Rămâi conectat

Ştirea zilei

Angajații Finanțelor Publice din Alba aflați în preaviz amenință cu proteste. Cei fără pile și-au pierdut încrederea

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Din data de 12 august, când angajații din cadrul fostului Serviciu de Inspecție Fiscală din cadrul AJF Alba au protestat în fața instituției solicitând să li se anuleze preazvizele și să nu mai dea examene pe posturile vacante, tensiunea și stresul în rândul celor peste 170 de salariați cu preavize, din cadrul Administrației Județene a Finanțelor, a continuat să crească de la o zi la alta.

Mulți dintre ei sunt cu nervii întinși la maxim și au mărturisit că iau în considerare organizarea de noi proteste. Asta, după ce în condițiile date, conducerea Ministerului Finanţelor Publice, respectiv ANAF, dând dovadă de mult cinism și sfidare, a instalat pe posturi de conducere două angajate care lucrează doar de câteva luni în cadrul Finanţelor din Alba și care, potrivit colegilor acestora, sunt cazuri evidente de pile politice.

Una dintre persoanele la care se face referire este Maria David, membră PSD și soră a consilierului local PSD Horațiu Clepan. Aceasta a fost împuternicită adjunct al Serviciului de Inspecție Fiscală Contribuabili Mijlocii. Timp de 3 luni, până în decembrie 2012, Maria David a fost angajată a Primăriei comunei Șpring, unde a obţinut statutul de funcţionar public.

Frustrarea celor care, nici măcar nu se mai pot concentra să învețe pentru examene, este maximă, iar încrederea în organizarea corectă a concursurilor pentru posturile vacante este acum la un nivel minim.

Miercuri a fost ultima zi în care angajații FISC-ului aflați în preaviz au avut de ales între a deveni șomeri, unii după zeci de ani de activitate în cadrul instituției, sau a se înscrie la concurs pentru un post în noua structură regională. Bibliografia pentru examen este de sute de pagini, iar funcționarii afectați de restructurare au timp să și-o însușească … până vineri, când la Brașov vor fi organizate evaluările teoretice. Cei care vor promova această probă, cu ajutorul cunoștințelor sau, de ce nu, al pilelor politice, urmează să susțină luni, proba interviului.

Din cei 115 funcţionari publici care au optat pentru un post vacant în cadrul AJFP Alba, 91 vor participa la un examen de testare profesională. 24 de funcţionari publici au optat pentru posturi vacante de execuţie fără a exista suprapuneri pe posturi

Câți funcționari ai Finanțelor Publice din Alba vor rămâne șomeri în urma acestei blamate reorganizări a ANAF, vom afla în zilele următoare. Cele mai optimiste evaluări prezic că numărul acestora va fi însă de câteva zeci bune.

Potrivit ANAF, conform HG 520/2013 privind reorganizarea şi funcţionarea ANAF, publicată în Monitorul Oficial nr. 473/30.07. 2013, începând cu data de 1 aug.2013, în subordinea ANAF au fost înfiinţate Direcţiile generale regionale ale finanţelor publice

DGFP Alba a fost desfiinţată, în locul ei fiind înfiinţată Administraţia judeţeană a finanţelor publice Alba , care va funcţiona în cadrul Direcţiei generale regionale a finanţelor publice Braşov ( alături de fostele DGFP Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna şi evident Braşov)

Şi Administraţiile finanţelor publice municipale şi orăşeneşti au fost desfiinţate, în locul lor fiind înfiinţate, în subordinea Administraţiei judeţene a finanţelor publice Alba, Servicii fiscale municipale şi orăşeneşti, care vor fi conduse de către un şef serviciu.

Vineri, 2 august a.c. au fost date, prin Ordine ANAF, un număr de 14 preavize de 30 de zile, tuturor persoanelor de conducere numiţe de ANAF: director executiv, directorii executivi adjuncţi, trezorier şef al DGFP Alba şi foştilor şefi ai AFP municipale şi orăşeneşti; aceste posturi au fost vacantate. Tot vineri, 2 august, doamna Maria Iacob a fost împuternicită, prin Ordin ANAF pe funcţia de şef al Administraţiei judeţene a finanţelor publice Alba.

În data de 5 august date un număr de 159 preavize de 30 de zile personalului din fosta DGFP Alba, din structurile: control, administrarea veniturilor statului, servicii suport şi personal contractual administrativ.

 O parte din funcţiile vacante pentru judeţul Alba se regăsesc la Administraţia judeţeană a finanţelor publice Alba, o parte la regiunea Braşov.

Faţă de total 481 angajaţi la fosta DGFP Alba, în organigrama  Administraţiei judeţene a finanţelor publice Alba sunt prevăzute 410 posturi; aceasta nu înseamnă că se vor reduce 71 de posturi, o parte din posturi se regăsesc în organigrama Direcţiei generale regionale a finanţelor publice Braşov, cu locul de muncă fie în Alba fie în Braşov.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea