Rămâi conectat

Curier Județean

Arheologi români şi germani dezleagă misterele istoriei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Rezultatele celor mai recente cercetări efectuate în situl arheologic de la Teleac, aflat în atenţia specialiştilor de peste jumătate de secol, s-au concretizat în expoziţia vernisată miercuri la Muzeul Unirii – „Arheologie locală – arheologie europeană: o jumătate de secol de cercetări arheologice la Teleac”. Expoziţia prezintă un istoric al cercetărilor arheologice efectuate în reşedinţa princiară de la sfârşitul epocii bronzului de la Teleac (com. Ciugud, jud. Alba), care au debutat în anul 1959. Astfel, arheologii români în colaborare cu cei germani sunt pe cale să dezlege misterele acestei fortificaţii folosind tehnici moderne. Specialiştii spun că în această zonă au existat importante ateliere de olărit care deserveau o comunitate extinsă. De altfel se presupune că avem de-a face cu una dintre cele mai mari reşedinţe princiare ridicate la sfârşitul epocii bronzului în Europa Centrală şi de S-E, cercetată până acum. Situl se întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare. La Teleac s-a descoperit un bogat şi variat material ceramic, în mare parte expus. Sunt expuse şi piese din metal, descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale. Complexele de locuinţă au ieşit la lumină după ce s-a folosit cu succes o tehnică modernă – megnetometrul cu protoni.
Primele săpături la Teleac au avut loc în 1959 sub coordonarea arheologilor de la Muzeul Unirii din Alba Iulia şi de la Institutul de Arheologie din Cluj Napoca şi au fost continuate apoi în anii 1978-1987. Punctul culminant a fost atins în 2010 când la Teleac a fost deschisă o şcoală internaţională de arheologie, în cadrul proiectului „Forging Identities” finanţat de Uniunea Europeană, la care muzeul albaiulian este partener. În această vară cercetările sunt programate să dureze trei săptămâni şi sunt coordonate de arheologi de la Muzeul Unirii şi de la Institutul de Arheologie din Berlin. Din partea instituţiei de cultură albaiuliană participă la acest proiect în calitate de coordonator, conf. dr. Horia Ciugudean.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea