Rămâi conectat

Actualitate

Aparate performante la Secţia de Recuperare Neuromotorie din Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dr. Gheorghe Hondola,  şeful Secţiei de  Recuperare Neuromotorie din cadrul Spitalului Judeţean Alba, lucrează în sensibilul domeniu al neurologiei din 1989. Membru al Societăţii de Recuperare Neuromotorie din România, în prezent este singurul medic cu specializare neuro-motorie din judeţul Alba, de experienţa sa beneficiind nu numai bolnavii de la noi ci şi cei din Hunedoara, Sibiu, Mureş. În Secţia de Recuperare Neuromotorie de lângă Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia sunt internaţi pentru recuperare pacienţii care au suferit atacuri vasculare cerebrale sau diferite accidente care au lezat sistemul nervos.

 Dr. Hondola ne-a relatat că lucrează în strânsă colaborare cu Secţia de Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean Alba, toţi pacienţii de aici devenind ulterior pacienţii săi pentru recuperare. În fapt, după atacurile cerebrale, neuro-chirurgii intervin pentru salvarea vieţii pacientului. Pentru a nu rămâne “o legumă”, pacientul este programat la recuperare neuromotorie unde, sistematic şi în timp, îşi reactivează funcţiile afectate de paralizie: învaţă să meargă, să prindă cu mâinile, să vorbească, în general va deveni o persoană ce nu va mai avea nevoie de însoţitor.

“Cei cu atac vascular cerebral (AVC)  fac recuperări dirijate, din 3 în 3 luni fiind internaţi pe secţie pentru electroterapie, masaj şi gimnastică. Ţelul nostru este recuperarea mobilităţii pacientului afectat de AVC şi acest lucru poate dura un an, un an şi jumătate dar sunt pacienţi care doar după două cure îşi revin. Fiecare leziune pe nerv necesită teoretic cel puţin şase săptămâni de recuperare” precizează dr. Gheorghe Hondola.

De câteva zile, în dotarea Secţiei de Recuperare Neuromotorie au intrat două aparate multifuncţionale, necesare în tratamentul bolnavilor: o combină de electroterapie, cu patru funcţii (electro-, magneto-, laser- şi ultrasono-terapie) şi un aparat de electrogimnastică (care combate spasticitatea muşchilor afectaţi de paralizii, util în pregătirea bolnvilor pentru sala de gimnastică).

“Aparate pe care le aştept de peste 20 de ani. Sunt foarte bucuros că la Consiliul Judeţean Alba au fost găsiţi bani şi pentru aceste aparate”  spune dr. Hondola.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea