ANAF: Se modifică criteriile de selecție a contribuabililor mari și mijlocii
Agenţia Naţională de Administare Fiscală (ANAF) redefineşte criteriile de includere a contribuabililor în categoriile mari şi mijlocii, pentru a se încadra în tendințele economico-financiare actuale, a anunțat Fiscul, printr-un comunicat trimis marţi, 13 decembrie.
Potrivit cirteriilor specifice, în categoria marilor contribuabili vor fi incluse şi societăţile afiliate în mod direct la un mare contribuabil, precum şi firmele nou-înfiinţaţe care, la data întemeierii, se angajează să realizeze, în maximum trei ani consecutivi, investiţii de minimum 10 milioane de euro ”criteriul investițional”.
De asemenea, criteriul grupului fiscal unic va permite încadrarea în rândul contribuabililor mari şi mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci când sunt îndeplinite criteriile de selecţie de reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care aparţin grupului.
„Criteriul de bază a fost reanalizat, astfel încât reprezintă rezultatul agregării a trei indicatori relevanţi ponderaţi ai activităţii contribuabililor: cifra de afaceri – 50%, volumul obligaţiilor fiscale declarate – 30% şi volumul cheltuielilor cu personalul – 20%”, se arată în comunicat.
Din rândul contribuabililor mari şi mijlocii vor fi excluşi, după trei ani la rând în care nu au îndeplinit criteriul de bază, cei aflaţi în procedura falimentului sau în inactivitate temporară, precum şi cei declaraţi inactivi.
Reprezentanţii ANAF au mai precizat că s-a menţinut criteriul reprezentării fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenţi în rândul contribuabililor mari şi mijlocii, dacă sunt reprezentaţi sau reprezentaţi fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu.
„Utilizarea unor criterii realiste de selecţie a contribuabililor va permite atât realizarea unor eşantioane corecte din punct de vedere al importanţei fiscale, cât şi interpretarea unitară a informaţiilor privind eficienţa administrării acestor două categorii de contribuabili. Aceste criterii vor întări parteneriatul cu aceştia, creşterea eficienţei administrării fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare”, se mai arată în comunicat.
sursa: anaf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]