Rămâi conectat

Actualitate

APIA: Agricultura românească, subvenţii europene de peste 20 de miliarde de euro, în zece ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
În perioada 2007-2017, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a distribuit peste 20 de miliarde de euro dintre care 17,2 miliarde de euro prin softul IACS (Integrated Administration and Control System), au anunţat ieri reprezentanţii instituţiilor care gestionează sistemul.
Din 2007 până în prezent, APIA a gestionat plăţi de peste 20 de miliarde de euro, rata medie anuală de absorbţie a acestor fonduri fiind de 96%, a declarat preşedintele APIA, Adrian Pintea. La început, în 2007, au existat trei scheme de sprijin, acum sunt peste 100, a mai spus oficialul, prezent la o conferinţă prilejuită de împlinirea a 10 ani de la crearea sistemului informatic de gestionare a plăţilor.
IACS este un soft creat de compania de tehnologie şi IT Siveco, care asigură administrarea şi controlul riguros al cererilor de plată ale fermierilor. Dezvoltarea şi implementarea IACS a reprezentat o condiţie esenţială pe care România a trebuit să o îndeplinească în momentul aderării la Uniunea Europeană, în 2007, pentru a putea avea acces la fondurile europene destinate modernizării sectorului agricol, a declarat directorul general al Siveco, Florin Ilia.
Sectorul agricol este de departe pe primul loc în România în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene. Agricultura este singurul sector cu alocări masive şi cu o rată de absorbţie de peste 90% din totalul fondurilor alocate. Pentru campania 2016, agricultura românească se află pe unul din primele locuri în Europa raportat la suma autorizată la plată până la 31 martie 2017, a mai spus Florin Ilia.
Referitor la momentul 2007, gestionarii softului reamintesc că alte state membre au avut la dispoziţie doi sau trei ani înaintea aderării la UE pentru a realiza un astfel de sistem, dar echipa din România a trebuit să operaţionalizeze totul într-un timp foarte scurt, practic în acelaşi timp cu aderarea la UE. Echipa Siveco România a avut, în anumite momente, până la 200 de experţi, de înaltă specializare, care au lucrat în acelaşi timp la soft-ul pentru APIA, a spus Gabriel Lospa, directorul departamentulul eAgriculture din cadrul Siveco.
Siveco România dezvoltă şi exportă soluţii IT şi proiecte de consultanţă către ţări din UE, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi spaţiul Comunităţii Statelor Independente, fiind unica firmă românească de software care furnizează servicii nformatice direct către organisme ale Comisiei Europene.
Sursa: zf.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai Cei aproape cinci milioane de pensionari care așteptau anunțul privind pensiile au primit răspunsul. Directorul Poștei Române a anunțat că încearcă ca toți seniorii să primească la timp pensia, cu toate că recunoaște că este o provocare și pentru ei. Potrivit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea