Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

”Antițigănismul” se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani: Legea, aprobată de Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Parlamentul României a adoptat o nouă lege în baza căruia ura împotriva rromilor va fi pedepsită cu închisoare între 3 și 10 ani. România este prima țară din Uniunea Europeană care a adoptat un asemenea act normativ ce pedepsește drastic acțiunile sau manifestările discriminatorii în legătiră cu reprezentanții comunității rome.

Reprezentanţii comunităţii rrome spun că este doar un prim pas în combaterea discriminării rasiale. Adoptarea proiectului de lege a stârnit păreri pro şi contra chiar în interiorul comunităţii rrome.

Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care promovează, în public, idei antiţigăniste. Scandările şi mesajele de ură intră sub incidenţa legii, însă, doar dacă ele sunt urmate de acţiuni violente împotriva rromilor. Aşa pot atrage răspunderea penală, explică iniţiatorul proiectului care a fost adoptat tacit de Senat şi votat decizional în Camera Deputaţilor.

Daniel Vasile, deputat: Apără minoritatea rromilor împotriva unor situaţii extreme şi a unor acte extremiste săvârşite de organizaţii, entităţi sau instituţii publice. Dacă acele mesaje sunt urmate de acte sau fapte săvârşite împotriva minorităţilor rromi atunci da, acea persoană deţine calitatea de instigator.

Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 luni şi 3 ani pentru cei care promovează, în public, idei antiţigăniste. Ajunge până la 10 ani de închisoare pentru constituirea sau sprijinirea în orice fel a unei organizaţii cu caracter antiţigănist. Sociologii spun că adoptarea acestui proiect de lege clarifică ce înseamnă discriminarea însă ar trebui să fie dublat de educaţie şi o asumare reală la nivelul societăţii.

Gelu Duminică- sociolog: E nevoie de foarte multă educaţie astfel încât legea să fie ultima la care să faci apel. Ne distrăm dar doare. În momentul în care eşti trimis la rug, în momentul în care se spune un milion de ciori o singură soluţie, moarte ţiganilor. Nu e discurs, e instigare la ură şi chestia asta lasă cicatrici în suflet. În momentul în care etnicizezi un comportament care nu este etnic în momentul ăla greşeşti şi pentru a ta greşeală trebuie să plăteşti

Proiectul de lege va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Sursa: barikada.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea