Rămâi conectat

Actualitate

Aproape 60.000 de lei din bugetul judeţean pentru susţinerea activităţii Agenţiei Locale a Energiei Alba – ALEA

Bogdan Presecan

Publicat

în

Consilierii judeţeani au adoptat în cadrul şedinţei de joi, un proiect de hotărâre prin care este alocată suma de 59.700 de lei, pentru susţinerea activităţilor Agenţiei Locale a Energiei Alba – ALEA, înfiinţată în anul 2008 printr-un program finanţat in cadrul programului Intelligent Energy — Europe (IEE).

„Pe perioada celor 3 ani 2008-2011, ALEA a reuşit sa-si atingă ţintele propuse, rapoartele periodice (atât tehnice cat si financiare) înaintate către EACI fiind aprobate de verificatorii europeni, acest fapt demonstrând realizarea cerinţelor proiectului asumate prin contract.

Perioada imediat următoare după încheierea acordului de grant cu EACI este de tranzitie: de la finanţare asigurata, 100% prin proiect, la asigurarea unei finanţări combinate — bugete locale, fonduri europene, fonduri private din activitatea de consultanţă, etc. Menţionam ca in primii 3 ani, termenii acordării grantului european nu permiteau derularea de contracte comerciale pentru activităţi de consultanţă; după finalizarea acestei perioade, ALEA va promova derularea de activităţi de consultanta ca activitate comerciala, conform statutului sau de asociaţie nonprofît (înfiinţata in baza OG 26/2000), prin care sa contribuie la susţinerea financiară a activităţii sale, alături de finanţările obţinute prin alte proiecte.

Elit - Gustul Desăvârșit

In acest sens, beneficiind de experienţa deja acumulată, ALEA a înaintat spre finanţare o serie de proiecte (lider sau partener de proiect) în vederea asigurării surselor financiare pentru următoarea perioadă de funcţionare: proiectul „Energy Neyghbourhoods 2” – Vecinătăţi energetice (finanţare 75% din fonduri europene – programul IEE) cu un buget de 73.400 euro; proiectul „Sustainable Timber Action in Europe” – „Exploatarea sustenabila a lemnului” (cu finanţare 75% din fonduri europene ~ programul „European Aid”) cu un buget de 44.668 euro; proiectul SUSTAINCO — „Comunităţi rurale sustenabile energetic” (finanţare 75% din fonduri europene) îşi propune.sa susţină creşterea eficientei energetice in clădiri in special in mediul rural, cu un buget de 103.828 euro;

Pentru implementarea acestor proiecte este necesara o cota de cofinanţare de 25% din valoarea totală, care trebuie asigurată de către ALEA în perioada de implementare a proiectelor, respectiv 2 ani şi jumătate.

In vederea finalizării activităţilor desfăşurate în implementarea proiectelor, pe anul 2012 mai sunt necesare surse suplimentare de 31.700 Iei ( echivalentul, a 7.000 euro). Finalizarea acestor activităţi este condiţie indispensabilă în vederea obţinerii noilor tranşe de finanţare.

Pe lângă activitatea din aceste proiecte, ALEA derulează activitatea de bază de susţinere a implementării politicii energetice conforma Masterplanului Energetic al judeţului Alba.

Ca urmare, in 2012 este nevoie de completarea surselor financiare disponibile a ALEA, pentru susţinerea desfăşurării activităţilor agenţiei, cu suma de 28.000 lei.

Faţă de cele arătate mai sus, Direcţia tehnică împreună cu Direcţia de Dezvoltare şi Bugete, propun aprobarea de către Consiliul Judeţean Alba a alocării sumei de 59.700 Iei pentru asigurarea susţinerii activităţilor Agenţiei Locale a Energiei Alba” se arată în raportul de specialitate ataşat proiectului de hotărâre.

HOTĂRÂRE

„Art.1 Se aprobă susţinerea activităţilor Agenţiei Locale a Energiei Alba — ALEA, înfiinţată în cadrul proiectului „Crearea a 3 Agenţii de Management Energetic in La Manche (Franţa), Alba (România) si los (Grecia)” – contract de grant EIE/TYPE2/07/21.1/SI2.469828 prin alocarea sumei de 59.700 lei

EXPUNERE DE MOTIVE Ia proiectul de hotărâre privind aprobarea susţinerii activităţilor Agenţiei Locale a Energiei Alba – ALEA.

Prin cu Hotărârea Consiliului judeţean Alba nr. 208/26.10.2006 s-a aprobat promovarea, în comun, a proiectului „Crearea a trei Agenţii de Management Energetic in La Manche (Franţa), Alba (România) si Ios (Grecia)” în cadrul programului Intelligent Energy – Europe (IEE), domeniul Coopener, Horizontal Key, acţiunea 2 „Să gândim global, să acţionăm local”.

Proiectul fiind selecţionat, a fost semnat Contractul de grant nr. EIE/TYPE2/07/211/SI2.469828 prin care a fost acordată de către Comisia Europeana (prin EACI – Agenţia Europeana pentru Competitivitate si Inovaţie) o finanţare nerambursabilă pentru ALEA, care împreună cu cota de cofinanţare au asigurat funcţionarea agenţiei pe o perioadă de 3 ani.

Agenţia Locala a Energiei Alba înfiinţată în cadrul Proiectului a devenit o organizaţie funcţională, constituind un vector al politicii de sustenabilitate energetică, certificându-se cu activitate de identificare, evaluare şi promovare a problemelor locale de energie la nivel de judeţ şi a cărui obiective sunt legate de conceptul de dezvoltare durabilă.

Importanţa continuării activităţilor ALEA se justifică prin faptul că este organismul calificat de identificare, evaluare şi promovare a problemelor locale de energie la nivel de judeţ şi a cărui obiective sunt legate de implementarea Masterplanului Energetic al Judeţului Alba, document de planificare care susţine efortul autorităţilor locale şi în primul rând al Consiliului Judeţean Alba de a avea o politică coerentă în domeniul energiei.

Pe perioada celor 3 ani 2008-2011, ALEA a reuşit sa-si atingă ţintele propuse, rapoartele periodice (atât tehnice cat si financiare) înaintate către EACI fiind aprobate de verificatorii europeni, acest fapt demonstrând realizarea cerinţelor proiectului asumate prin contract.

 Începând cu anul 2011, ALEA a aplicat şi obţinut finanţări europene prin 3 proiecte, aceste proiecte presupunând existenţa cotei de cofinanţare din partea solicitantului. Deşi ALEA a beneficiat de alocaţii financiare obţinute din activităţi de consultanţă sau cotizaţiile membrilor agenţiei, acestea nu au asigurat în totalitate cuantumul financiar necesar contribuţiilor proprii la proiectele europene şi cuantumul financiar necesar derulării activităţilor de bază ale ALEA.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Una dintre cele mai vechi cărți în limba română, scoasă la licitație: cartea datează din anii 1600

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Una dintre cele mai vechi cărți în limba română, scoasă la licitație: cartea datează din anii 1600

Apărută în 1643, ediția princeps a cărții ”Cazania lui Varlaam” este scoasă la licitație pentru prețul de pornire de 5.000 de euro, la București, într-un eveniment dedicat cărților și manuscriselor de colecție.

Una dintre primele cărți scrise în limba română, ”Cazania lui Varlaam”, datând de la 1643, tipărită într-un numar limitat de exemplare, este o apariție foarte rară pe piața românească de carte.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ediţia princeps a fost editată de mitropolitul Varlaam şi tipărită în tipografia domnească de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, în timpul domnitorului Vasile Lupu. Cartea a fost retipărită în nenumărate ediţii de-a lungul timpului, fiind una dintre cele mai citite din trecutul nostru.

Colecționarii pot licita pentru hărți de colecție ce prezintă evenimente istorice sau care datează din anii 1700. Evenimentul din 17 noiembrie reuneşte şi cea mai mare colecţie de hrisoave şi zapise scoase vreodată la licitaţie.

Tradiţionala Licitaţie de Carte, organizată de Casa de Licitaţii A10 by Artmark din București, oferă bibliofililor şi accesul la o selecţie specială de cărţi rare care poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri.

La Palatul Cesianu-Racoviță, pana pe data de 17 noiembrie vor fi expuse cele 219 piese de colecție și vor putea fi admirate în regim gratuit de luni până dumincă în inntervalul orar 10-20.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Numărul imobilelor vândute în România, în scădere. Alba, printre județele cu cele mai puține vânzări, în luna octombrie

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Numărul imobilelor vândute în România, în scădere. Alba, printre județele cu cele mai puține vânzări, în luna octombrie

La nivel național, în luna octombrie a anului 2022, au fost vândute 59.927 de imobile, cu 2.127 mai puține comparativ cu luna septembrie. Județul Alba se află printre județele cu cele mai puține imobile vândute.

Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul tranzacţiilor în luna octombrie este cu 926 mai mic faţă de perioada similară a anului 2021, informează Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în octombrie 2022, în Bucureşti – 13.315, Ilfov – 3.687 şi Braşov – 3.126. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Olt – 136, Călăraşi – 269 şi Alba – 294.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în octombrie 2022, a fost de 22.267, cu 2.739 mai mic faţă de octombrie 2021. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate în Bucureşti – 5.937, Timiş – 1.754 şi – Ilfov – 1.652. La polul opus se află judeţele Sălaj – 37, Covasna – 50 şi Gorj – 61.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a zecea lună a anului 2022 sunt Dolj – 1.053, Buzău – 866 şi Galaţi – 723.\

Sursa: zf.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Bani pentru autoritățile locale, pentru obținerea independenței energetice: Apel de proiecte de 250 de milioane de euro de la Guvern

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Bani pentru autoritățile locale, pentru obținerea independenței energetice: Apel de proiecte de 250 de milioane de euro de la Guvern

În cursul zilei de marți, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene dă startul unui apel de proiecte în valoare de 250 de milioane de euro, destinat autorităților publice locale, pentru investiții în echipamente și utilaje care să vizeze obținerea independenței energetice.

În total, autorităţile locale vor avea la dispoziţie 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, atât pentru consum propriu cât şi pentru comercializare, spune instituţia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit MIPE, ”având în vedere efectele crizei din Ucraina, care au condus la creşterea preţului la materialele de construcţii în medie cu peste 60%, în timp ce preţul la utilităţile publice (energie, gaze naturale, combustibil) a crescut în medie cu peste 40%, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, implementează în această perioadă măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru sprijinirea mediului de afaceri şi a autorităţilor locale”.

500 de milioane de euro sunt alocate pentru eficienţa energetică a autorităţilor publice locale, care sunt nevoite să suporte din bugetele locale fondurile necesare pentru cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice din educaţie şi din sănătate.

”Producerea de energie verde trebuie să devină o prioritate de îndată pentru autorităţile locale, atât pentru consum propriu, cât şi pentru comercializare, mai ales în condiţiile creşterii însemnate a preţurilor la utilităţi din ultima vreme. Este o schemă de finanţare prin care încurajăm autorităţile locale să adopte măsuri de producere a energiei verzi, destinată serviciilor publice cum sunt spitale, şcoli, iluminat public şi alimentarea cu energie termică a populaţiei”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Pentru a evita eventualele deficite bugetare la nivel local care ar pune în dificultate asigurarea serviciilor publice de bază către populaţie, autorităţile publice locale sunt nevoite să identifice atât soluţii pentru a reduce consumul de energie şi odată cu aceasta şi emisiile de gaze cu efect de seră (GES), cât şi surse noi, mai avantajoase, de obţinere a energiei din surse regenerabile, prin intermediul cărora pot gestiona şi suporta cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice destinate populaţiei, precizează ministerul.

Scopul măsurilor este să contribuie la un nivel mai ridicat de independenţă energetică a autorităţilor publice locale, prin obţinerea de energie din surse regenerabile (geotermală, solară, eoliană şi altele de asemenea natură).

250 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, dă startul, în data de 08 noiembrie 2022, ora 10.00, apelului de proiecte dedicat autorităţilor administraţiei publice locale – Măsuri pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul autorităţilor publice locale.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile (cu excepţia biomasei), destinată consumului propriu. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea următoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanţa următoarele tipuri de proiecte: realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică în cogenerare din surse de energie regenerabilă cu excepţia biomasei pentru consum propriu; realizarea capacităţilor de producere energie electrică sau termică din surse de energie regenerabilă, cu excepţia biomasei, pentru consum propriu.

În cazul proiectelor propuse, categoriile de investiţii sunt: investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile destinată consumului propriu de energie al autorităţilor publice locale. În categoria utilizării surselor de energie regenerabile se încadrează panourile fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, utilizarea energiei eoliene în zonele unde există potenţial de utilizare a energiei vântului, precum şi alte surse de energie regenerabile definite conform art. 2 din Legea nr. 220/2008, cu modificările şi completările ulterioare şi investiţii în realizarea de unităţi de cogenerare, trigenerare noi destinate obţinerii de energie din surse regenerabile pentru consumul propriu al autorităţilor publice locale. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepţia biomasei pentru consum propriu grantul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minim 500.000 euro şi nu poate depăşi 5.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii. Apelul este deschis din 8 noiembrie ora 10.00, până la 16 noiembrie ora 17.00. Cererile de finanţare se vor depune prin aplicaţia electronică IMM Recover, cu toate anexele solicitate prin ghid solicitantului.

250 de milioane de euro sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru comercializare

De asemenea, un alt apel ce urmează să fie lansat în următoarea perioadă vizează sprijinirea autorităţilor publice locale pentru producerea energiei regenerabile în vederea comercializării.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile (cu excepţia biomasei), destinată comercializării. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea urmatoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanţa următoarele tipuri de proiecte: Realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică din surse regenerabile de energie, cu excepţia biomasei, pentru comercializare;

Pentru aceste investiţii sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli privind dotări pentru obţinerea de energie din surse regenerabile; cheltuieli privind realizarea, achiziţionarea, modernizarea de capacităţi de producţie noi sau existente la momentul depunerii cererii pentru finanţare, pentru obţinerea de energie din surse regenerabile; cheltuielile de preluare, conectare a energiei în sistemul energetic naţional. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepţia biomasei pentru comercializare se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minimum 5.000.000 euro şi nu poate depăşi 15.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii, mai precizează MIPE.

Separat, în această perioadă MIPE are deschise apeluri de proiecte pentru eficienţa energetică a mediului de afaceri în valoare de 500 de milioane de euro, astfel că cei interesaţi încă au timp să depună dosare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea