ASTĂZI: Filarmonica de Stat „Transilvania” susține un concert extraordinar la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia
Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca susține, duminică, 8 decembrie 2019, un concert extraordinar la Alba Iulia, evenimentul fiind organizat în cadrul primei ediții a Festivalului Cultural „Augustin Bena”. Concertul va avea loc, începând cu ora 19,00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, iar intrarea este liberă.
În programul concertului sunt incuse și lucrări scrise de profesorul lui Augustin Bena, Max Bruch, cel care i-a predat compoziția la Academia Regală de Muzică din Berlin (al cărui elev favorit a devenit în scurt timp de la admitere). Dirijorul concertului este Jozsef Horvath, iar solist principal Vlad Răceu. Programul cuprinde astfel: „Uvertura Coriolan” de Ludwig van Beethoven, „Concertul pentru vioară în sol minor” de Max Bruch și „Simfonia nr. 4 – Italiana” de Felix Mendelssohn Bartholdy.
Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca
Filarmonica clujeană a fost înființată printr-un decret oficial al Consiliului de Miniștri al României în toamna anului 1955, cu numele oficial de Filarmonica de Stat Cluj. La data înființării, formațiile muzicale au fost orchestra simfonică mare, cu un număr de 75 muzicieni, și un ansamblu instrumental de muzică tradițională, cu un număr de 20 muzicieni. Cu o tradiție de aproape 65 de ani, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca este un reper artistic în România cu o impresionantă carte de vizită.
Clujul, centru de tradiţie al Transilvaniei, este un oraş al cărui profil a fost dintotdeauna puternic caracterizat prin cultura ce a înflorit aici – instituţiile sale universitare, medicale, şi nu în ultimul rând cele artistice fiind binecunoscute şi deosebit de apreciate nu doar în perimetrul naţional, dar şi în lume. Nu este deci întru nimic surprinzător faptul că, în mai puţin de zece ani de la înfiinţare, tânăra orchestră a devenit unul dintre ansamblurile simfonice de vârf din România. Artizanul acestei ascensiuni spectaculoase a fost primul dirijor al instituţiei, Maestrul Antonin Ciolan. Personalitate fascinantă a lumii muzicale, căreia Orchestra Filarmonicii.
„Transilvania” îi datorează strălucirea şi maturitatea sonorităţii, Antonin Ciolan a fost profesor la Conservatoarele din Iaşi şi Cluj şi fondator al Societăţii Filarmonice a Basarabiei, a Filarmonicii din Iaşi şi a celei din Cluj. A studiat la Dresda, Berlin şi Leipzig, unde s-a bucurat de îndrumarea a doi monştri sacri: Arthur Nikisch şi Hans von Bülow. Întreaga sa carieră a stat sub semnul căutării perfecţiunii, deziderat pe care l-a transmis apoi discipolilor săi: Petre Sbârcea, Emil Simon, Ervin Acel sau Erich Bergel. A fost distins cu titlurile de Maestru emerit al artei (1963), Profesor emerit (1963) şi Artist al poporului (1964).
Munca maestrului Ciolan a fost continuată de către doi dintre cei mai remarcabili discipoli ai săi, dirijorii Emil Simon (dirijor permanent din 1960, director artistic între anii 1998-2000) şi Erich Bergel (director artistic onorific din 1994 până la moartea sa, în mai 1998). Pe lângă aceştia, orchestra a fost condusă de dirijorii Cristian Mandeal, iar, mai târziu, Nicolae Moldoveanu şi Mihail Agafiţa.
Începând cu stagiunea 2016/2017, Dirijorul Principal este Gabriel Bebeşelea, pe lângă această poziție, stagiunea actuală și cele viitoare îl anunță la pupitrul unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester şi Konzerthausorchester din Berlin, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Orchestra Belfast, Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov” din Rusia, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă și Singapore Symphony Orchestra. De asemenea, momente remarcabile ale stagiunilor 2017/18 și 2018/19 le reprezintă debuturile sale la Konzerthaus din Berlin, Musikverein din Viena, la Cadogan Hall din Londra și la Palatul Artelor din Budapesta.
