Rămâi conectat

Actualitate

ANAF: Proprietarii vor lua chirie de la rude sau prieteni. Gazdele vor plăti individual câte 5,5% taxă din salariul minim pe economie

Mădălina Opriș

Publicat

în

anafANAF anunţă o acţiune prin care obligă toţi proprietarii să perceapă chirie de la orice persoană care este rudă sau prieten. Astfel, dacă până acum nepoţii locuiau în case cu bunicii fără să plătească nimic, de acum aceştia vor fi nevoiţi să le perceapă chirie. Practic, fie că vorbim de o rudă de gradul II sau de prieteni, cei care nu sunt proprietari trebuie să plătească chirie.

ANAF vrea să-i oblige pe proprietari să perceapă chirii de la rude şi prieteni. Dacă stai la bunici, la verişorul primar, unchiul sau mătuşa, de acum trebuie să plăteşti chirie. Agenția Națională de Administrare Fiscală doreşte ca toţi proprietarii să anunţe că locuiesc în case şi cu alte persoane, iar acestora trebuie să le perceapă chirie. Contractul de închiriere va fi înregistrat la ANAF, iar taxa pe care trebuie să o plătească proprietarul este de 5,5% din valoarea chiriei.

Pe lângă această taxă pe care ANAF doreşte să o facă, mai există încă una în care un soţ şi o soţie, co-proprietar şi proprietar, care locuiesc în casă cu un prieten, verişor, nepot sau o rudă mult mai îndepărtată, vor trebui să plătească individual o taxă de 5,5% din venitul minim pe economie, deoarece contractul de închiriere nu se face doar pe numele unui singur proprietar, ci pe numele ambilor deţinători în acte ai imobilului.

În aceeaşi categorie de taxe intră şi cei care locuiesc cu chirie la stat. În apartamentele sau casele ANL stau persoane care au nevoie de locuinţe sociale, care sunt percepute la preţuri mult mai mici raportat la piaţa imobiliară.

Anual, contribuabilii sunt obligaţi să depună declaraţia cu privire la venitul din chirii la ANAF până la 25 mai.  Aşadar, proprietarul este obligat să declare anticipat sume pe care nu le-a încasat şi nu le va încasa şi să plătească pentru ele anticipat impozitul de 16% din valoarea contractului către ANAF şi 5,5% din salariul minim pe economie către CASS.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie te poate lăsa printr-un apel fără niciun ban în cont: Cum funcționează metoda spoofing

Ziarul Unirea

Publicat

în

O noua escrocherie te poate lăsa printr-un apel fără niciun ban în cont: Cum funcționează metoda spoofing Escrocii au găsit o nouă metodă prin care încearcă să le fure banii din conturi oamenilor neatenți, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Este vorba de „spoofing” și înseamnă mascarea identității. Citește și: Schimbare importantă la cardurile de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea