Aproape 1 milion de români poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe
În fiecare an, la 23 aprilie, îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Dintre toţi Sfinţii sărbătoriţi în lumea creştină, puţini au ajuns la „faima” de care s-a bucurat, şi se bucură, Sfântul Gheorghe, în poporul nostru. În satele şi oraşele româneşti, foarte multe biserici sunt ridicate în cinstea lui, iar mulţi oameni îi poartă numele.
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 910.507 de cetăţeni români, dintre care 727.351 de bărbaţi şi 183.156 de femei, îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Din totalul româncelor, 133.845 poartă numele de Georgeta, alte 33.877- Gheorghiţa, Ghiorghiţa şi 14.929 – Geta, în timp ce 505 de femei poartă numele de Ghiţa.
Conform datelor furnizate de structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne, majoritatea bărbaţilor se numesc Gheorghe, Ghiorghe (551.885), George (146.574), Gheorghiţă, Ghiorghiţă (24.022), iar Ghiţă (4.870).
Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinţi creştini. A urmat cariera militară şi a ajuns comandant în armata împăratului Diocletian.
În anul 303, împăratul a dat un decret prin care toţi creştinii erau obligaţi să se lepede de credinţa în Hristos şi să se închine zeilor. Sfântul Gheorghe, pentru că nu a vrut să jertfească zeilor, a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în ziua de 23 aprilie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Mai, Ziua Muncii: Cum a apărut această sărbătoare și de ce este comemorată în prima zi a lunii mai
1 Mai, Ziua Muncii: Cum a apărut această sărbătoare și de ce este comemorată în prima zi a lunii mai Începând din 1889, Ziua Internațională a Muncii se sărbătorește în peste 80 de țări, la data de 1 Mai. În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890. Prima zi a lunii […]
FOTO | Ștefania Godici, o tânără de doar 8 anișori din Gârbova, locul I la secțiunea soliști vocali a Concursului „Mândre Plaiuri Boicene”
Ștefania Godici, o tânără de doar 8 anișori din Gârbova, locul I la secțiunea soliști vocali a Concursului „Mândre Plaiuri Boicene” Ștefania Maria Godici, elevă la Școala Gimnazială Gârbova din județul Alba, a obținut locul I la secțiunea soliști vocali, în cadrul Concursului „Mândre Plaiuri Boicene”. Tânăra artistă este și dansatoare în Ansamblul Folcloric „Purtata […]
VIDEO | Afacere INEDITĂ într-un sat din Alba: Cafenea cu istorie, unde poți servi slănină cu ceapă, cafea și ceaiuri din plante autohtone
Afacere INEDITĂ într-un sat din Alba: Cafenea cu istorie, unde poți servi slănină cu ceapă, cafea și ceaiuri din plante autohtone Într-o casă tradițională din Rimetea, amenajată pentru oaspeți, a luat naștere o afacere de familie inedită, o cafenea ”Covas Coffee and Tea House”, unde, începând de mâine, 1 mai 2025, se va putea servi […]