ANALIZĂ: 75% din cheltuielile bugetului de stat se duc către salarii şi asistenţă socială, în 2017
Execuţia bugetară pe primele două luni ilustrează un trend periculos: compensarea creşterii salariilor cu investiţii mai mici, pentru a rămâne în limita de deficit, în contextul în care încasările la buget nu cresc. Cea mai mare pondere în cheltuielile bugetare o au salariile şi asistenţa socială, alocare ce a crescut faţă de anul trecut semnificativ.
Astfel, dacă în primele două luni ale lui 2016 pentru cele două tipuri de cheltuieli erau alocate 65% din cheltuielile totale, anul acesta, în ciuda faptului că veniturile au scăzut, alocarea a crescut la 75% din total.
Aşadar, din 34,49 miliarde lei cheltuieli totale, 24,98 miliarde lei au mers către cheltuieli de personal (10,58 miliarde lei) şi asistenţă socială (14,39 miliarde lei).
Raportat la venituri, tendinţa este similară. Florin Cîţu, vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe a Senatului, susţine că, în 2017, 75% din veniturile colectate din taxe şi impozite, veniturile fiscale, sunt cheltuite pe asistenţă socială şi salarii.
„Dacă adaugăm şi legea salarizării unitare, ajungem la peste 90% din veniturile fiscale cheltuite pe salarii şi asistenţă socială”, a spus Cîţu.
Mircea Coşea, profesor de economie, susţine că, de asemenea, că deşi zilele acestea există comunicate şi luări de cuvânt ale reprezentanţilor guvernamentali şi ale PSD-ului prin care arată că luna februarie a fost un succes extraordinar din punct de vedere al dezvoltării economiei, cu rezultate şi pe buget şi pe tot ceea ce înseamnă colectare, luna februarie nu este o lună de analiză.
„Ea are întotdeauna anumite particularităţi, pentru că ea este legată de viteza cu care oamenii îşi plătesc impozitele ca să beneficieze de reducerea de 10%. Deci deocamdată plecăm de la o situaţie pe care eu nu o iau în calcul şi nu avem o garanţie că guvernul poate acoperi cheltuielile care se fac. Iar o lege a salarizării, în viziunea doamnei ministru al Muncii, mi se pare un element de creştere a cheltuielilor cu salariile. Vor fi nişte evoluţii destul de importante – este adevărat, nu imediat – dar, prin eşalonarea lor, ele continuă la creşterea ponderii cheltuielilor cu salariile în cheltuielile bugetare”, a spus Coşea.
Veniturile au fost susţinute însă de creşteri la încasările din impozitul pe salarii şi venit şi contribuţiile sociale. Şi deşi acestea au crescut puţin, potrivit lui Coşea, aceasta nu este o chestiune sustenabilă.
„Nu poţi să creşti veniturile bugetare prin preluarea unei părţi pe care ai dat-o înainte. Trebuie să crească masa salarială, adică locuri de muncă mai multe. Atunci ai o creştere sustenabilă, pornită de la mai mulţi oameni, obţii un impozit mai mare. Dacă măreşti salariile, obţii un impozit mai mare, dar de fapt pui dintr-un buzunar în altul”, a explicat Coşea.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali Ziua internațională a asistenților medicali este celebrată, la 12 mai, în întreaga lume. Această zi este sărbătorită pe parcursul unei săptămâni, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada etc, denumită „National Nurses Week”. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și […]
Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local
Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local Cu toate că poate părea greu de crezut, cel mai consecvent și eficient susțînător și promotor al turismului local de până acum a fost chiar populația Municipiului Alba Iulia. Contrar așteptărilor, cei care adus un […]
Pe data de 11 mai 1968, în urmă cu 53 de ani, a început construcția primului model Dacia 1100. Câteva luni mai târziu, pe 20 august 1968, prima mașină Dacia 1100 a ieșit pe poarta Uzinei de la Colibași. Uzina a fost construită incepand cu 1966 într-un timp record de un şi jumătate şi avea […]