Anul Nou aduce șoferilor un Cod Rutier modificat. Vezi principalele schimbări
Din ianuarie 2013 intră în vigoare modificările aduse Codului Rutier, cele mai importante fiind obligativitatea vizitei medicale la reînnoirea permisului auto şi obligativitatea obţinerii de permis pentru mopede, scutere sau ATV-uri. De asemenea, conducătorii auto vor putea contesta hotărârea judecătorească prin care sunt soluţionate plângerile depuse împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor rutiere.
*Până în prezent, o astfel de hotărâre judecătorească era definitivă şi irevocabilă. Noua regulă a fost introdusă de Guvern în Codul rutier, prin Ordonanţă de Urgenţă. Prin aplicarea noii prevederi, conducătorii auto vor avea o cale de recurs împotriva hotărârilor judecătoreşti prin care instanţa soluţionează plângerile împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiilor de circulaţie.
*Reînnoirea permisului de conducere se va face numai cu vizită medicală. Până acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinării medicale.
*Permisul de conducere va fi obligatoriu și pentru mopede. Potrivit noilor reglementari, începând din 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, astfel că, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, valabil 10 ani, care poate fi obținut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniți. La fel ca in cazul celorlalte categorii, acesta va fi obținut după susținerea unei probe teoretice de verificare a cunosțintelor și a unei probe practice de verificare a aptitudinilor și comportamentului. Totodată, şoferii care deţin deja un permis de conducere, indiferent de categorie, vor putea conduce mopedele.
*În acelaşi timp, noua lege a circulaţiei prevede ca cei care doresc să obţină un permis de conducere pentru motociclete din categoria A, să aibă vârsta minimă de 24 de ani. Până în prezent, permisul de conducere pentru categoria A se putea obţine la 18 ani.
*Codul Rutier include în categoria contravențiilor cu amenzi din clasa a III-a de sancțiuni (adică între 430 și 1600 de lei) și „nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari Vești proaste pentru pensionari din România: recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Reprezentanții sindicalițtilor atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci