Rămâi conectat

Actualitate

”Antițigănismul” se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani: Legea, aprobată de Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parlamentul României a adoptat o nouă lege în baza căruia ura împotriva rromilor va fi pedepsită cu închisoare între 3 și 10 ani. România este prima țară din Uniunea Europeană care a adoptat un asemenea act normativ ce pedepsește drastic acțiunile sau manifestările discriminatorii în legătiră cu reprezentanții comunității rome.

Reprezentanţii comunităţii rrome spun că este doar un prim pas în combaterea discriminării rasiale. Adoptarea proiectului de lege a stârnit păreri pro şi contra chiar în interiorul comunităţii rrome.

Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care promovează, în public, idei antiţigăniste. Scandările şi mesajele de ură intră sub incidenţa legii, însă, doar dacă ele sunt urmate de acţiuni violente împotriva rromilor. Aşa pot atrage răspunderea penală, explică iniţiatorul proiectului care a fost adoptat tacit de Senat şi votat decizional în Camera Deputaţilor.

Daniel Vasile, deputat: Apără minoritatea rromilor împotriva unor situaţii extreme şi a unor acte extremiste săvârşite de organizaţii, entităţi sau instituţii publice. Dacă acele mesaje sunt urmate de acte sau fapte săvârşite împotriva minorităţilor rromi atunci da, acea persoană deţine calitatea de instigator.

Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 luni şi 3 ani pentru cei care promovează, în public, idei antiţigăniste. Ajunge până la 10 ani de închisoare pentru constituirea sau sprijinirea în orice fel a unei organizaţii cu caracter antiţigănist. Sociologii spun că adoptarea acestui proiect de lege clarifică ce înseamnă discriminarea însă ar trebui să fie dublat de educaţie şi o asumare reală la nivelul societăţii.

Gelu Duminică- sociolog: E nevoie de foarte multă educaţie astfel încât legea să fie ultima la care să faci apel. Ne distrăm dar doare. În momentul în care eşti trimis la rug, în momentul în care se spune un milion de ciori o singură soluţie, moarte ţiganilor. Nu e discurs, e instigare la ură şi chestia asta lasă cicatrici în suflet. În momentul în care etnicizezi un comportament care nu este etnic în momentul ăla greşeşti şi pentru a ta greşeală trebuie să plăteşti

Proiectul de lege va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Sursa: barikada.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Șefa ANM anunță o schimbare radicală a vremii: Intră un val de aer rece și vom avea un frig de crapă pietrele

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Șefa ANM anunță o schimbare radicală a vremii: Intră un val de aer rece și vom avea un frig de crapă pietrele

Directorul ANM, Elena Mateescu, a detaliat că în ultimele zile ale toamnei vom experimenta temperaturi înalte, dar începând cu duminică, 3 decembrie, un curent de aer rece va intra în România. Acesta va aduce temperaturi negative în aproape toată țara, însoțite de condiții de ninsoare.

„Mâine, în ultima zi a toamnei 2023, din punct de vedere termic, vom avea o vreme normală, cu temperaturi maxime între 0 și 8 grade în întreaga țară. Totuși, se așteaptă și precipitații, mai ales în zonele mai joase de relief, în special în partea de vest, nord, centru și est a țării.

La munte, pot apărea precipitații mixte, dar prima zi a iernii 2023-2024 va fi caracterizată de temperaturi extrem de ridicate, având în vedere maximele zilei, între 8 și 18 grade.

În București, se așteaptă o maximă în jur de 15 grade. Cu toate acestea, pot apărea precipitații, în special în regiunile intracarpatice, în partea de nord-est și la munte, sub formă de ploaie, iar la munte, în special, precipitații mixte.

De la 3 decembrie începe iarna
Începând cu 3 decembrie, vremea va intra din nou într-un proces de răcire, având în vedere că temperaturile vor scădea de la 8…18 grade în prima zi a lunii decembrie la cel mult 0…8 grade începând cu 3 decembrie. Minimele vor fi în mare parte negative, cu valori extrem de scăzute de până la -11 grade în zonele depresionare și cel mult 3…4 grade în zona litoralului.

În București, se preconizează minime de la -1 grad la cel mult 1 grad.

De la 3 decembrie, vom avea din nou condiții de iarnă, având în vedere masa de aer rece care va pătrunde în zona țării noastre de la sfârșitul acestei săptămâni”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare