Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

ANAF: Certificatul energetic al clădirilor, obligatoriu la vânzare și închiriere. Lista cu auditorii energetici din Alba

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

certificat energeticO profesie mai recentă, cea de auditor energetic, a devenit rentabilă în urma modificării Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. 

Acum, toți proprietarii de imobile sunt obligaţi să aibă certificatul de performanţă energetică a clădirilor atunci când vor vinde sau închiria un apartament sau o casă, contractele încheiate în lipsa acestuia nefiind acceptate la Finanțe.

În judeţul Alba au fost atestaţi, până în 31 ianuarie 2014, 15 auditori energetici. Cine vrea să obțină atestatul de auditor energetic trebuie să urmeze un curs de pregătire în acest sens, organizat de Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, care costă circa 3.000 de lei.

Vezi AICI lista cu auditorii energetici din județul Alba, publicată pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei clădiri sau unităţi de clădire (apartament) va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii.

Documentul este necesar pentru locuinţe unifamiliale, blocuri de locuinţe, birouri, clădiri ale instituţiilor de învăţământ, spitale, hoteluri şi restaurante, săli de sport, clădiri pentru servicii de comerţ sau alte tipuri de clădiri consumatoare de energie, clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice.

Sunt ferite de această obligație lăcaşurile de cult sau locațiile pentru alte activităţi cu caracter religios, pentru clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la doi ani, din zone industriale, ateliere şi clădiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie, pentru clădiri rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de patru luni pe an, pentru clădiri independente, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.

actualizare informații din iulie 2013


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Elevii Liceului Teoretic Teiuș, de vorbă cu doi deținuți din Penitenciarul Aiud, despre prevenirea consumului de droguri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii Liceului Teoretic Teiuș, de vorbă cu doi deținuți din Penitenciarul Aiud, despre prevenirea consumului de droguri Marți, 23.04.2024, 2 reprezentanți ai Serviciului Educație al Penitenciarului Aiud, inspector principal de poliție penitenciară Ioana BUCUR și subcomisar de poliție penitenciară Iosif Attila KÖBLE, au fost prezenți în calitate de parteneri al Poliției Orașului Teiuș și al […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea