Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

APM Alba decide emiterea autorizației de mediu companiei Kronospan pentru noua instalație de formaldehidă

Dragoş Suciu

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

APM Alba a decis emiterea autorizației integrate de mediu companiei Kronospan pentru noua instalație de producere a formaldehidei, un produs gazos, care va avea o capacitate de 60.000 de tone pe an. Aceasta va fi eliberată dacă în 30 de zile nu vor exista observații fundamentate.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a decis emiterea autorizației integrate de mediu pentru Kronochem, ce aparține companiei Kronospan Sebeș, pentru noua instalaţie de formaldehidă, care ar urma să producă 60.000 de tone pe an. În prezent, Kronospan, cel mai mare producător pe bază de plăci din România, are o instalaţie de formaldehidă care produce 40.000 de tone pe an.

”Agenția pentru Protecția Mediului Alba anunță publicul interesat asupra luării deciziei de emitere a autorizației integrate de mediu pentru SC Kronochem Sebes SRL, pentru Instalatia pentru producerea formaldehidei, capacitate 60.000 to/an, exprimat 100%,  amplasament: Sebes str. Mihail Kogalniceanu nr.59, judeţul Alba. Decizia a fost luată în urma consultării autorităților membre C.A.T., întrunit în data de 26.09.2017 la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Alba”, se arată într-un anunț postat, joi, pe site-ul APM Alba.

Potrivit sursei citate, decizia de emitere a autorizației integrate de mediu se bazează, pe respectarea prevederilor Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, respectiv: luarea tuturor măsurilor de prevenire eficientă a poluării, luarea măsurilor care să asigure că nicio poluare semnificativă nu va fi cauzată, evitarea producerii de deșeuri, utilizarea eficientă a energiei, luarea măsurilor necesare pentru prevenirea accidentelor și luarea măsurilor necesare, în cazul încetării definitive a activității, pentru evitarea oricărui risc de poluare și pentru readucerea amplasamentului la o stare satisfăcătoare.

”În termen de 30 de zile de la anunțul public de emitere a autorizației integrate de mediu, în lipsa unor observaţii fundamentate din partea publicului, autoritatea pentru protecţia mediului emite autorizaţia integrată de mediu”, se mai arată în document.

Operatorul instalației este obligat să efectueze raportări periodice care cuprind rezultatele supravegherii emisiilor și care vor fi puse la dispoziția publicului.

În luna iulie s-a organizat, conform legii, o dezbatere publică privind emiterea autorizației integrate de mediu.

Directorul companiei, Oana Bodea, a spus, în cadrul dezbaterii, că nu există pericol pentru sănătatea populaţiei din Sebeş, iar dacă Kronochem va primi autorizaţia integrată de mediu, instalaţia veche va fi oprită şi vândută când cea nouă va ajunge la capacitatea maximă prevăzută în autorizaţie.

La dezbatere au participat localnici şi reprezentanţi ai ONG-urilor, care au acuzat că producerea formaldehidei este cancerigenă şi au cerut mutarea instalaţiei în afara oraşului, dar şi că din cauza companiei Kronospan a crescut numărul copiilor cu afecţiuni respiratorii.

Alţi localnici au prezentat materiale de specialitate care arată că producerea formaldehidei este dăunătoare pentru sănătate, însă directorul de atunci al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mărioara Popescu, a explicat că aceste studii nu pot fi luate în considerare dacă nu sunt transpuse în regulamente europene sau în legislaţia românească. De asemenea, ea a spus că funcţionarii publici trebuie să respecte legea şi de aceea compania Kronospan a primit, în trecut, alte autorizaţii integrate de mediu.

Divizia chimică a Kronospan, Kronochem, a depus în ianuarie 2015 documentaţia de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu pentru o instalaţie de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. Din această cauză, în anul respectiv, s-au organizat la Sebeş proteste la care au participat mii de persoane.

În cadrul secţiei chimice, Kronospan produce formaldehidă, un produs gazos obţinut prin dehidrogenarea alcoolului metilic, pe care o întrebuinţează la fabricarea răşinilor. Potrivit reprezentanţilor companiei, formaldehida produsă aici nu se exportă, ci este întrebuinţată doar pentru producerea propriilor produse.

Kronospan este prezentă la Sebeş din anul 2004 prin producţia de plăci aglomerate de lemn (PAL) şi plăci de densitate medie (MDF).

Kronospan este unul dintre liderii globali în producerea de plăci pe bază de lemn, iar în România există două unităţi de producţie la Sebeş şi Braşov.

Investiţiile Kronospan în România se ridică la peste 600 de milioane de euro, iar compania are circa 800 de angajaţi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Povestea unei tinere pictorițe din Alba, reîntoarsă în România după 20 de ani petrecuți în Italia: ”Sufletul meu e momentan acasă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Povestea unei tinere pictorițe din Alba, reîntoarsă în România după 20 de ani petrecuți în Italia: ”Sufletul meu e momentan acasă” Pictorița Andreea Georgiana Tibu s-a născut la Cugir pe 28 aprilie 1988. Încă de la o vârstă fragedă, a iubit tot ce înseamnă culoare, natură, animale și oameni. Consideră că încă de pe atunci […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea