Rămâi conectat

Actualitate

Antreprenorii și PFA-urile cu minim 3 ani de activitate ar putea primi vechime în muncă. Proiect la Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Activitatea desfășurată de persoane sub formă de microîntreprindere, PFA, întreprindere individuală, asociaţie familială sau antreprenoriat în mediul privat, inclusiv profesiile liberale, ar putea să primească vechime în muncă.

Proiectul legislativ depus în dezbatere publică la Senat prevede și calculele, conform Legii pensiilor nr. 263/2010, privind aceste noi categorii. După art. 49 se introduce un nou articol, art. 491, cu următorul cuprins:

“(1) Persoanele care au desfășurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, asociaţie familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) minim 3 ani, le este acordată vechime în muncă de cel puțin un an.

 (2) Stagiile de cotizare se vor raporta la anii de activitate în antreprenoriatul privat, având ca exemplu următorul tabel:

Perioadă contribuţie la sistemul de pensii şi asigurări sociale (ani)/ Vechime în muncă conform stagiilor de cotizare pentru întreprinzătorii privaţi (ani)

3 ani contribuție – 1 an vechime în muncă

6 ani contribuție  – 2 ani vechime în muncă

9 ani contribuție   – 3 ani vechime în muncă

12 ani contribuție – 4 ani vechime în muncă

15 ani contribuție – 5 ani vechime

18 ani contribuție – 6 ani vechime

21 ani contribuție – 7 ani vechime

Iniţiatorii proiectului susţin, în expunerea de motive, că “[…] persoanele care au desfăşurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, asociaţie familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) nu le este recunoscută nicio contribuţie fizică, financiară sau intelectuală”.

În plus, se subliniază şi aspectul potrivit căruia la nivelul Parlamentului European ar exista deja propuneri în acest sens, astfel încat antreprenorilor să li se recunoască activitate depusă, ţinând cont de faptul că aceştia cotizează la sistemul de asigurări sociale de două ori – în calitate de angajatori şi prin contribuţia aferentă angajatului.

Indiferent de votul asupra acestui proiect legislativ în Senat, unde a fost inițiat, decizia definitivă asupra adoptării lui aparține Camerei Deputaților, unde va fi dezbătut ulterior.

sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea