Apa și gheața au făcut ravagii în Apuseni. 25 de persoane s-au autoevacuat la rude, case, curți și pășuni inundate și porțiune de drum distrusă
Apa și aglomerările de gheață de pe râurile și văile din zona Munților Apuseni au făcut ravagii în acest weekend.
Zeci de curți, case, anexe gospodărești și pășuni au fost inundate, 25 de persoane din comuna Avram Iancu au fost nevoite să-și părăsească locuințele, iar terasamentul pe 1,1 km pe DJ762 și DC91 a fost distrus.
ISU Alba a transmis efectele înregistrate:
În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase și a rapoartelor operative transmise de comitetele locale pentru situații de urgență din zonele afectate din 04.02.2017, la nivelul județului Alba au fost înregistrate următoarele efecte, astfel:
- Pe raza orașului Cîmpeni, în localitățile Vârși și Cîmpeni, pe râul Abrudel și Valea Brătinesei a crescut nivelul apei, ca urmare a formării unor aglomerări de ghețuri, fiind în pericol de a fi inundate mai multe gospodării și drumuri. Intervențiile s-au finalizat, nu s-au raportat pagube.
Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare:
- SVSU Cîmpeni au intervenit cu 2 voluntari cu 1 buldoexcavator;
- Stația de pompieri Cîmpeni cu 2 subofițeri și 1 autospecială de intervenție.
- Pe raza comunei Albac, localitatea Albac, s-au format aglomerări de ghețuri în 3 zone din apropierea DN75, nivelul apei a crescut până aproape de nivelul drumului. Au fost inundate 3 curți, fiind în pericol de inundare alte 10 gospodării. Intervențiile s-au finalizat.
Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare și evacuare apă:
- SVSU Albac, 10 voluntari cu 1 motopompă transportabilă și mijloace de primă intervenție;
- Stația de Pompieri Cîmpeni, 7 subofițeri, cu 2 autospeciale de intervenție, 1 motopompă transportabilă și 1 motopompă remorcabilă;
- Detașamentul de pompieri Alba Iulia, 2 subofițeri cu 1 autospecială de intervenție și 1 motopompă remorcabilă de capacitate mare.
- Pe raza comunei Roșia Montană, localitatea Cărpiniș au fost inundate 3 case, 4 anexe gospodărești și 3 curți, ca urmare a revărsării unui pârâu nepermanent. Intervențiile s-au finalizat.
Forțe și mijloace în teren pentru evacuare apă:
- SVSU Roșia Montană, 3 voluntari, 1 buldoexcavator și 1 motopompă transportabilă.
- Pe raza comunei Vadu Moților, în localitățile Vadu Moților și Necșești, s-au format mai multe aglomerări de ghețuri pe râul Arieșul Mare, în apropierea DN 75, fiind în pericol să iasă inunde drumul național și mai multe gospodării. Intervențiile s-au finalizat, nu s-au raportat pagube.
Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare și evacuare apă:
- SVSU Vadu Moților, 3 persoane cu mijloace de primă intervenție;
- Detașamentul de pompieri Alba Iulia, 2 subofițeri cu 1 autospecială de intervenție și 1 motopompă remorcabilă.
- Pe raza comunei Vidra, localitatea Ponorel, pe râul Arieșul Mic, s-au format mai multe aglomerări de ghețuri, fiind în pericol să fie inundate mai multe gospodării. Intervențiile s-au finalizat, nu s-au raportat pagube.
Forțe și mijloace în teren pentru decolmatarea cursului de apă:
- SVSU Vidra, 4 persoane cu 1 buldoexcavator.
- Pe raza comunei Avram Iancu, în localitățile Avram Iancu, Dolești și Vidrișoara, râul Arieșul Mic a ieșit din matcă în urma formării unor aglomerări de ghețuri, fiind inundate 15 case, 15 anexe gospodărești, 12 ha pășuni și fânețe, a fost distrus terasamentul pe 1,1 km pe DJ762 și DC91.
Un număr de 25 de persoane s-au autoevacuat la rude. În localitățile Avram Iancu și Dolești s-au încheiat intervențiile.
Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare și evacuare apă:
– SVSU Avram Iancu, cu 1 TAF, 1 IFRON, 20 de persoane;
– Stația de pompieri Cîmpeni cu 2 autospeciale de intervenție, 1 SMURD B2, cu 9 subofițeri.
Vedeți și VIDEO. Drumuri, curți și gospodării din comuna Avram Iancu, inundate după ce valea a ieșit din albie
- Pe raza comunei Bistra, localitatea Bistra, s-au format aglomerări de ghețuri pe râul Arieș, fiind în pericol să fie inundate mai multe gospodării. Intervenția s-a finalizat, nu s-au raportat pagube.
- SVSU Bistra au intervenit cu 4 persoane și 1 buldoexcavator.
- Pe raza orașului Teiuș, în localitatea Teiuș, s-a format un pod de gheață pe Valea Geoagiului, fiind în pericol de inundare mai multe gospodării. Intervenția s-a finalizat, nu au fost raportate pagube.
- SVSU Teiuș au intervenit pentru evacuarea gheții cu 3 voluntari și 1 buldoexcavator.
IPJ Alba a intervenit pentru dirijarea circulației și asigurare măsuri specifice, cu 25 lucrători și 12 autoturisme
Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba, s-a deplasat în zonele unde erau formate aglomerările de ghețuri în vederea identificării unor posibile locații în care să se execute misiuni de distrugere a zăpoarelor, cu mijloace pirotehnice, însă datorită locuințelor aflate în vecinătatea cursurilor de apă nu a fost posibilă intervenția.
Intervențiile în teren au fost coordonate operativ de col. Oprișa Cornel, împuternicit inspector șef la ISU Alba, sprijinit de grupa operativă.
În data de 05.02.2017, în localitatea Vidrișoara zona este monitorizată, iar intervenția continuă pentru înlăturarea gheții și pentru evacuarea apei din mai multe subsoluri și curți de către Stația de pompieri Cîmpeni cu 2 autospeciale de intervenție, 2 motopompe, 1 ofițer și 12 subofițeri și SVSU Avram Iancu cu 2 buldoexcavatoare și 15 persoane.
Grupa operativă din cadrul ISU Alba (3 ofițeri și 1 subofițer) s-a deplasat în com. Avram Iancu pentru coordonare intervenție.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor