Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Asigurări auto 2023: Polițiele RCA s-ar putea scumpi. ASF lucrează la un nou tarif de referință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asigurări auto 2023: Polițiele RCA s-ar putea scumpi. ASF lucrează la un nou tarif de referință

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este în proces de elaborare a unui nou set de tarife de referință, in acest sens lansând o solicitare de oferte prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Ultimele tarife de referință au fost elaborate în februarie 2023, iar mutarea ASF pregătește, de fapt, o nouă majorare a tarifelor, în contextul în care în data de 8 septembrie 2,5 milioane de români asigurați la Euroins vor rămâne fără polița RCA.

Ultima ajustare a tarifelor de referință a avut loc în luna februarie a anului 2023, iar acum ASF intenționează să contracteze servicii de consultanță actuarială pentru a crea un set proaspăt de tarife.

Conform anunțului făcut de ASF pe SEAP, costul total estimat al acestor servicii se ridică la 792.000 de lei. Alegerea câștigătorului licitației va fi determinată atât de prețul propus, cât și de calitatea ofertei. În consecință, pentru a fi în conformitate cu cerințele ASF, vor fi necesare șase tarife de referință, fiecare evaluat la aproximativ 132.000 de lei.

„Pentru a fi considerat calificat în realizarea exercițiilor de calcul al tarifului de referință pentru asigurarea RCA, operatorul economic trebuie să dovedească că a oferit, în ultimii trei ani, fie servicii de consultanță actuarială pentru calculul unui tarif de referință la nivel național, fie cel puțin trei din următoarele activități din domeniul serviciilor profesionale actuariale”, precizează ASF.

Aceste servicii cuprind consultanță actuarială pentru determinarea tarifelor de primă în cazul companiilor de asigurări generale, evaluarea portofoliului, modelarea, analizele și interpretările financiare și statistice, evaluarea nivelului de solvabilitate, elaborarea metodologiilor de calcul al rezervelor tehnice pe diferite baze de raportare și efectuarea testelor de adecvare a rezervelor tehnice.

Pe lângă elaborarea unui set nou de tarife, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se confruntă și cu provocarea gestionării unei creșteri semnificative a numărului de asigurați. Începând din luna septembrie, 2,5 milioane de cetățeni români asigurați la Euroins își vor încheia polițele RCA. Această situație va exercita o presiune suplimentară asupra pieței asigurărilor și va cere o reevaluare minuțioasă a tarifelor practicate.

În luna februarie a anului 2023, Guvernul a decis să limiteze tarifele pentru asigurarea auto obligatorie (RCA), care erau deja la cote extrem de ridicate. Având în vedere acest context, este foarte probabil ca noile tarife de referință să fie pregătite până în septembrie a acestui an, în momentul în care plafonarea actuală a tarifelor expiră.

Sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea