Rămâi conectat

Curier Județean

Apa sfinţită de Bobotează. Credinţe, ritualuri şi superstiţii creştine legate de Botezul Domnului

Dragoş Suciu

Publicat

în

Apa sfinţită de Bobotează • Credinţe de Bobotează • Ritualuri de dragoste • Busuiocul sub pernă de Bobotează

În fiecare an, pe 6 ianuarie, biserica noastră creştin-ortodoxă sărbătoreşte Botezul Domnului, sau Boboteaza, zi care marchează şi sfârşitul sărbătorilor de iarnă. De obicei, în această perioada ar trebui să fie foarte frig, ger chiar, de să „crape pietrele”, care sa justifice expresia „gerul Bobotezei”.  Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători înainte de Paște. Paștele 2024 se sărbătorește în 16 aprilie la ortodocși, iar Pastele catolic 2024  se sărbătorește în 9 aprilie.

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan

În ajun de Bobotează, preotul umblă din casa în casă cu obiceiuri-si-traditii-de-boboteaza-808crucea în mână, şi stropeşte cu agheasmă, din vârful unui mănunchi de busuioc, atât locuinţa, cât şi pe toţi membrii familiei. Gospodinele îl aşteaptă cu casa curată şi cu un vas cu apă pe masa, în care preotul lasă un pic de agheasmă, apa sfinţită care să fie de leac la nevoie. Tot în ajun de Boboteaza, credincioşii trebuie să mănânce bucate de post iar cei care pot, ţin post negru.

Tinerele nepătate care vor sa se căsătoreasca, cer de la preot sau fură un fir din mănunchiul de busuioc pe care şi-l pun sub pernă, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, ca să-şi viseze ursitul, viitorul soţ. O alta superstiţie spune că fetele care cad pe gheată în ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor mărita în anul în curs.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan • Urări de Sfântul Ioan • Felicitări de Sfântul Ioan

În ziua de Bobotează, creştinii merg la biserică şi asista la slujba de sfinţire a apelor, iar la sfârşitul slujbei primesc agheasmă, apa sfinţită. Agheasma mare împărţită în biserici după slujba de Boboteaza este păstrata cu sfinţenie, fiind considerată drept leac pentru boli, dar şi pentru dezlegarea de farmece sau făcături. Se mai spune ca agheasma mare este folositoare creştinilor pentru iertarea păcatelor.

Despre agheasma adusă de la biserica, oamenii cred că este bună de orice. Bătrânii spun ca sunt suficiente câteva picături din apa aceasta pentru a vindeca deochiatul la copii, crizele de nervi, patima alcoolului sau chiar sterilitatea. Agheasma nu se alterează în timp, chiar daca vasul nu este acoperit.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. SMS de Anul Nou

Tot în ziua de Boboteaza, mamele care au pierdut copii sau i-au născut morţi, iau agheasmă şi merg împreună cu preotul de o toarnă peste mormintele lor, apoi îi botează cu numele Ion. Daca vor proceda în acest fel trei ani la rând, se crede ca acei copiii sunt botezaţi.

Vremea din ziua de Boboteaza o prevesteşte pe cea de peste an. Dacă plouă, urmează o iarna lunga, iar timpul frumos prezice o vară frumoasa. Daca bate crivăţul, este semn că vor fi roade bogate, iar daca va curge apa din streaşină, se va face vin bun, iar daca pomii sunt îmbrăcaţi în promoroaca, va fi belşug şi sănătate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie

Bogdan Ilea

Publicat

în

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie În mai multe localități din județul Alba sunt programate întreruperi ale furnizării de energie electrică în perioada 8-14 aprilie. În data de 8 aprilie: Daia Română, Strada Școlii între orele 08:00-16:00. În data de 8 aprilie: BLAJ, Strada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea