Rămâi conectat

Actualitate

Angajații din cadrul ANAF amenință cu greva: Sindicaliștii solicită aplicarea legii salarizării și organizare examenelor de promovare în funcție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajații din cadrul ANAF amenință cu greva: Sindicaliștii solicită aplicarea legii salarizării și organizare examenelor de promovare în funcție

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea” a solicitat aplicarea urgentă şi unitară a legii salarizării, fără discriminări, dar şi eliminarea incompatibilităţilor impuse sau acordarea unui spor de incompatibilitate în cazul păstrării acestora, arată un comunicat. De asemenea, sindicaliștii cer organizarea, în cel mai scurt timp, al examenelor de promovare în funcție publică și asigurarea consumabilelor la nivelul instituțiilor subordonate.

De asemenea, sindicatele din ANAF solicită elaborarea de urgenţă a unui statut al personalului din Ministerul Finanţelor şi ANAF, în completarea Codului Administrativ.

„Solicităm aplicarea urgentă şi unitară a legii salarizării, fără discriminări şi în acord cu Decizia nr. 794/2016 a Curţii Constituţionale, eliminarea incompatibilităţilor impuse sau acordarea unui spor de incompatibilitate în cazul păstrării acestora, organizarea în cel mai scurt termen al examenelor de promovare în funcţie publică şi asigurarea consumabilelor la nivelul instituţiilor subordonate. (…) Atragem atenţia că în cazul în care problemele prezentate nu-şi vor găsi rezolvarea, luăm în calcul deschiderea unui conflict de muncă, în baza Legii nr. 62/2011 a Dialogului Social, care poate duce inclusiv la grevă generală. În această situaţie, subliniem existenţa unei posibile blocări indirecte a întregii activităţi guvernamentale. În această situaţie, subliniem existenţa unei posibile blocări indirecte a întregii activităţi guvernamentale”, se menţionează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea”, care reuneşte angajaţi ai Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi unităţi subordonate acestora, au menţionat „nerespectarea prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin neacordarea, începând cu anul 2020 a diferenţelor de tranşe salariale prevăzute de legea sus – menţionată”.

Sindicaliştii susţin revendicările menţionând „creşterea inflaţiei, majorarea preţurilor la toate bunurile de consum, la utilităţi şi servicii”.

Reprezentanţii sindicatului Solidaritatea precizează totodată „regimul incompatibilităţilor legale impuse”, în condiţiile în care „un angajat al MF/ANAF nu are dreptul, conform legislaţiei în vigoare, să desfăşoare nicio altă activitate legală producătoare de venituri în afară de raportul de serviciu, aşa cum au posibilitatea, spre exemplu, cei din sectorul medical, din învăţământ şi alte ramuri bugetare”.

Sindicaliştii amintesc, de asemenea, „existenţa unor diferenţe salariale pentru încadrări pe funcţii similare, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă şi discriminatorie a principiilor Legii Salarizării Unice, precum şi a Deciziei nr. 794/2016 a Curţii Constituţionale”.

Printre nemulţumiri sindicaliştii precizează „neorganizarea şi/sau amânările pe termen nedefinit a concursurilor de promovare în funcţia publică deţinută, deşi acesta reprezină un drept legal, refuzându-se practic dreptul la dezvoltarea carierei profesionale a propriilor angajaţi”.

De asemenea, aceştia mai precizează „subvenţionarea activităţii statului român de către proprii angajaţi prin achiziţionarea de către aceştia de hârtie, tonere de imprimantă, dosare, etc. întrucât angajatorii nu oferă minimul necesar pentru buna desfăşurare a activităţii instituţiilor coordonate”.

Pe lista de nemulţumiri se mai află „complexitatea şi importanţa socio-economică a muncii desfăşurate, complexitatea atribuţiilor, volumul de muncă şi lipsa acută de personal”.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

25-26 iunie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte zone din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină

Ziarul Unirea

Publicat

în

25-26 iunie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte zone din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină Meteorologii ANM au emis marți, 25 iunie 2024, o nouă avertizare cod galben de furtună valabilă în Alba și alte zone din țară în intervalul 25 iunie, ora 12 – 26 iunie, ora […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea