Asfaltări şi plombări de drumuri, după buget!
– Stimate domnule director Ovidiu Popa, unitatea pe care o conduceţi întreţine şi administrează drumurile europene, naţionale şi secundare din judeţ, plus lucrările de artă aferente. Care este lungimea acestei reţele ce se află pe teritoriul judeţului sau tranzitează Alba?
– Mai întâi aş dori să spun că Secţia Drumuri Naţionale Alba se subordonează Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, care, în baza unui contract multianual cu beneficiarii, alocă fonduri pentru finanţarea lucrărilor pe care drumarii din judeţ trebuie să le execute. SDN Alba este organizată în 9 districte: Unirea, Blaj, Alba Iulia, Şugag, Zlatna, Abrud, Câmpeni, Sălciua, Scărişoara, fiecare având în administrare tronsoane de 40 – 70 km şi, suplimentar pe timp de iarnă, două baze de deszăpezire la Vârtop şi Curpăt, un canton la Vinţu de Jos şi câteva puncte de lucru. Unitatea are în total aproximativ 100 de angajaţi, fiind dotată cu 3 maşini multifuncţionale Unimog (cu echipamente de deszăpezire şi spălat parapeţi, cositoare, împrăştietor de antiderapant etc.), 3 buldoexcavatoare Caterpilar, o freză de asfalt, doi cilindri compactori şi echipamente specifice lucrărilor la drumuri.
SDN Alba administrează şi întreţine următoarele drumuri naţionale: DN 14B Teiuş – Blaj – limită cu judeţul Sibiu, DN 67C Sebeş – Oaşa – limită cu judeţul Vâlcea, DN 74 Alba Iulia – Abrud – limită cu judeţul Hunedoara, DN 74A Abrud – Câmpeni, DN 75 limită cu judeţul Cluj – Ocoliş – Arieşeni – limită cu judeţul Bihor, DN 1R Albac – Horea – Mătişeşti şi varianta de ocolire a municipiului Alba Iulia (VAB). De asemenea, este vorba de două drumuri naţionale cu atribut de drumuri europene: DN 1 limită cu judeţul Cluj – Unirea – Alba Iulia – Sebeş – limită cu judeţul Sibiu şi DN 7 Sebeş – limită cu judeţul Hunedoara. În total, reţeaua de drumuri naţionale măsoară 412 km, 5,5 km din lungimea DN1 fiind predaţi recent pentru administrare municipiului Aiud.
– Ce lucrări de întreţinere şi reparaţii aţi efectuat la aceste drumuri şi la podurile aferente şi la ce să ne aşteptăm în acest an?
– În primul rând, aş dori să reamintesc de reparaţiile la podul peste râul Mureş, din zona Partoş, executate anul trecut începând din luna septembrie, interval în care circulaţia rutieră s-a realizat pe podul de pontoane construit de militarii Batalionului 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 6 milioane de lei, iar până în prezent s-au derulat circa 60 la sută din lucrările prevăzute. Celelalte lucrări se vor încheia cel târziu în iulie şi nu vor afecta traficul rutier sau pietonal. De exemplu, acum se lucrează la partea de sub pod: consolidări, schimb de role (aparatele de reazem), vopsitorii etc. De asemenea, a avut loc recepţia finală a podului peste râul Târnava, la intrare în Blaj, investiţie de 2,8 milioane de lei, pod cu două benzi pentru circulaţia auto şi cu pietonal. Aici s-a amenajat albia şi s-au consolidat malurile în amonte şi aval de pod (pile, culei etc.), s-au schimbat rolele (aparate de reazem), s-au realizat lucrări de vopsitorii.
În acest an avem prevăzute lucrări de întreţinere cu 3.000 de tone de mixtură caldă, urmând să fie plombaţi aproximativ 30.000 de metri pătraţi pe întreaga reţea de drumuri naţionale din judeţ, iar pe lungimea de 12.000 metri liniari vor fi realizate colmatări ale crăpăturilor şi închiderea fisurilor din îmbrăcămintea asfaltică şi drumurile de beton. Cele mai mari degradări sunt pe tronsonul Câmpeni – Sălciua, unde există numeroase gropi pe porţiuni de 200 – 300 de metri. De altfel, am mobilizat deja echipele de drumari în această zonă, tot acum având lucrări similare şi pe DN 1, pe unele tronsoane de pe ruta Sebeş – Sibiu. Tot acum lucrăm pe DN 1, între Unirea – Teiuş – Alba Iulia, aflându-se în diferite stadii de execuţie lucrări de consolidare de 1,2 milioane de lei pe 3 tronsoane, din care 2 se apropie la finalizare, iar cele de la Teiuş se vor încheia în luna iunie. Aş dori să mai amintesc că avem două studii de fezabilitate pentru reparaţii capitale la DN 74 Alba Iulia – Abrud – limită cu judeţul Hunedoara şi DN 75 limită cu judeţul Cluj – Ocoliş – Arieşeni – limită cu judeţul Bihor, care se vor putea pune în operă pe măsura alocărilor bugetare. De asemenea, sperăm că la rectificarea bugetară din vară să beneficiem de o suplimentare a sumelor destinate lucrărilor, pentru a turna un covor asfaltic subţire pe DN 1, pe cei 30 de kilometri dintre Alba Iulia şi Aiud.
– În final, aş dori să menţionaţi dacă întâmpinaţi probleme legate de administrarea reţelei de drumuri naţionale?
– Principala problemă cu care ne confruntăm se referă la nerespectarea zonei de vecinătate de către riveranii drumurilor naţionale. Nu de puţine ori, deţinătorii de teren depozitează bunuri până în apropierea părţii carosabile sau îşi mută semnele de delimitare a proprietăţii până în aria protejată a drumului, extinzându-şi astfel fără autorizaţie suprafaţa pe care o au legal. În încheiere, aş dori să subliniez că SDN Alba doreşte ca drumurile şi podurile pe care le administrează să fie cât mai bune, pentru ca participanţii la traficul rutier să fie mulţumiţi, fie că vorbim despre conducători auto, fie că e vorba de pietoni, drumarii făcând toate eforturile în acest scop.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț
Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț Un accident mortal a avut loc vineri seara la Lupșa, în județul Alba. Șoferul vinovat a fugit de la fața locului. Citește și: ACCIDENT rutier la Sebeșel: O vârstnică din Alba a ajuns […]