Antrenorul Valentin Sinescu, mandat încheiat la cârma Unirii Alba Iulia!
După toate indiciile, mandatul antrenorului Valentin Sinescu la cârma grupării din Cetatea Marii Uniri s-a încheiat la finele ultima rundei a eșalonului terț.
Unirea Alba Iulia a învins în jocul ce a tras cortina peste anului 2021, 2-1 pe “Cetate” cu Sticla Arieșul Turda (singura victorie internă a sezonului), dar iernează în postura rușinoasă de “lanternă roșie” a Seriei a 9-a. Doar 8 puncte au strâns “alb-negrii” în cele 15 etape, într-un campionat marcat de problemele financiare, unele apăsătoare pentru fosta prim-divizionară. Trimis în tribună la jocul cu gruparea din Turda, “principalul” Unirii a plecat acasă după etapa a 15-a și înainte intrării în vacanță a transmis un mesaj ferm oficialilor albaiulieni.
“«Dacă nu se rezolvă situația financiară și se perpetuează aceeași stare de fapt din toamnă, nu are sens să continuăm». Îi dau dreptate, îl înțeleg, nu e deloc confortabil să faci naveta de la Ploiești, să stai departe de familie, să nu ai stabilitate și să te chinui”, a confirmat Mihai Dăscălescu, oficialul grupării din Cetatea Marii Uniri.
*Prea sofisticat…
Valentin Sinescu a acceptat în luna iulie propunerea venită din Ardeal, de la prietenul Mihai Dăscălescu, în intenția de a-l ajuta pe acesta. Era perioada în care Unirea Alba Iulia visa la banii cuveniți în urma vehiculatei plecări a lui Nicolae Stanciu din Cehia la Galatarasay Istanbul, un transfer aproape parafat în acel moment. Antrenorul a nimerit în cel mai complicat moment al Unirii Alba Iulia din ultima perioadă, nici implicarea primăriei din municipiu, atât de vehiculată și așteptată în acest an, neconcretizându-se.
Cu o notorietate dobândită în fotbalul autohton în perioada când a condus Astra Giurgiu în Liga 1 și o cultură generală de invidiat, Sinescu a acceptat provocarea, însă realitatea de care s-a lovit a fost mult mai dură decât se anticipa, problemele financiare diluând mult calitatea efectivului cu care a lucrat. Unirea Alba Iulia a devenit cea mai tânără distribuție a Seriei a 9-a (media de vârstă fiind în jurul vârstei de 21 de ani). Obligată de împrejurări și mai mult de nevoie, echipa albaiuliană a mizat pe juniorii din propria pepinieră, majoritatea fragezi pentru debutul la acest nivel. Mai mult în intersezon, numeroși jucători curtați au refuzat propunerea tocmai din cauza incertitudinii financiare de la Alba Iulia, nereușindu-se întărirea dorită a lotului.
În mandatul de 4 luni și jumătate (19 iulie, debutul pregătorii – 4 decembrie, ultimul joc oficial), palmaresul lui Sinescu a fost unul dezamăgitor, practic cel mai modest din ultimii 6 ani, din 2016, când “alb-negrii” au ajuns, la cerere, pe a treia scenă fotbalistică. Cu un procentaj de 17,7 la sută din punctele puse-n joc, o singură partidă adjudecată pe teren propriu (s-au marcat 4 goluri, în două reprize secunde, cu Metalurgistul Cugir și Sticla Turda), cel mai modest atac (9 reușite) și o defensivă fragilă nesigură (31 de goluri, la egalitate cu CS Ocna Mureș, depășită doar de Sănătatea Cluj și Gloria Bistrița), Unirea Alba Iulia a traversat un sezon de coșmar, iar retrogradarea a devenit o amenințare reală.
Singurul tehnician din afara Albei din ultimii 5 ani, Sinescu, posesor al unui limbaj elevat, peste medie, viza să revigoreze un fotbal ajuns pe marginea prăpastiei. “Nu vin la Alba Iulia la o baie de nepăsare, dar nici să mă căpătuiesc, vreau să revigorăm fotbalul într-o urbe ce merită cel puţin Liga a 2-a. Nu vreau decât atât: normalitate şi un climat care să-mi permită să muncesc pentru ca Alba Iulia să se bată cu şanse la promovare. Am foarte mulţi ani în fotbal ca să mai fiu păcălit de iluzii. Noi avem nevoie de transferul lui Stanciu şi de timp. Dacă ar fi existat siguranţă, aş fi putut să angajez discuţii cu anumiţi jucători. I-am promis lui Mihai Dăscălescu că îl ajut, în speranţa că, prin rezultatele reuşite comunitatea se va ralia efortului nostru. În primă fază să ne propunem o calificare în play-off”, era mesajul transmis de Sinescu la prima discuție telefonică purtată în vară.
Fără a intra prea mult în detalii de culise și a despica firul în patru, precizăm doar că Sinescu, cel care lucrase în ultimii ani la FRF (Școala de Antrenori, respectiv a făcut parte din staff-ul tehnic al naționalelor Under 15 și Under 19), dar care antrenase ultima dată o echipă de club în 2016, la CSM Sighetu Marmației (aprilie 2016) a fost un personaj mult prea sofisticat pentru o echipă de Liga a 3-a cu probleme pe toate palierele, nereușind să-și apropie jucătorii, cu toate că metodele de lucru la antrenamente au fost unele moderne. Mai punctăm doar că, încercările noastre telefonice din ultimele săptămâni de a afla un punct de vedere în actualul context nu s-au dovedit fructuoase, asta după ce anterior, antrenorul fusese extrem de amabil și cooperant pe parcursul sezonului. Dincolo de chestiunile de pregătire, antrenamente și jocuri, Sinescu a ajutat clubul și din punct de vedere financiar, neîncasându-și salariile și acceptând să achite din propriul buzunar anumite datorii acute ale clubului.
“Mai degrabă nu cred că rămâne. Nu am luat nicio decizie, dar dacă nu se rezolvă problema financiară, nu revine la echipă, s-a săturat. În cazul său a fost greu de gestionat o asemenea conjunctură, iar faptul că nu a cunoscut seria poate fi considerat un handicap”, a menționat Dăscălescu, cel care a ținut să menționeze progresul înregistrat în acest răstimp de tineri precum Mâlnă, Dehelean, Bârdea, Haj sau Pocol.
Articol publicat în ediția tipărită a ziarului Unirea de luni, 13 decembrie
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
LPS Sebeș – Hermannstadt, în optimile de finală ale Cupei României Under 17 LPS Sebeș, unica reprezentantă a Albei rămasă în Cupa României la nivel juvenil, va juca în optimile de finală Under 17, acasă, pe „Pielarul”, în 9 martie, cu AFC Hermannstadt. Partida va avea loc duminică, 9 martie, la ora 14.00 și reprezintă […]