Ziarul Unirea

APM Alba decide emiterea autorizației de mediu companiei Kronospan pentru noua instalație de formaldehidă

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

APM Alba a decis emiterea autorizației integrate de mediu companiei Kronospan pentru noua instalație de producere a formaldehidei, un produs gazos, care va avea o capacitate de 60.000 de tone pe an. Aceasta va fi eliberată dacă în 30 de zile nu vor exista observații fundamentate.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a decis emiterea autorizației integrate de mediu pentru Kronochem, ce aparține companiei Kronospan Sebeș, pentru noua instalaţie de formaldehidă, care ar urma să producă 60.000 de tone pe an. În prezent, Kronospan, cel mai mare producător pe bază de plăci din România, are o instalaţie de formaldehidă care produce 40.000 de tone pe an.

ELIT

”Agenția pentru Protecția Mediului Alba anunță publicul interesat asupra luării deciziei de emitere a autorizației integrate de mediu pentru SC Kronochem Sebes SRL, pentru Instalatia pentru producerea formaldehidei, capacitate 60.000 to/an, exprimat 100%,  amplasament: Sebes str. Mihail Kogalniceanu nr.59, judeţul Alba. Decizia a fost luată în urma consultării autorităților membre C.A.T., întrunit în data de 26.09.2017 la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Alba”, se arată într-un anunț postat, joi, pe site-ul APM Alba.

Potrivit sursei citate, decizia de emitere a autorizației integrate de mediu se bazează, pe respectarea prevederilor Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, respectiv: luarea tuturor măsurilor de prevenire eficientă a poluării, luarea măsurilor care să asigure că nicio poluare semnificativă nu va fi cauzată, evitarea producerii de deșeuri, utilizarea eficientă a energiei, luarea măsurilor necesare pentru prevenirea accidentelor și luarea măsurilor necesare, în cazul încetării definitive a activității, pentru evitarea oricărui risc de poluare și pentru readucerea amplasamentului la o stare satisfăcătoare.

”În termen de 30 de zile de la anunțul public de emitere a autorizației integrate de mediu, în lipsa unor observaţii fundamentate din partea publicului, autoritatea pentru protecţia mediului emite autorizaţia integrată de mediu”, se mai arată în document.

Operatorul instalației este obligat să efectueze raportări periodice care cuprind rezultatele supravegherii emisiilor și care vor fi puse la dispoziția publicului.

În luna iulie s-a organizat, conform legii, o dezbatere publică privind emiterea autorizației integrate de mediu.

Directorul companiei, Oana Bodea, a spus, în cadrul dezbaterii, că nu există pericol pentru sănătatea populaţiei din Sebeş, iar dacă Kronochem va primi autorizaţia integrată de mediu, instalaţia veche va fi oprită şi vândută când cea nouă va ajunge la capacitatea maximă prevăzută în autorizaţie.

La dezbatere au participat localnici şi reprezentanţi ai ONG-urilor, care au acuzat că producerea formaldehidei este cancerigenă şi au cerut mutarea instalaţiei în afara oraşului, dar şi că din cauza companiei Kronospan a crescut numărul copiilor cu afecţiuni respiratorii.

Alţi localnici au prezentat materiale de specialitate care arată că producerea formaldehidei este dăunătoare pentru sănătate, însă directorul de atunci al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mărioara Popescu, a explicat că aceste studii nu pot fi luate în considerare dacă nu sunt transpuse în regulamente europene sau în legislaţia românească. De asemenea, ea a spus că funcţionarii publici trebuie să respecte legea şi de aceea compania Kronospan a primit, în trecut, alte autorizaţii integrate de mediu.

Divizia chimică a Kronospan, Kronochem, a depus în ianuarie 2015 documentaţia de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu pentru o instalaţie de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. Din această cauză, în anul respectiv, s-au organizat la Sebeş proteste la care au participat mii de persoane.

În cadrul secţiei chimice, Kronospan produce formaldehidă, un produs gazos obţinut prin dehidrogenarea alcoolului metilic, pe care o întrebuinţează la fabricarea răşinilor. Potrivit reprezentanţilor companiei, formaldehida produsă aici nu se exportă, ci este întrebuinţată doar pentru producerea propriilor produse.

Kronospan este prezentă la Sebeş din anul 2004 prin producţia de plăci aglomerate de lemn (PAL) şi plăci de densitate medie (MDF).

Kronospan este unul dintre liderii globali în producerea de plăci pe bază de lemn, iar în România există două unităţi de producţie la Sebeş şi Braşov.

Investiţiile Kronospan în România se ridică la peste 600 de milioane de euro, iar compania are circa 800 de angajaţi.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ITM Alba: Cinci muncitori „la negru” au fost PRINȘI de inspectori. AMENZI de 119 000 de lei, în perioada 09.06.-16.06.2021

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2021, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Nelu 30 septembrie 2017 at 15:02

De necrezut ce barjocura face kronospanu cu bietii romani mai ales cu sebesenii.

Nini 30 septembrie 2017 at 19:16

Nelu, ia o gura de pământ!

C 30 septembrie 2017 at 20:26

Bai mini.. ..mata câștigi bani de la kronospan? Dacă e așa curata formaldehida….ia tu o gura si chiar mai multe. Ar fi bine sa taci daca nu ai ce spune.

Inchideti ochii pentru bani baieti ? 1 octombrie 2017 at 15:06

Sincer, nimanui nu i se pare ca in sebes este un miros aparte ? Aerul este asa greu si pe langa oxigen se mai strecoara si niste cantitati remarcabile de formadelhida.

„Efecte toxicologice: Posibil efect cancerigen – dovezi insuficiente.
Urmatoarele efecte au fost anticipate pe baza componentelor.
Inhalare: Iritatii ale mucoaselor, tuse, dispnee. Inhalarea conduce in principal la formarea de edeme in tractul respirator.
Piele: Iritatii severe. Risc de sensibilizare a pielii. Pericol de absorbtie prin piele.
Ochi: Iritatii severe. Iritatie cu lacrimare datorita vaporilor.
Inghitire: Iritatii ale mucoaselor in gura, faringe, esofag si tract gastrointestinal. Risc de perforare in esofag si stomac.
Efecte sistemice: narcoza, orbire.”

Go Kronospan !!!

Comentariile sunt oprite