Antreprenorii și PFA-urile cu minim 3 ani de activitate ar putea primi vechime în muncă. Proiect la Senat
Activitatea desfășurată de persoane sub formă de microîntreprindere, PFA, întreprindere individuală, asociaţie familială sau antreprenoriat în mediul privat, inclusiv profesiile liberale, ar putea să primească vechime în muncă.
Proiectul legislativ depus în dezbatere publică la Senat prevede și calculele, conform Legii pensiilor nr. 263/2010, privind aceste noi categorii. După art. 49 se introduce un nou articol, art. 491, cu următorul cuprins:
“(1) Persoanele care au desfășurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, asociaţie familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) minim 3 ani, le este acordată vechime în muncă de cel puțin un an.
(2) Stagiile de cotizare se vor raporta la anii de activitate în antreprenoriatul privat, având ca exemplu următorul tabel:
Perioadă contribuţie la sistemul de pensii şi asigurări sociale (ani)/ Vechime în muncă conform stagiilor de cotizare pentru întreprinzătorii privaţi (ani)
3 ani contribuție – 1 an vechime în muncă
6 ani contribuție – 2 ani vechime în muncă
9 ani contribuție – 3 ani vechime în muncă
12 ani contribuție – 4 ani vechime în muncă
15 ani contribuție – 5 ani vechime
18 ani contribuție – 6 ani vechime
21 ani contribuție – 7 ani vechime
Iniţiatorii proiectului susţin, în expunerea de motive, că “[…] persoanele care au desfăşurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, asociaţie familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) nu le este recunoscută nicio contribuţie fizică, financiară sau intelectuală”.
În plus, se subliniază şi aspectul potrivit căruia la nivelul Parlamentului European ar exista deja propuneri în acest sens, astfel încat antreprenorilor să li se recunoască activitate depusă, ţinând cont de faptul că aceştia cotizează la sistemul de asigurări sociale de două ori – în calitate de angajatori şi prin contribuţia aferentă angajatului.
Indiferent de votul asupra acestui proiect legislativ în Senat, unde a fost inițiat, decizia definitivă asupra adoptării lui aparține Camerei Deputaților, unde va fi dezbătut ulterior.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | Anunț de ultimă oră pentru cei ce ies la pensie. Greșeala care taie adânc din banii de pensie ai românilor trecuți de 55 de ani
PENSII 2025 | Anunț de ultimă oră pentru cei ce ies la pensie. Greșeala care taie adânc din banii de pensie ai românilor trecuți de 55 de ani Anunț de ultimă oră pentru cei care ies la pensie. Alegerile pe care le facem pentru momentul când ieşim la pensie se numără printre cele mai mari […]
Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră
Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră Luna iulie 2025 are 31 de zile şi începe într-o zi de marţi, când avem prăznuirea Sfântului Leontie de la Rădăuţi şi a Sfinţilor Cosma şi Damian, doctorii fără de arginţi. Deşi prima zi a lunii iulie […]
Guvernul pregătește trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor pentru 5 zile pe lună – surse
Guvernul pregătește trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor pentru 5 zile pe lună – surse Guvernul condus de Ilie Bolojan pregătește o măsură drastică pentru reducerea cheltuielilor statului: angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună, potrivit unor surse sindicale citate de Profit.ro. […]