Anul Nou aduce șoferilor un Cod Rutier modificat. Vezi principalele schimbări
Din ianuarie 2013 intră în vigoare modificările aduse Codului Rutier, cele mai importante fiind obligativitatea vizitei medicale la reînnoirea permisului auto şi obligativitatea obţinerii de permis pentru mopede, scutere sau ATV-uri. De asemenea, conducătorii auto vor putea contesta hotărârea judecătorească prin care sunt soluţionate plângerile depuse împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor rutiere.
*Până în prezent, o astfel de hotărâre judecătorească era definitivă şi irevocabilă. Noua regulă a fost introdusă de Guvern în Codul rutier, prin Ordonanţă de Urgenţă. Prin aplicarea noii prevederi, conducătorii auto vor avea o cale de recurs împotriva hotărârilor judecătoreşti prin care instanţa soluţionează plângerile împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiilor de circulaţie.
*Reînnoirea permisului de conducere se va face numai cu vizită medicală. Până acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinării medicale.
*Permisul de conducere va fi obligatoriu și pentru mopede. Potrivit noilor reglementari, începând din 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, astfel că, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, valabil 10 ani, care poate fi obținut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniți. La fel ca in cazul celorlalte categorii, acesta va fi obținut după susținerea unei probe teoretice de verificare a cunosțintelor și a unei probe practice de verificare a aptitudinilor și comportamentului. Totodată, şoferii care deţin deja un permis de conducere, indiferent de categorie, vor putea conduce mopedele.
*În acelaşi timp, noua lege a circulaţiei prevede ca cei care doresc să obţină un permis de conducere pentru motociclete din categoria A, să aibă vârsta minimă de 24 de ani. Până în prezent, permisul de conducere pentru categoria A se putea obţine la 18 ani.
*Codul Rutier include în categoria contravențiilor cu amenzi din clasa a III-a de sancțiuni (adică între 430 și 1600 de lei) și „nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]