ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români riscă să rămână fără asigurare de sănătate.
Conform unui proiect de lege aflat în proces legislativ, mai multe categorii de persoane care beneficiau până acum de excepții vor fi obligate să contribuie la sistemul public de sănătate (CASS). În caz contrar, acestea își vor pierde calitatea de asigurat.
Românii care rămân fără asigurarea de sănătate. Cine nu va mai fi asigurat
Printre categoriile afectate de abrogarea scutirilor de la plata contribuției se numără:
- Persoanele aflate în întreținerea unei persoane asigurate, respectiv soț, soție sau părinți fără venituri proprii.
- Persoanele persecutate în perioada regimurilor comuniste sau totalitare, beneficiari de drepturi stabilite printr-o serie de acte normative, cum ar fi Decretul-lege nr. 118/1990, Legea nr. 51/1993, OG nr. 105/1999, Legea nr. 44/1994, Legea nr. 309/2002, Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.
- Beneficiarii de indemnizație de șomaj sau alte drepturi de protecție socială acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
- Persoanele aflate în concediu de acomodare sau concediu pentru creșterea copilului, potrivit legislației privind adopția și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
- Persoanele fizice care beneficiază de venitul minim de incluziune, conform Legii nr. 196/2016.
- Personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidența Secretariatului de Stat pentru Culte.
- Alte categorii de bolnavi incluși în programele naționale de sănătate, cu excepția celor diagnosticați cu afecțiuni oncologice.
Citește și: Verifică online dacă ești asigurat în sistemul de sănătate – aplicație lansată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate
Toate aceste persoane își vor pierde statutul de asigurat dacă nu vor opta pentru plata contribuției CASS. Conform noilor reglementări, aceștia vor putea depune o declarație și plăti contribuția la nivelul a șase salarii minime brute pe economie – adică 2.430 de lei – la fel ca persoanele care aleg să se asigure în mod voluntar.
Reguli noi pentru persoanele care optează să asigure membri ai familiei
Singura categorie de bolnavi care rămâne scutită de la plata contribuției CASS este cea a pacienților cu afecțiuni oncologice, care beneficiază de programele naționale de sănătate până la vindecarea afecțiunii, conform Legii nr. 293/2022 privind prevenirea și combaterea cancerului.
Proiectul introduce și prevederi noi în Codul fiscal, referitoare la persoanele fizice care aleg să plătească contribuția CASS pentru soțul, soția sau părinții fără venituri proprii. În acest caz, contribuția se va calcula prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul echivalente cu șase salarii minime brute pe economie în vigoare la 1 ianuarie a anului în care se face opțiunea.
Modalitatea de plată a contribuției CASS
Începând cu 1 august 2025, plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cazul în care se exercită opțiunea, se va efectua în două tranșe:
- 50% din sumă se va achita la data depunerii declarației;
- 50% până cel târziu la 25 mai a anului următor celui în care a fost exercitată opțiunea.
Această reformă fiscală propusă de Guvern vizează o lărgire a bazei de contribuabili la sistemul public de sănătate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu, despre majorările de taxe și impozite de la 1 august: Această lege cu creșteri de taxe… nu este legală! Orice modificare din Codul Fiscal intră în vigoare după minim 6 luni de la publicare
Radu Georgescu, despre majorările de taxe și impozite de la 1 august: Această lege cu creșteri de taxe… nu este legală! Orice modificare din Codul Fiscal intră în vigoare după minim 6 luni de la publicare Radu Georgescu explică în ultimele postări în mediul online de ce conform Codului Fiscal, taxele și impozitele se pot […]
Jale! Deficitul în primele 6 luni din 2025 mai mare decât anul trecut: Salariile bugetarilor au continuat să crească masiv
Jale! Deficitul în primele 6 luni din 2025 mai mare decât anul trecut: Salariile bugetarilor au continuat să crească masiv Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 69,80 miliarde lei, respectiv 3,68% din PIB faţă de deficitul de 63,67 miliarde lei, respectiv 3,62% din PIB […]
Angajații de la Finanțe, evaluați de superiori pe baza a ce au „muncit”: Rapoarte scrise zilnice
Angajații de la Finanțe, evaluați de superiori pe baza a ce au „muncit”: Rapoarte scrise zilnice Începând cu 1 august 2025, angajații din aparatul Ministerului Finanțelor vor transmite zilnic, în scris, către superiorul direct, în detaliu, ce activități au desfășurat în ziua respectivă, la birou. Coordonatorii de servicii şi direcţii vor întocmi săptămânal rapoarte sintetice, […]