ANALIZĂ: 75% din cheltuielile bugetului de stat se duc către salarii şi asistenţă socială, în 2017

Execuţia bugetară pe primele două luni ilustrează un trend periculos: compensarea creşterii salariilor cu investiţii mai mici, pentru a rămâne în limita de deficit, în contextul în care încasările la buget nu cresc. Cea mai mare pondere în cheltuielile bugetare o au salariile şi asistenţa socială, alocare ce a crescut faţă de anul trecut semnificativ.

Astfel, dacă în primele două luni ale lui 2016 pentru cele două tipuri de cheltuieli erau alocate 65% din cheltuielile totale, anul acesta, în ciuda faptului că veniturile au scăzut, alocarea a crescut la 75% din total.

ELIT

Aşadar, din 34,49 miliarde lei cheltuieli totale, 24,98 miliarde lei au mers către cheltuieli de personal (10,58 miliarde lei) şi asistenţă socială (14,39 miliarde lei).

Raportat la venituri, tendinţa este similară. Florin Cîţu, vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe a Senatului, susţine că, în 2017, 75% din veniturile colectate din taxe şi impozite, veniturile fiscale, sunt cheltuite pe asistenţă socială şi salarii.

Mihail David - 2020

„Dacă adaugăm şi legea salarizării unitare, ajungem la peste 90% din veniturile fiscale cheltuite pe salarii şi asistenţă socială”, a spus Cîţu.

Mircea Coşea, profesor de economie, susţine că, de asemenea, că deşi zilele acestea există comunicate şi luări de cuvânt ale reprezentanţilor guvernamentali şi ale PSD-ului prin care arată că luna februarie a fost un succes extraordinar din punct de vedere al dezvoltării economiei, cu rezultate şi pe buget şi pe tot ceea ce înseamnă colectare, luna februarie nu este o lună de analiză.

„Ea are întotdeauna anumite particularităţi, pentru că ea este legată de viteza cu care oamenii îşi plătesc impozitele ca să beneficieze de reducerea de 10%. Deci deocamdată plecăm de la o situaţie pe care eu nu o iau în calcul şi nu avem o garanţie că guvernul poate acoperi cheltuielile care se fac. Iar o lege a salarizării, în viziunea doamnei ministru al Muncii, mi se pare un element de creştere a cheltuielilor cu salariile. Vor fi nişte evoluţii destul de importante – este adevărat, nu imediat – dar, prin eşalonarea lor, ele continuă la creşterea ponderii cheltuielilor cu salariile în cheltuielile bugetare”, a spus Coşea.

Veniturile au fost susţinute însă de creşteri la încasările din impozitul pe salarii şi venit şi contribuţiile sociale. Şi deşi acestea au crescut puţin, potrivit lui Coşea, aceasta nu este o chestiune sustenabilă.

„Nu poţi să creşti veniturile bugetare prin preluarea unei părţi pe care ai dat-o înainte. Trebuie să crească masa salarială, adică locuri de muncă mai multe. Atunci ai o creştere sustenabilă, pornită de la mai mulţi oameni, obţii un impozit mai mare. Dacă măreşti salariile, obţii un impozit mai mare, dar de fapt pui dintr-un buzunar în altul”, a explicat Coşea.

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

Cancan 30 martie 2017 at 14:36

Inceputul sfarsitului…..

Ganditorul 30 martie 2017 at 23:09

si catre popi si cladirile lor gigantice ? de ce si pentru ce trebuie sa platim 32 .ooo poki si un preafericit cu 20.000 ron – net in mana?

Status-Quo 2 aprilie 2017 at 11:23

Ei asta e o stire de prima mana!

De ce apare oare strecurata printre randuri? Unul din adevarurile care ar trebui sa fie subiect de stiri si dezbatere publica pentru lunga vreme. E practic viitorul Romaniei pe urmatorii 50 de ani.

Din pacate procentul nu arata mizeria care sta sub el. Luat la puricat acesta ar arata cine sunt cei care papa banii care ar trebui sa se duca in dezvoltarea Romaniei.

O singura guvernare cea a PDL din 2009 -2011 (insa si asta impinsa de la spate) a incercat sa faca curatenie in zona asta insa doar partial. Larga coalitie a beneficiarilor de bani de la buget a stopat totul prin intermediul reprezentantii lor de seama – PSD, PNL, sindicate si armatele bugetaresti.

Din pacate in Romania de azi partea reformatoare e minoritara si asta se vede la vot.

Cand o sa ne trezim o sa fie prea tarziu si vom suporta toti consecintele.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...