Antreprenorii și PFA-urile cu minim 3 ani de activitate ar putea primi vechime în muncă. Proiect la Senat
Activitatea desfășurată de persoane sub formă de microîntreprindere, PFA, întreprindere individuală, asociaţie familială sau antreprenoriat în mediul privat, inclusiv profesiile liberale, ar putea să primească vechime în muncă.
Proiectul legislativ depus în dezbatere publică la Senat prevede și calculele, conform Legii pensiilor nr. 263/2010, privind aceste noi categorii. După art. 49 se introduce un nou articol, art. 491, cu următorul cuprins:
“(1) Persoanele care au desfășurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, asociaţie familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) minim 3 ani, le este acordată vechime în muncă de cel puțin un an.
(2) Stagiile de cotizare se vor raporta la anii de activitate în antreprenoriatul privat, având ca exemplu următorul tabel:
Perioadă contribuţie la sistemul de pensii şi asigurări sociale (ani)/ Vechime în muncă conform stagiilor de cotizare pentru întreprinzătorii privaţi (ani)
3 ani contribuție – 1 an vechime în muncă
6 ani contribuție – 2 ani vechime în muncă
9 ani contribuție – 3 ani vechime în muncă
12 ani contribuție – 4 ani vechime în muncă
15 ani contribuție – 5 ani vechime
18 ani contribuție – 6 ani vechime
21 ani contribuție – 7 ani vechime
Iniţiatorii proiectului susţin, în expunerea de motive, că “[…] persoanele care au desfăşurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, asociaţie familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) nu le este recunoscută nicio contribuţie fizică, financiară sau intelectuală”.
În plus, se subliniază şi aspectul potrivit căruia la nivelul Parlamentului European ar exista deja propuneri în acest sens, astfel încat antreprenorilor să li se recunoască activitate depusă, ţinând cont de faptul că aceştia cotizează la sistemul de asigurări sociale de două ori – în calitate de angajatori şi prin contribuţia aferentă angajatului.
Indiferent de votul asupra acestui proiect legislativ în Senat, unde a fost inițiat, decizia definitivă asupra adoptării lui aparține Camerei Deputaților, unde va fi dezbătut ulterior.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Moartea Papei Francisc: Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei, în bisericile din Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș
Moartea Papei Francisc: Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei, în bisericile din Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12.00, până la înmormântarea Papei Francisc. […]
Bogdan Glăvan: Monstruoasa coaliție lasă moștenire un deficit de 9,3% din PIB. Acești luzeri au îngropat finanțele publice și taxele au crescut 3 ani la rând
Bogdan Glăvan: Monstruoasa coaliție lasă moștenire un deficit de 9,3% din PIB. Acești luzeri au îngropat finanțele publice și taxele au crescut 3 ani la rând Profesorul de economie Bogdan Glăvan prezintă într-o postare în mediul online evoluția deficitului bugetar al României, începând din anul 2019 și până în prezent. ”Anul 2019: România pe primul […]
E jale! Prețurile la Electrica Furnizare vor EXPLODA de la 1 iulie 2025: Ce tarife vor fi aplicate
Prețurile la Electrica Furnizare vor EXPLODA de la 1 iulie 2025: Ce tarife vor fi aplicate Electrica Furnizare a actualizat oferta pentru clienții casnici, incluzând și prețurile care se vor aplica după 1 iulie 2025, moment în care piața de energie va fi liberalizată. Concluzia este că prețurile practicate vor exploda de la 1 iulie […]