Rămâi conectat

Ştirea zilei

Angajaţii de la Spitalul din Abrud au protestat pentru că nu şi-au primit salariile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Administraţia locală spune că fondul de salarii este epuizat şi nu poate aproba alţi bani În cel mai bun caz cei 50 de medici şi asistente vor încasa 30% din salariul pe noiembrie

    Circa 50 de angajaţi de la spitalul din Abrud au protestat ieri dimineaţă, timp de aproximativ o oră, în curtea unităţii medicale pe motiv că de trei luni de zile nu şi-au mai încasat integral salariile. Nemulţumirea lor s-a acutizat după ce au aflat că vor încasa doar 30 la sută din salariul pe luna noiembrie. Medicii şi asistentele de la spitalul din Abrud şi-au încasat în ultimele două luni doar câte 70 la sută din drepturile salariale, pe motiv că fondul de salarii a fost epuizat. Primăria, care are în administrare spitalul, acuză managementul defectuos şi schema de personal mult prea încărcată.
 „La ultima discuţie pe care am avut-o cu managerul spitalului ni s-a spus că există bani în cont, dar că este blocat în Trezorerie. Vineri este ultima zi lucrătoare, aşa că nu ştiu ce se va rezolva. Deocamdată, în această lună nu am primit niciun leu. Unii dintre noi n-au bani de pâine, ce să mai avem pretenţii de cadouri de Crăciun. În cel mai fericit caz o să primim 30 la sută din salariul pe luna noiembrie. Spre exemplu, o infirmieră ar pleca acasă cu 150 de lei. E strigător la cer“, a spus Adriana Avram, care-i reprezintă pe membrii de sindicat din spital.
De cealaltă parte primarul Tiberiu Raţiu are propria versiune: „În Consiliul Local am primit mai multe variante de buget pentru spital. Comitetul director a propus o variantă care, însă, nu a fost agreată de Consiliul de Administraţie. Legea spune că tot ceea ce înseamnă cheltuieli cu fondul de salarii nu poate depăşi 70 la sută din valoarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, nu se pot lua bani din cheltuielile materiale pentru plata salariilor, este ilegal. Sunt motivele pentru care bugetul spitalului nu a trecut de avizul consilierilor locali“, a spus Tiberiu Raţiu, primarul oraşului Abrud.
Primarul a adus în discuţie şi organigrama prea stufoasă a spitalului. A dat şi un exemplu, cel al angajaţilor care au încasat în acelaşi timp şi pensia, şi salariul. Fondul de salarii lunar pentru angajaţii spitalului este de aproximativ 270.000 de lei. O infirmieră câştigă până la 700 de lei, salariul unei asistente este de până la 1.400 de lei, iar un medic încasează lunar, fără gărzi, în jur de 2.500 de lei.
La rândul său, directorul Casei de Asigurări de Sănătate, Gheorghe Ştef, a spus că instituţia pe care o conduce e cu plata la zi pentru serviciile contractate la spitalul din Abrud iar situaţia poată fi rezolvată doar pe plan local.
Spitalul din Abrud, aflat iniţial pe lista Ministerului Sănătăţii a unităţilor care trebuiau desfiinţate, a scăpat datorită faptului că acolo se aflau în derulare nişte proiecte cu fonduri europene. Nu este exclus însă ca unitatea să fie închisă anul viitor, pe fondul ineficienţei, şi transformată în secţie externă a Spitalului Judeţean Alba. (I.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea