Ananasul, aliment cu un conținut bogat de vitamine, este un adevărat medicament pentru ficat
Asa cum unele alimente sunt daunatoare ficatului (prajelile, dulciurile, produsele procesate), exista si alimente care au un impact foarte bun asupra acestui organ. Ananasul este unul dintre aceste alimente, fiind recomandat in mod deosebit persoanelor care sufera de afectiuni hepatice.
Pe langa continutul bogat in vitamine, minerale si antioxidanti de pret pentru sanatate, ananasul contine un ingredient care este in mod deosebit benefic pentru ficat – bromelaina. Bromelaina este o enzima care contribuie la dezintegrarea toxinelor din organism, facilitand astfel eliminarea acestora din organism, potrivit doc.ro.
Mai mult decat atat, ananasul contine si vitamina C, si ea benefica pentru sanatatea ficatului, dar si pentru mentinerea sistemului imunitar puternic.
Nu trebuie exagerat cu cantitatile consumate
Cu toate ca ananasul este benefic pentru ficat, dar si pentru sanatate, in general, nu trebuie sa exageram cu cantitatile consumate. Fructele tropicale precum ananasul contin si mangan, care este necesar cu masura. Insa daca exageram cu consumul de mangan, depasind limita maxima admisa de 11 mg/zi, si suferim de afectiuni hepatice, putem avea probleme serioase. Asta pentru ca persoanele cu afectiuni hepatice prezinta risc crescut de toxicitate la mangan, din cauza ca bila nu poate elimina manganul in exces. Astfel, apar complicatiile neurologice precum boala Parkinson, pe fondul cantitatii excesive de mangan.
O serie de probleme pot cauza afectiuni hepatice. Unele boli ale ficatului sunt mostenite genetic, altele sunt cauzate de un virus (vezi hepatita de tip B, C) ori de expunerea la anumite substante toxice. Steatoza hepatica, hepatita, ciroza si cancerul sunt exemple de boli ale ficatului care pot provoca daune permanente acestui organ.
Pacientul care primeste diagnosticul de boala hepatica trebuie sa isi modifice dieta, dar si stilul de viata. Medicul va face recomandarile dietetice necesare fiecarui pacient.
Recomandarile generale pentru protejarea ficatului bolnav sunt urmatoarele:
- Eliminarea din dieta a prajelilor, alimentelor procesate, preparatelor de tip fast-food, dulciurilor si sucurilor
- Adoptarea unei diete echilibrate, bogata in legume, fructe, cereale integrale, peste si carne slaba (curcan, pui)
- Limitarea consumului de sodiu la cel mult 1,5 mg/ zi intrucat sodiul determina umflarea ficatului
- Hidratarea corespunzatoare, apa fiind necesara pentru buna functionare a intregului organism, precum si pentru eliminarea toxinelor din corp
Cum sa consumi ananasul astfel incat acesta sa fie benefic pentru ficat
Alege ananasul proaspat si foarte bine copt.
Ananasul din conserva contine zaharuri si conservanti adaugati, care nu sunt deloc benefice pentru ficatul tau.
Nu consuma ananas gatit
Expunerea la temperaturi mari distruge bromelaina, adica ingredientul activ care este benefic pentru ficat.
Consuma ananasul sub forma de suc preparat in casa ori ca atare, taiat felii sau cubulete.
Poti manca ananas si in salata de fructe, mare atentie insa sa nu adaugi frisca sau ale toppinguri in salate.
Ananasul intreg se tine la temepartura camerei
Insa daca ai taiat cubulete ananasul, e indicat sa il la frigider, pentru ca acesta se altereaza rapid.
Contraindicatii consum ananas
Cu toate ca ananasul este extrem de sanatos, exista si situatii in care nu e indicat sa fie consumat. De pilda, ananasul e contraindicat in cantitati mari in timpul unui tratament cu betablocante. Aceste medicamente prescrise pentru afectiuni cardiace pot determina cresterea nivelului de potasiu din sange. Alimentele bogate in potasiu precum ananasul ar trebui consumate in cantitati limitate daca se urmeaza un tratament cu betablocante.
Pacientii cu reflux gastroesofagian pot avea de-a face cu o accentuare a simptomelor gastrice in urma consumului de alimente cu aciditate crescuta, asa cum este si ananasul.
Sursa Exquis.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Examenul de Bacalaureat 2025: Programa la matematică și calendarul sesiunilor de vară și de toamnă
Examenul de Bacalaureat 2025: Programa la matematică și calendarul sesiunilor de vară și de toamnă Examenul de Bacalaureat este un indicator de competențe academice ce testează cunoștințele acumulate de elevi pe parcursul celor patru ani de liceu. Diploma de Bacalaureat este recunoscută internațional, ceea ce poate facilita accesul la universități din alte țări și poate […]
Pensii 2025: Pensiile, plătite cu prioritate. Precizările ministrului Finanțelor Salariile și pensiile vor fi plătite cu prioritate, iar restul cheltuielilor ar putea fi amânate, conform unei directive date de ministrul interimar al Finanțelor, Tanczos Barna, tuturor instituțiilor pentru a ține sub control bugetul. Printr-o circulară trimisă către toate instituțiile statului, ministrul intermar al Finanțelor, Tanczos […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru vineri, 9 mai 2025 Valorile termice vor continua să scadă în România, vineri, 9 mai 2025, astfel că vremea va deveni rece cu precădere în nordul, centrul și estul țării. Cerul va avea înnorări temporare și local va ploua, ziua în jumătatea estică a teritoriului […]