Analiză imobiliară pe Transilvania. La Alba Iulia, prețul apartamentelor este în creștere

Concluziile ultimei analize imobiliare realizate de compania de evaluare Darian, arată că preţurile la apartamentele din România au scăzut mai puţin în 2014 faţă de 2013. În ultimul an s-au înregistrat creşteri ale prețurilor la Alba Iulia (3,1%), Sibiu (2,7%), Oradea (1,7%) şi Reşiţa (0,9%), Tîrgu-Jiu (14%).

Preţul apartamentelor vechi

În decursul ultimelor 12 luni scăderea prețurilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar în ultimele 6 luni de aproximativ 0,3%.  Scăderea din ultimele 6 luni s-a simțit foarte puțin pe piață, de aceea părerea generală a fost mai degrabă de stabilitate a prețurilor. Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național.

ELIT

În S II 2014, în anumite orașe, prețul mediu s-a menținut în jurul valorii înregistrate în semestrul anterior, iar în câteva situații s-au înregistrat creșteri ușoare de prețuri (maxim 1,6%). Nota de optimism observată pe segmentul rezidențial în S I 2014 a continuat și în acest semestru.

În Semestrul al doilea al lui 2014, preţul mediu unitar la nivel naţional s-a situat la nivelul de 678 €/mp.

 În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare avem preţuri cuprinse între 558 €/mp la Arad şi 932 €/mp la Cluj Napoca, calculând astfel o medie la nivelul polilor de 763 €/mp, similară cu nivelul înregistrat în semestrul trecut, dar cunoscând o depreciere substanțială de 41% faţă de perioada de început a crizei, 2008.

Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori (fără a le lua în calcul și pe cele 14 pentru care avem înregistrată evoluția începând cu S I 2013), apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Buzău şi în Suceava (peste 700 €/mp), pe când cel mai mic preţ este prezent în Reşiţa, unde preţul de tranzacţionare a apartamentelor vechi se situează la 449 €/mp. Pentru Semestrul al doilea al anului 2014, media la nivelul oraşelor mici este de 573 €/mp, în scădere cu doar 0,6% fata de ultimele 6 luni.

De asemenea, în funcţie de zonele geografice din care fac parte cele 41 oraşe care fac obiectul prezentei analize, se diferenţiază media preţului de tranzacţionare a apartamentelor vechi, după cum se poate observa în tabelele urmatoare:

 apartamente vechi_analiza imobiliara Alba Iulia

Preţul apartamentelor noi

Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor noi au scăzut cu aproximativ 32%. În decursul ultimelor 6 luni prețul mediu nu a înregistrat variaţii, iar în ultimele 12 luni scăderea a fost de doar 0,2%. Astfel, preţul mediu unitar la nivel naţional în Semestrul al doilea al lui 2014 s-a situat la nivelul de 776 €/mp. În general, în ultimele 6 luni s-a înregistrat o tendință de stabilitate a prețurilor, atât la nivelul polilor de dezvoltare, cât și la nivelul orașelor mici.

În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare avem preţuri cuprinse între 732 €/mp (la Sibiu) şi 1,137 €/mp (în București), calculând astfel o medie la nivelul polilor de 902 €/mp, în stagnare față de perioada similară a anului trecut și în creștere cu aproximativ 0,4% faţă de semestrul anterior. Comparativ cu perioada de început a crizei, anul 2008, s-a înregistrat o scădere de 32%.

Pentru semestrul al doilea al anului 2014, media la nivelul oraşelor mici este de 634 €/mp, în stagnare față de anul trecut și în scădere cu 33% faţă de 2008. În ultimele 12 luni s-a înregistrat o mică apreciere a prețurilor, de 0,1%, deși piaţa a simțit mai mult o stagnare a prețurilor.

De asemenea, în funcţie de zonele geografice din care fac parte cele 41 oraşe care fac obiectul prezentei analize, se diferenţiază media preţului de tranzacţionare a apartamentelor noi, după cum se poate observa în tabelele ce urmează:

 apartamente vechi_analiza imobiliara Alba Iulia2

Case şi vile

În ceea ce privește Casele/vilele, s-au luat în considerare doar proprietățile construite sau pentru care s-au realizat revizii capitale începând cu anul 2010, cu grad mediu de finisare, regim de înălțime P+1E sau P+M, în condițiile unor suprafețe construite desfășurate medii (140 – 150 mp) și suprafeţe de teren medii (500 mp).

Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori (fără a le lua în calcul și pe cele 14 pentru care avem înregistrată evoluția începând cu S I 2013), cele mai mici prețuri s-au înregistrat la Reșița cu o medie de 458 €/mp și Baia Mare cu 508 €/mp.

 case si vile Alba Iulia

Terenuri pentru dezvoltare

În ceea ce priveşte terenurile pentru dezvoltare, numărul tranzacțiilor s-au intensificat în a doua jumatate a anului 2014, mai ales în Capitală.

Prin intermediul graficului de mai jos, DARIAN vă prezintă evoluţia preţurilor terenurilor în decurs de 6 și 12 luni.

evolutie preturi terenuri Alba Iulia

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Victor Negrescu a solicitat Casei Istoriei Europene să includă în expozițiile sale autori și creatori români

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu a transmis o solicitare… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

3 Comentarii

Limba Romană 5 februarie 2015 at 16:21

Referitor la titlu..preţurile apartamentelor sunt în creştere, nu „este”! 🙂

ioan 6 februarie 2015 at 15:58

in titlu se vb despre ” pretul…. ” … deci pretul este in crestere ! este corect gramatical … putina atentie in plus nu strica … ai fost carcotas aiurea !

Cosmina 5 februarie 2015 at 17:00

Voiati sa scrieti „Sunt in crestere” , nu ?

Comentariile sunt oprite