József Horváth
Născut în 1975 la Cluj, József Horváth a început studiul muzicii în cadrul Liceului de Muzică din Cluj, desăvârșindu-și pregătirea la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a studiat dirijat coral cu Florentin Mihăescu, Cornel Groza și Gheorghe Victor Dumănescu și dirijat orchestra, sub îndrumarea lui Petre Sbârcea.
După finalizarea studiilor, József Horváth a participat la cursurile de măiestrie susținute de Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Gennady Rozhdestvensky și Kurt Masur, evoluția profesională fiindu-i influențată în mod semnificativ și de participarea sistematică la repetițiile și concertele maeștrilor Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philippe Herreweghe, Gómez Martínez și Georges Prêtre.
„Un maestru al planurilor muzicale”, cum l-a numit critica de specialitate, József Horváth este dirijor al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, cariera sa fiind înca în plină ascensiune în lumea teatrului liric. Repertoriul său conține peste 40 de opere și sute de lucrări simfonice. Ca dirijor invitat a condus orchestrele filarmonicilor din Arad, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Satu-Mare, Sibiu, Timișoara, Târgu-Mureș, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Opera Națională București, Opera Națională Iași, Opera Națională Timișoara, Opera Brașov, Opera Craiova, Corul Radio din Budapesta și Orchestra Simfonică RTVE din Madrid.
A fost inițiatorul și Directorul Artistic al Festivalului Internațional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj în 2011.
În anul 2009 a fost distins cu Trofeul „Lya Hubic”, iar la Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016 I s-a acordat „Premiul celui mai bun dirijor” pentru realizarea premierelor lucrărilor Samson și Dalila, Werther, Lacul lebedelor și Nabucco la cele două Opere din Cluj-Napoca.
Având peste cinci sute de recitaluri și concerte în palmares, Vlad Răceu este unul dintre cei mai apreciați violoniști ai generației sale. Interpretările sale se remarcă prin tehnică desăvârșită și timbralitate apropiată intonației vocii umane.
Vlad a început studiul viorii la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea tatălui său, iar la 8 ani a debutat alături de Orchestra Filarmonicii din Satu Mare. Și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, printre mentorii săi numărându-se Victoria Nicolae, Liviu Prunaru, Sherban Lupu, Gabriel Croitoru, Silvia Marcovici și David Grimal. A îmbrățișat cariera didactică, în prezent fiind lector universitar la catedra de vioară din cadrul aceleiași instituții și susține cu regularitate cursuri de măiestrie în orașe ca Arad, Deva, Reșița, Sibiu, Tîrgu Jiu, Zalău, Bistrița, Cluj, Baia Mare, Chișinău, Suceava sau Satu Mare. În paralel deține și funcția de concertmaestru al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
Invitat permanent în festivaluri naționale și internaționale, Vlad Răceu concertează frecvent ca solist, dar și ca membru în numeroase ansambluri camerale. Îl întâlnim deseori în cadrul stagiunilor filarmonicilor din țară sub bagheta unor dirijori precum Gheorghe Costin, Gabriel Bebeșelea, Petre Sbîrcea, József Horváth, Jankó Zsolt. Prime audiții realizate cu concertele pentru vioară de Samuel Baber și Richard Strauss sau Anotimpurile la Buenos Aires de Astor Piazzolla demonstrează interesul deosebit pe care îl acordă în abordarea unui repertoriu extrem de divers. Un pasionat al muzicii de cameră, Vlad este membru fondator al Transylvanian Piano Trio, alături de care aduce în atenția publicului repertoriul de mare popularitate, dar și lucrări dintre cele mai inedite.
O încununare a numeroaselor sale apariții scenice o constituie deținerea funcției de solist concertist al Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, începând cu anul 2019.
***
Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” organizează în perioada 5 – 8 decembrie 2019 prima ediție a Festivalului Cultural „Augustin Bena”. Evenimentul cuprinde în program recitaluri, concerte, lansări de carte dar și Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba și Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS
Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS Astăzi, 16 noiembrie 2024, cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, reprezentată de domnul director Cristian Mladin, a fost gazda unui eveniment dedicat patrimoniului cultural românesc, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată