ANAF vrea ca, de la 1 septembrie, toate declarațiile să fie depuse online
ANAF vrea ca, de la 1 septembrie, toate declarațiile să fie depuse online. O treime dintre românii care și-au depus declarația unică la ANAF au apelat la Spațiul Privat Virtual destinat contribuabililor, astfel că au beneficiat și de reducerea cu 5% a obligațiilor fiscale. Conform declarațiilor ministrului Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, date într-o emisiune televizată a postului public TVR1, peste 602.000 de declaraţii unice au fost depuse până în prezent, 30% dintre acestea online. Oficialul a subliniat că prin comparație, la începutul anului, ponderea depunerilor online a declarațiilor era de doar 5%.
Declarațiile unice trebuie depuse până la 31 iulie, termen devansat de la data inițială, de 16 iulie, deoarece contribuabilii au reclamat aglomerația și încurcăturile de la ghișee în ultimele zile de depunere a actelor. Este primul an în care „Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (D 212)” este implementată pentru toate persoanele, inclusive PFA-urile care obțin venituri din activități independente (titulari ai întreprinderilor individuale/familiale, profesii liberale, drepturi de autor etc), din chirii sau investiții.
Persoanele care au depus pe hârtie declarația unică vor avea datele introduse în sistem de către angajații ANAF, apoi vor primi prin poștă datele necesare pentru a intra în spațiul virtual, deoarece de la 1 septembrie, instituția vrea ca toate declarațiile să fie depuse online.
“O să dăm probabil un timp de gândire, până la 1 septembrie, probabil o lună şi ceva de zile, astfel încât cei care au depus pe hârtie să intre cu parola de acasă în spaţiul virtual să îşi confirme datele, poate colegii mei au greşit când au introdus în sistem, şi la 1 septembrie efectiv toate vor fi online şi se comunică numai online între noi şi contribuabili. Nu mai trimitem plicuri acasă, s-a închis. Rectificarea declaraţiei o puteţi face oricând doriţi dacă intraţi în spaţiul virtual şi puteţi beneficia de o reducere de cel mult 10%, 5% că aţi depus online şi încă 5% că aţi depus până la finalele lunii decembrie. Termenul de plată final este până în martie anul viitor, dar dacă faceţi până în decembrie aveţi 5% reducere, iar de la 1 ianuarie 2019, repet este singura cale de comunicare între noi şi cotribuabil, fie că e persoană fizică, fie juridică”, a spus ministrul Teodorovici.
Reprezentantul Guvernului a mai precizat că ambele Coduri, Codul fiscal și Codul de procedură fiscal vor fi modificate anul acesta, după o analiză comparativă pe care angajații au demarat-o deja.
“Se ia articol cu articol, dacă e vreo propunere de făcut şi care sunt argumentele. Lucrăm foarte mult şi deschis cu tot ce înseamnă mediul economic, am invitat structurile asociative, de la Comisia din Parlament de Buget-Finanţe, ambele Camere, pentru ca la final de an să avem un proiect de lege şi pe un Cod Fiscal şi pe Procedură Fiscală. Nu facem o revoluţie, de la 1 ianuarie 2019 trebuie să rămână aşa cum ele se vor face. Au fost multe modificări ale Codului Fiscal şi vrem să aşezăm aceste modificări într-o formă consolidată, pentru ca omul să ştie despre ce se discută când vine vorba despre zona fiscală”, a mai declarat ministrul de Finanțe.
Sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” şi cer „creşterea numărului de angajaţi, pentru reducerea sarcinilor” Citește și: Taxe, salarii și pensii din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan