Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Analiză imobiliară pe Transilvania. La Alba Iulia, prețul apartamentelor este în creștere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Concluziile ultimei analize imobiliare realizate de compania de evaluare Darian, arată că preţurile la apartamentele din România au scăzut mai puţin în 2014 faţă de 2013. În ultimul an s-au înregistrat creşteri ale prețurilor la Alba Iulia (3,1%), Sibiu (2,7%), Oradea (1,7%) şi Reşiţa (0,9%), Tîrgu-Jiu (14%).

Preţul apartamentelor vechi

În decursul ultimelor 12 luni scăderea prețurilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar în ultimele 6 luni de aproximativ 0,3%.  Scăderea din ultimele 6 luni s-a simțit foarte puțin pe piață, de aceea părerea generală a fost mai degrabă de stabilitate a prețurilor. Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național.

În S II 2014, în anumite orașe, prețul mediu s-a menținut în jurul valorii înregistrate în semestrul anterior, iar în câteva situații s-au înregistrat creșteri ușoare de prețuri (maxim 1,6%). Nota de optimism observată pe segmentul rezidențial în S I 2014 a continuat și în acest semestru.

În Semestrul al doilea al lui 2014, preţul mediu unitar la nivel naţional s-a situat la nivelul de 678 €/mp.

 În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare avem preţuri cuprinse între 558 €/mp la Arad şi 932 €/mp la Cluj Napoca, calculând astfel o medie la nivelul polilor de 763 €/mp, similară cu nivelul înregistrat în semestrul trecut, dar cunoscând o depreciere substanțială de 41% faţă de perioada de început a crizei, 2008.

Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori (fără a le lua în calcul și pe cele 14 pentru care avem înregistrată evoluția începând cu S I 2013), apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Buzău şi în Suceava (peste 700 €/mp), pe când cel mai mic preţ este prezent în Reşiţa, unde preţul de tranzacţionare a apartamentelor vechi se situează la 449 €/mp. Pentru Semestrul al doilea al anului 2014, media la nivelul oraşelor mici este de 573 €/mp, în scădere cu doar 0,6% fata de ultimele 6 luni.

De asemenea, în funcţie de zonele geografice din care fac parte cele 41 oraşe care fac obiectul prezentei analize, se diferenţiază media preţului de tranzacţionare a apartamentelor vechi, după cum se poate observa în tabelele urmatoare:

 apartamente vechi_analiza imobiliara Alba Iulia

Preţul apartamentelor noi

Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor noi au scăzut cu aproximativ 32%. În decursul ultimelor 6 luni prețul mediu nu a înregistrat variaţii, iar în ultimele 12 luni scăderea a fost de doar 0,2%. Astfel, preţul mediu unitar la nivel naţional în Semestrul al doilea al lui 2014 s-a situat la nivelul de 776 €/mp. În general, în ultimele 6 luni s-a înregistrat o tendință de stabilitate a prețurilor, atât la nivelul polilor de dezvoltare, cât și la nivelul orașelor mici.

În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare avem preţuri cuprinse între 732 €/mp (la Sibiu) şi 1,137 €/mp (în București), calculând astfel o medie la nivelul polilor de 902 €/mp, în stagnare față de perioada similară a anului trecut și în creștere cu aproximativ 0,4% faţă de semestrul anterior. Comparativ cu perioada de început a crizei, anul 2008, s-a înregistrat o scădere de 32%.

Pentru semestrul al doilea al anului 2014, media la nivelul oraşelor mici este de 634 €/mp, în stagnare față de anul trecut și în scădere cu 33% faţă de 2008. În ultimele 12 luni s-a înregistrat o mică apreciere a prețurilor, de 0,1%, deși piaţa a simțit mai mult o stagnare a prețurilor.

De asemenea, în funcţie de zonele geografice din care fac parte cele 41 oraşe care fac obiectul prezentei analize, se diferenţiază media preţului de tranzacţionare a apartamentelor noi, după cum se poate observa în tabelele ce urmează:

 apartamente vechi_analiza imobiliara Alba Iulia2

Case şi vile

În ceea ce privește Casele/vilele, s-au luat în considerare doar proprietățile construite sau pentru care s-au realizat revizii capitale începând cu anul 2010, cu grad mediu de finisare, regim de înălțime P+1E sau P+M, în condițiile unor suprafețe construite desfășurate medii (140 – 150 mp) și suprafeţe de teren medii (500 mp).

Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori (fără a le lua în calcul și pe cele 14 pentru care avem înregistrată evoluția începând cu S I 2013), cele mai mici prețuri s-au înregistrat la Reșița cu o medie de 458 €/mp și Baia Mare cu 508 €/mp.

 case si vile Alba Iulia

Terenuri pentru dezvoltare

În ceea ce priveşte terenurile pentru dezvoltare, numărul tranzacțiilor s-au intensificat în a doua jumatate a anului 2014, mai ales în Capitală.

Prin intermediul graficului de mai jos, DARIAN vă prezintă evoluţia preţurilor terenurilor în decurs de 6 și 12 luni.

evolutie preturi terenuri Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

CJ Alba și Ion Dumitrel au luat poziția struțului în problema gropii de gunoi de la Galda de Jos: Promisiunile privind sediul operatorului și colectarea gratuită au rămas doar…promisiuni

Ziarul Unirea

Publicat

în

CJ Alba și Ion Dumitrel au luat poziția struțului în problema gropii de gunoi de la Galda de Jos: Promisiunile privind sediul operatorului și colectarea gratuită au rămas doar…promisiuni CJ Alba și Ion Dumitrel au luat poziția struțului în problema gropii de gunoi de la Galda de Jos, după ce promisiunile privind sediul operatorului și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea