Rămâi conectat

Actualitate

Asfaltarea drumului judeţean de la Bucium la Mogoş – un pas important către prosperitate

Publicat

în

    Locuitorii comunei Mogoş şi-au văzut, în sfârşit, rezolvată una dintre marile dureri, respectiv asigurarea unei legături rutiere de calitate cu oraşul Abrud. Dacă în anul 2004, când eu am preluat mandatul actual de primar la Mogoş, se făcea cam o oră şi jumătate din centrul Mogoşului şi până la Abrud, pe un drum desfundat, plin de gropi şi de noroaie, acum aceeaşi distanţă poate fi parcursă în doar 30 de minute pe un drum asfaltat.
Asfaltarea drumului judeţean 1071 între comuna Bucium şi comuna Mogoş este o realizare care ne umple de speranţă şi de bucurie. De aceea, în numele locuitorilor comunei Mogoş, îi mulţumesc domnului Ion Dumitrei, preşedintele Consiliului Judeţean Alba care, la solicitarea mea, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a asfalta acest drum. Chiar dacă este criză şi banii sunt puţini, domnul Dumitrei a dovedit că este un bun administrator al averii publice, înţelegând că asfaltarea acestui drum este de fapt o investiţie în viitorul comunei Mogoş, ce ne oferă şansa de a dezvolta şi a deveni mai prosperi.
Comuna Mogoş este o comună cu oameni harnici iar existenţa acestei căi de comunicaţie moderne, ce ne leagă de restul judeţului, va ajuta foarte mult la dezvoltarea economiei locale. În prezent, la târgul din localitate, se vând între 80 şi 150 de viţei, de cea mai bună calitate, crescuţi în gospodăriile locale. Sunt sigur însă că, odată cu repararea drumului, vor fi mai multe oferte la târg şi oamenii vor putea să-şi vândă mai bine animalele pentru că în comuna Mogoş aceasta este îndeletnicirea de bază a locuitorilor.
Hărnicia acestor oameni, pentru care repararea drumului vine ca un premiu binemeritat, se vede şi din procentul de proiecte realizate pe măsura 141 „dezvoltarea fermelor de subzistenţă”. Astfel, cu 77 de proiecte finanţate, Mogoşul este pe primul loc în judeţ, având un procent de circa 20% din gospodării care primesc 7500 de euro pe parcursul a 5 ani. Sunt rezultate la care au contribuit atât funcţionarii primăriei cât şi medicii veterinari, care au pus la dispoziţie toate actele necesare întocmirii proiectelor şi care au fost alături de solicitanţi şi cărora vreau să le mulţumesc, pe această cale, pentru efortul lor.
Trebuie spus, că din punct de vedere al administraţiei locale, acest proiect de asfaltare, care sunt sigur că va continua şi anul viitor în zonele în care acum încă se mai lucrează la apă şi canalizare (între localităţile Bucium Poieni şi Bucium Şasa), precum şi pe tronsonul Mogoş – Valea Barnei, completează în mod fericit proiectele noastre, locale, de sporire a gradului de confort al cetăţenilor. Astfel, am implementat proiecte pentru asfaltarea a 11 km de drumuri comunale şi am dat drumul noii reţele de apă potabilă, făcând posibilă alimentarea permanentă cu apă potabilă a locuitorilor satelor Mogoş, Bîrleşţi, Mămăligani, Poienile Mogoş şi Valea Ţupilor, deşi în acest an a fost o secetă cumplită. De asemenea, trebuie spus că se reabilitează şi se modernizează căminul cultural Mogoş, permiţându-ne să reînviem în rândul comunităţii obiceiurile culturale şi avem în curs de implementare un proiect de promovare a turismului în zonă. Este un proiect care beneficiază din plin de reabilitarea drumului judeţean şi care constă în realizarea unui centru de informare şi promovare turistică în centrul de comună şi a unui refugiu turistic cu capacitatea de 16 locuri de cazare în satul Valea Barnei, refugiu de care se vor bucura turişţii ce străbat Munţii Trăscăului către Cheile Râmeţului dinspre şi către Apuseni.
În încheiere nu-mi rămâne decât să vă adresez o caldă invitaţie de a veni la Mogoş pentru a descoperi chiar dumneavoastră aceste locuri minunate cu oameni harnici. Vă asigur că drumul până la Mogoş este foarte uşor şi poate fi făcut cu orice fel de maşină!

Primarul comunei Mogoş,
Liviu Mircea MACAVEI


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

INCENDIU în Ighiu: Un atelier de tâmplărie a luat foc. Pompierii au intervenit

Publicat

în

INCENDIU în Ighiu: Un atelier de tâmplărie a luat foc. Pompierii au intervenit

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 21.00, în localitatea Ighiu. Din primele date, incendiul se manifestă la un atelier de tâmplărie.

Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia alături de serviciul de voluntari din Ighiu.

La fața locului intervin pompierii cu trei autospeciale.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE 21.18: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta fără flacără, la panoul electric al atelierului. La momentul de față incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia.

Fără alte probleme.

Misiunea este în dinamică, știre în curs de actualizare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

De 30 de ani ne chinuim să facem agricultură: În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare

Publicat

în

De 30 de ani ne chinuim să facem agricultură: În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare

România are toate datele pentru a deveni unul dintre marii producători de hrană ai Europei. Avem mult pământ roditor, cu ape din care putem iriga, cu o climă care încă ne ajută să facem agricultură.

O comoară care ar putea să hrănească peste 80 de milioane de oameni, dacă am înțelege cât de valoaroasă este și ce trebuie făcut. Duminică, la “România, te iubesc!”, aflăm în ce măsură țară noastră își poate hrăni propriul popor în cazul unei crize alimentare.

70% din toată suprafață agricolă este împărțită între micii fermieri, care fac o agricultură de subzistență și nu produc mare lucru. De 30 de ani ne chinuim fără succes să reparăm sistemele de irigații pe care tot noi le-am distrus. În 2020, an secetos, deficitul între importuri și exporturi a fost de aproape două miliarde de euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: “Copilul rade. Iubirea și înțelepciunea mea e jocul. Adolescentul cânta. Jocul și iubirea mea e înțelepciunea…”

Mai marele agriculturii românești e relexat, inspirat și optimist.

″…Dar eu sunt optimist”

Nu la fel de optimiști sunt, însă, agricultorii din Dobrogea și estul României, unde seceta bate la ușa.

Analizele arată că, anul acesta, vom recolta cu 10-20% mai puțin decât în 2021, când am produs de trei ori mai multe cereale decât am consumat. Din 11 milioane de tone de grâu, șapte au plecat peste graniță. Din 15 milioane de tone de porumb, nouă au luat calea exportului, pentru că industria procesatoare, care ar da plus valoare producției agricole, nu prea există. Avem un million 200 de mii de vaci de lapte, însă doar 300 de mii sunt în ferme mari. Restul, în gospodării, iar țară noastră importă masiv carne și lapte.

Ionuț Lupu, reprezentantul Asociației Holstein Ro: Dacă în Ungaria subvenția primesc 800 euro pe animal, În România în cazul unor unor ferme industriașe, subvenția nu depășește 250 -300 de euro

Dr. Mihai Petcu, proprietar al unei ferme de vaci: “În jurul Bucureștiului au fost 42 de ferme care asigurau lapte”.

Duminică, la “România, te iubesc!” vedeți cât lapte poate asigura țara noastră pentru propriii locuitori. Tot atunci, vedem cum stăm și la capitolul carne.

Alexandru Baciu, proprietarul unei ferme de vaci: “Fermele tot noi le-am distrus, n-avem strategie”

Iar toate aceste probleme au un numitor comun: lipsa de viziune a autorităților și dispartitia specialiștilor din agricultură. România are 57 de licee cu profil agricol. Duminică, îl vizitam pe cel din Turnu Măgurele.

Cum putem să producem și să procesăm mai mult, cum ajută tehnologia de ultima generație agricultura, dar și câți bani vor ajunge în agricultara românească sunt întrebări la care răspundem duminică, la „România, te iubesc!”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Tinerii din Lunca Mureșului s-au întâlnit azi, la o dezbatere pe tema „CE IȚI DOREȘTI PENTRU COMUNITATEA TA?”

Publicat

în

Tinerii din Lunca Mureșului s-au întâlnit azi, la o dezbatere pe tema CE IȚI DOREȘTI PENTRU COMUNITATEA TA?

Au venit cu multe idei și propuneri de îmbunătățire a vieții în comună, idei pe care le-au discutat și le-au trecut pe hârtie.

Unitate și solidaritate, egalitate între etnii, realizarea unui after school, construirea unei grădinițe cu program prelungit, asfaltarea tuturor străzilor, sprijinirea dezvoltării agriculturii, modernizarea căminului cultural, inițierea unor cursuri de prim ajutor, organizarea unor tabere de vară, dotarea bibliotecii comunale cu mai multe cărți, dezvoltarea unor cluburi (șah, sport, lectură), oferirea de informare pentru tinerii care vor să acceseze fonduri nerambursabile, informarea cetățenilor comunei în legătură cu importanța protejării mediului, asigurarea transportului școlar pentru liceeni…sunt doar câteva dintre dorințele tinerilor .

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru a nu rămâne doar niște dorințe scrise pe hârtie, ideile vor fi prezentate primăriei comunei, sub forma unei scrisori deschise.

Cartoanele scrise vor fi afișate în centrul comunei, pentru a putea fi văzute de locuitori, care pot scrie, la rândul lor, ce își doresc pentru comunitatea lor.

Dezbaterea constituie prima activitate din cadrul proiectului Erasmus Plus KA 210 ” Involved young people-developed communities”

Concomitent, partenerii din proiect Koinokalo Aps- din Italia și Asociatia World of Change din Macedonia de Nord, derulează la rândul lor dezbatere stradală, pentru a afla ce își doresc tinerii pentru comunitățile lor.

Ideile tuturor participanților (din toate țările) se vor regăsi în grupul de Facebook al proiectului-https://www.facebook.com/Involved-young-people-developed-communities-101334545831556 astfel că tinerii vor putea vedea dacă problemele comunităților din tări diferite sunt aceleași sau s-aud sunt și ele diferite.

Este o primă interacțiune între participanți, urmând ca tinerii să se întâlnească în august, pentru prima mobilitate în România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare