Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

ANALIZĂ| Câți bani trebuie un șofer din Alba să scoată din buzunar, în fiecare lună, dacă face zilnic naveta Sebeș-Alba Iulia cu mașina personală

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Câți bani trebuie un șofer din Alba să scoată din buzunar, în fiecare lună, dacă face zilnic naveta Sebeș-Alba Iulia cu mașina personală

Valul de scumpiri la carburanți, care a luat toți șoferii din Alba și din țară prin surprindere, a adus după sine o serie de consecințe greu de suportat pentru portofelele multor români.

CITEȘTE ȘI: Prețuri RECORD la carburanți: Peste 11 lei / litru la unele benzinării din România

Astfel, printr-o scurtă analiză, se poate observa cât de tare s-au modificat cheltuielile lunare pentru unii șoferi din județul nostru, cum ar fi cei care locuiesc într-un oraș și lucrează în altul. Să luăm de exemplu o persoană care locuiește în municipiul Sebeș și muncește în Alba Iulia.

Pentru acest exercițiu de gândire, șoferul are la dispoziție o mașină obișnuită, care se poate regăsi cu ușurință pe drumurile noastre.

Astfel, vom face calculele folosindu-ne de un autoturism Volkswagen Golf 5 din anul 2005, cu un consum de 10l/100km. Pentru că lucrează în Alba Iulia, șoferul trebuie deci să parcurgă traseul Sebeș-Alba Iulia de două ori pe zi, cinci zile pe săptămână, minim. Asta s-ar traduce în 32 de kilometri parcurși (16km-dus, 16km-întors, fără o locație exactă, ci în centrul orașelor), care ar duce la un consum de 3.2 litri de benzină în fiecare zi.

CITEȘTE ȘI: COZI kilometrice în Alba Iulia, la benzinării: Șoferii fac ultimul plin „ieftin” până la viitoarele scumpiri

Astfel, o săptămână lucrătoare ar însemna 160km de parcurs și 16l de benzină consumați. La un preț de 8 lei per litru de benzină (preț rotunjit, de referință, deoarece există exemple mai scumpe), ar însemna o cheltuială de 128 de lei per săptămână de lucru și 512 lei pe o lună întreagă de parcurs această distanță.

În cazul în care se adaugă costul rovinietei, de 15 lei pe săptămână, totalul ajunge la suma de 572 de lei. Carburanții s-au scumpit aproape zilnic de la începutul anului, iar de la începutul războiului din Ucraina, în ultimele două săptămâni, prețurile s-au majorat cu aproape zece procente.

Scumpirea anunțată miercuri seară, de câțiva lei, nu a devenit însă realitate. În urma unor zvonuri apărute pe Facebook, oamenii au format cozi interminabile la benzinării. În țară, oamenii au cumpărat combustibili și în pubele sau rezervoare de 1.000 de litri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO: Ce spune îngrijitoarea de la grădinița din Cugir agresată de mămică nervoasă. „Din senin m-a lovit cu pumnul în față, fără să mă aștept”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Ce spune îngrijitoarea de la grădinița din Cugir agresată de mămică nervoasă. „Din senin m-a lovit cu pumnul în față, fără să mă aștept” În data de 17 aprilie, o îngrijitoare de la grădinița „Piticot” din Cugir ar fi fost agresată, mai exact lovită cu pumnul în față, de către o mămică nervoasă, așa cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea