează duminică, simultan, în majoritatea statelor membre UE. Cele 10.000 de doze primite de România vor fi administrate unui număr de 5.000 de cadre medicale din spitale Covid-19.
Citește și: Când ar putea scăpa România de COVID: Explicațiile coordonatorului campaniei de vaccinare
În aceeași zi, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva Covid-19.
“Suntem cu toții martorii unor preocupări intense în rândul opiniei publice: există speranță, încredere, dar și ezitare. Însă sunt bucuros că putem să oferim din ce în ce mai multe răspunsuri despre vaccinare, care este sigură și eficientă”, a declarat sâmbătă medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Vaccinul se transportă la -75 de grade Celsius, fiecare cutie fiind acoperită cu gheață carbonică. După ce ajunge la destinație, produsul este depozitat la o temperatură de 2-8 grade, cel mult cinci zile. După ce un flacon e scos la temperatura camerei, are o durată de stabilitate de 6 ore. În fiecare flacon se află cinci doze.
Aceste prime doze au intrat în România, vineri, pe la Vama Nădlac, cu ajutorul unor furgonete frigorifice.
Transportul a fost asigurat de producător, fiind respectate condițile speciale de temperatură (minus 75 de grade Celsius). „În urma unei analize minuțioase, laborioase, este modalitatea cea mai sigură de asigurare, de păstrare a temperaturii”, a explicat Gabriel Dină, corporate affairs manager Pfizer Români.
Următoarele tranșe
Citește și: Cum se va desfășura campania de vaccinare anti-COVID în spitale. SIMULARE
Tranșa a doua de vaccinuri, de 150.000 de doze, va sosi pe 28 decembrie și nu va mai ajunge la Institutul Cantacuzino din București, ci va pleca direct spre centrele regionale de depozitare.
În prima lună a anului 2021 sunt așteptate 600.000 de doze de vaccin.
În fiecare săptămână, România va primi, pe parcursul anului viitor, 150.000 de doze.
În primă fază vor fi imunizate cadrele medicale din prima linie, apoi persoanele din azilurile de bătrăni și restul angajaților implicați în prima linie. Apoi, dozele vor ajunge, treptat, și la restul populației.
Vaccinarea anti-Covid începe în România în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva Covid-19.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Reformă legislativă și culturală pentru protecția și bunăstarea animalelor din România. Ce prevede proiectul ambițios? Va asigura cu adevărat protecția lor?
Reformă legislativă și culturală pentru protecția și bunăstarea animalelor din România. Ce prevede proiectul ambițios? Va asigura cu adevărat protecția lor? Tot mai multe animale abandonate, cazuri de cruzime care circulă viral pe rețelele sociale și o legislație adesea ignorată de autorități – aceasta este realitatea actuală a României în privința protecției animalelor, care îi […]
Din 14 iulie 2025: Un nou instrument digital pentru monitorizarea bunăstării bolnavilor din spitale, pus la dispoziție de Ministrul Sănătății
Din 14 iulie 2025: Un nou instrument digital pentru monitorizarea bunăstării bolnavilor din spitale, pus la dispoziție de Ministrul Sănătății Începând cu data de 14 iulie 2025, pacienții și aparținătorii vor putea semnala direct Ministerului Sănătății nemulțumirile legate de calitatea alimentației din spitale, printr-un formular online ce va fi disponibil pe site-ul oficial al instituției. […]
Ce taxe se regăsesc în factura de energie: 4 centrale similare cu cea făcută de OMV Petrom la Brazi puteau fi construite din banii strânși din 2011
Ce taxe se regăsesc în factura de energie: 4 centrale similare cu cea făcută de OMV Petrom la Brazi puteau fi construite din banii strânși din 2011 Lună de lună, consumatorii de energie din România plătesc o colecţie de taxe greu de descifrat, una dintre acestea fiind contribuţia pentru cogenerare, bani care ajung la producătorii […]