ANAF: Proprietarii vor lua chirie de la rude sau prieteni. Gazdele vor plăti individual câte 5,5% taxă din salariul minim pe economie
ANAF anunţă o acţiune prin care obligă toţi proprietarii să perceapă chirie de la orice persoană care este rudă sau prieten. Astfel, dacă până acum nepoţii locuiau în case cu bunicii fără să plătească nimic, de acum aceştia vor fi nevoiţi să le perceapă chirie. Practic, fie că vorbim de o rudă de gradul II sau de prieteni, cei care nu sunt proprietari trebuie să plătească chirie.
ANAF vrea să-i oblige pe proprietari să perceapă chirii de la rude şi prieteni. Dacă stai la bunici, la verişorul primar, unchiul sau mătuşa, de acum trebuie să plăteşti chirie. Agenția Națională de Administrare Fiscală doreşte ca toţi proprietarii să anunţe că locuiesc în case şi cu alte persoane, iar acestora trebuie să le perceapă chirie. Contractul de închiriere va fi înregistrat la ANAF, iar taxa pe care trebuie să o plătească proprietarul este de 5,5% din valoarea chiriei.
Pe lângă această taxă pe care ANAF doreşte să o facă, mai există încă una în care un soţ şi o soţie, co-proprietar şi proprietar, care locuiesc în casă cu un prieten, verişor, nepot sau o rudă mult mai îndepărtată, vor trebui să plătească individual o taxă de 5,5% din venitul minim pe economie, deoarece contractul de închiriere nu se face doar pe numele unui singur proprietar, ci pe numele ambilor deţinători în acte ai imobilului.
În aceeaşi categorie de taxe intră şi cei care locuiesc cu chirie la stat. În apartamentele sau casele ANL stau persoane care au nevoie de locuinţe sociale, care sunt percepute la preţuri mult mai mici raportat la piaţa imobiliară.
Anual, contribuabilii sunt obligaţi să depună declaraţia cu privire la venitul din chirii la ANAF până la 25 mai. Aşadar, proprietarul este obligat să declare anticipat sume pe care nu le-a încasat şi nu le va încasa şi să plătească pentru ele anticipat impozitul de 16% din valoarea contractului către ANAF şi 5,5% din salariul minim pe economie către CASS.
Sursa: evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Pensii 2024: Termenul până la care deciziile de recalculare se pot contesta. Explicații pentru pensionarii nemulțumiți
Pensii 2024: Termenul până la care deciziile de recalculare se pot contesta. Explicații pentru pensionarii nemulțumiți Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit recent despre pensiile recalculate pe care le-au primit românii, dar și despre neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei. Astfel, spune ministrul, o mare parte dintre pensionari vor beneficia de o majorare a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria 2024. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de Sfânta Maria Mică. SMS-uri și urări pentru cei dragi, familie, colegi și prieteni care îşi celebrează, în 8 septembrie, ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din cursul anului bisericesc
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Sfânta Maria Mică 2024: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului