Aproape 180 de eutanasieri au fost realizate în Spania, în primul an de la intrarea în vigoare a legii în domeniu
Aproape 180 de eutanasieri au fost realizate în Spania, în primul an de la intrarea în vigoare a legii în domeniu
Aproape 180 de eutanasieri au fost realizate în Spania, în primul an de când legea a intrat în vigoare.
„Până astăzi, în jur de 180 de eutanasieri au fost efectuate de la intrarea în vigoare a acestei legi (la 25 iunie 2021), 180 de persoane pe care le-am ajutat să moară în demnitate”, a declarat vineri ministrul sănătăţii, într-o conferinţă dedicată acestei aniversări.
Spania este a patra ţară europeană care a dezincriminat eutanasia, după Ţările de Jos, Belgia şi Luxemburg.
„Noua prestaţie socială din sistemul de sănătate (…) permite accesul cu un plus de garanţie la unul din lucrurile cele mai preţioase ale condiţiei umane: demnitatea, libertatea şi independenţa voinţei”, şi a făcut din Spania „o societate mai decentă”, a afirmat ministrul Carolina Darias.
Ea a mai precizat că, în urma acestor eutanasieri, au putut fi efectuate 68 de transplanturi de organe datorită unui număr de 22 de donatori.
Spania se plasează de peste 30 de ani pe primul locul în lume în ce priveşte donarea de organe.
Guvernul de stânga făcuse o prioritate din această lege, care a fost adoptată în martie 2021 de parlament şi care permite atât eutanasia, cât şi sinuciderea asistată în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile sau invalidante, şi care vor să îşi pună capăt suferinţelor.
Textul prevede că o persoană ce suferă de „o maladie gravă şi incurabilă” sau de dureri „cronice care o plasează într-o situaţie de incapacitate” poate cere să fie ajutată să moară, pentru a evita „o suferinţă insuportabilă”.
Legea impune totuşi condiţii stricte: persoana în cauză trebuie să aibă reşedinţa legală în Spania, să aibă toate capacităţile şi să fie „conştientă” atunci când face solicitarea, ce trebuie formulată în scris, „fără presiune externă”, şi să fie repetată după 15 zile.
Medicul poate respinge cererea dacă este de părere că nu sunt îndeplinite criteriile sau poate emite obiecţii de conştiinţă.
În plus, cererea trebuie să fie aprobată şi de un al doilea medic şi să primească undă verde din partea unei comisii de evaluare.
Această lege a divizat opinia publică din Spania şi a suscitat opoziţia partidelor de dreapta şi a Bisericii catolice.
Sursa: g4media.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Adrian Negrescu:,,Tsunami de creșteri de prețuri în România, ne asteaptă patru valuri de scumpiri”. Economia, în recesiune
Economistul Adrian Negrescu: ,,Tsunami de creșteri de prețuri în România, ne asteaptă patru valuri de scumpiri”. Economia, în recesiune Economistul Adrian Negrescu susține că, în contextul avertismentului transmis miercuri de Comisia Europeană privind plafonările de preț la energie și gaze, românii se vor confrunta cu ,,patru valuri de scumpiri” care vor duce economia în recesiune. […]
Rabla pentru tractoare 2025: A fost publicată lista cu dealerii validați. Care sunt documentele pentru înscriere
Rabla pentru tractoare 2025: A fost publicată lista cu dealerii validați. Care sunt documentele pentru înscriere Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat lista cu dealerii validați în cadrul Programului „Rabla pentru tractoare” 2025. Sunt în total 120 de dealeri validați. Citește și: Programul Rabla pentru tractoare 2025: Solicitanții pot aplica online, pe site-ul AFM. […]
Pensiile și salariile românilor, prioritizate la plată: Plătim cele mai mari dobânzi din UE, iar România nu se mai poate împrumuta
Pensiile și salariile românilor, prioritizate la plată: Plătim cele mai mari dobânzi din UE, iar România nu se mai poate împrumuta Salariile și pensiile românilor vor fi plătite cu prioritate, iar restul cheltuielilor ar putea fi amânate. Este directiva dată recent de ministrul interimar al Finanțelor tuturor instituțiilor pentru a ține sub control bugetul. Oficialul […]