ANAF: Certificatul energetic al clădirilor, obligatoriu la vânzare și închiriere. Lista cu auditorii energetici din Alba

certificat energeticO profesie mai recentă, cea de auditor energetic, a devenit rentabilă în urma modificării Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. 

Acum, toți proprietarii de imobile sunt obligaţi să aibă certificatul de performanţă energetică a clădirilor atunci când vor vinde sau închiria un apartament sau o casă, contractele încheiate în lipsa acestuia nefiind acceptate la Finanțe.

ELIT

În judeţul Alba au fost atestaţi, până în 31 ianuarie 2014, 15 auditori energetici. Cine vrea să obțină atestatul de auditor energetic trebuie să urmeze un curs de pregătire în acest sens, organizat de Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, care costă circa 3.000 de lei.

Vezi AICI lista cu auditorii energetici din județul Alba, publicată pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei clădiri sau unităţi de clădire (apartament) va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii.

Documentul este necesar pentru locuinţe unifamiliale, blocuri de locuinţe, birouri, clădiri ale instituţiilor de învăţământ, spitale, hoteluri şi restaurante, săli de sport, clădiri pentru servicii de comerţ sau alte tipuri de clădiri consumatoare de energie, clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice.

Sunt ferite de această obligație lăcaşurile de cult sau locațiile pentru alte activităţi cu caracter religios, pentru clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la doi ani, din zone industriale, ateliere şi clădiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie, pentru clădiri rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de patru luni pe an, pentru clădiri independente, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.

actualizare informații din iulie 2013

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

14 Comentarii

Certificat energetic 24 iulie 2013 at 16:47

De exemplu, pentru un apartament de doua sau trei camere, pretul pe metru patrat cerut de auditori este de trei euro. Asta inseamna ca pentru un certificat energetic se va plati intre 180 si 300 de euro

Ce rost ar avea 24 iulie 2013 at 17:03

certificatul energetic pt o locuinta sezoniera(2-3 luni) folosita doar in vacanta de vara?

apoliticul 24 iulie 2013 at 22:47

E o taxa in plus si atit.Cine cumpara un apartament are ochi sa vada daca e izolat sau nu.La fel se poate vedea daca are ferestre termopan.Mi se pare o prostie la un pret exagerat.Ce pielea mea face auditorul ala sa merite banii aia?

albaiulian 25 iulie 2013 at 8:57

Pretul e negociabil si difera de la un auditor la altul.Eu am gasit o doamna auditor care pt 250 lei mi-a dat acest certificat, in 2011.pt un apartament de 2 camere 50m.p.

Stupoare !!! 25 iulie 2013 at 9:44

Plina lumea de nebuni !!!
Cine naiba i-a mai inventat si pe astia cu auditul energetic.
Aberatie totala. Unele blocuri stau sa cada si ei o sa elibereze certificat energetic ca asa traba !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Legea, ba, nu auzi, nu ne ia la notar !!!!!!!!!!!!!!
Asta-i BIR, HOTIE, NEBUNIE
Guvernanti !!!!!
Rezolvati problema de siguranta si stabilitate a cladirilor, nu polistirenul pus de toti nenorocitii ………………..
Si sa faca SCULA MARE niste profitori care au o diploma de auditor, speculata, sa ia taxa cat vor ei de la toti necajitii.
Ar fi o solutie: BOICOTAREA PROSTIEI LEGIFERATE

Gornea Nicu 25 iulie 2013 at 16:49

Pentru nestiutorii fricosi ,care-si dau cu parearea, fiind necalificati si neseriosi : paraparaumu, Stupoare!, si apoliticul:

1. Un auditor energetic trebuie sa aiba diploma de inginer si o vechime de 10 ani;
2. Urmeaza un curs pos-universitar finalizat cu examen dat in marile centre universitare;
3. Inginerul trebuie sa aiba cunostinte solide de Termodinamica si transfer de caldura si masa, Fizica constructiilor si Instalatii de incalzire, sanitare, ventilare-climatizare si electrice in constructii;
4. Isi depune actele la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei unde sustine EXAMEN CU O PROBA TEORETICA SI
REALIZAREA UNEI LUCRARI DE AUDIT ENERGETIC IN FATA UNEI COMISII FORMATE DIN PROFESORI UNIVERSITARI.
5.Auditorul energetic realizeaza lucrari de:
a) Certificare energetice- eliberare CPE
b) Audit energetic
6. Certificatul energetic ofera informatii de ordin calitativ al constructiei privind consumurile energetice si gradul de izolare termica a anvelopei, informatii care vor contribui la formarea unui pret corect al cladirii ,in cazul vanzarii, sau la stabilirea uneu chirii corecte ,in cazul inchirierii(chiriasul va sti care este nivelul costurilor utilitatilor);
7. CPE contine masuri tehnice dispuse de catre auditor privind reabilitarea termica a imobilului respectv, ipentru asigurarea unei ambiante termice normale, cu costuri minime si solutii de asigurare a debitului minim de aer proaspat in locuinta……

Horea 12 februarie 2014 at 21:19

Domnu Gornea!

Eu vreau sa cumpar un apartament.
Il studiez din punctele de vedere care ma intereseaza pe mine.
N-am domnule nevoie de inca o TAXA (Certificat energetic!), a vanzatorului, care sa-mi ridice si pretul de cumparare.
Suntem inundati, din pacate, de o multime de asemenea taxe inutile!

alina serban 25 iulie 2013 at 22:33

@Gornea..pari a fi unul din ei..niste hoti in plus..am facut o experienta dezastruoasa cu un „expert judiciar in constructii”..a luat banii si a pactizat cu adversarul meu,pe care il cunostea…

alina serban 25 iulie 2013 at 22:35

@gornea.lasa bre ca stiu din proprie experienta cum se dau diplomele in romanica..nu pe bune,clar! coruptie,nene..

romania incotro? 13 februarie 2014 at 8:09

asta e ultima,sau poate nu…unde esti tu tepes doamne ……

Boby 13 februarie 2014 at 12:10

Un om de caracter si moralitate ar trebui sa -l respecte pe cel ce face un lucu pe care el nu-l poate face. Domnul Nicu Gornea are dreptate 200%. Certificatul de performanta energetica ajuta la formarea unui pret corect al locuintei, aducand elemente calitative alaturi de cele estetice(„ce eu nu vad ca are polistiren si ferestre cu geam termopan, cata gresie , cata faianta, suprafetele camerelor, etc?”). Dar nu „vezi” consumurile energetice, daca nu faci calcule de transfer de caldura si masa si bilant enegetic si nu stii solutii tehnice de reducere a acestor consumuri energetice pentru incalzire, apa calda de consum, ventilare- climatizare si iluminat.
Nu stii solutii de ventilare si de asigurare a debitului minim de aer proaspat in incaperi. Nu stii solutii de utilizare a energiilor regenerabile…. Este o cerinta a UE, justificata !!!Si daca nu stii, mai bine taci, nu lasa sa-ti curga balelel in spatiul public.

stef 13 februarie 2014 at 13:21

Inca o firma mafiota de apartament a statului, stoarce bani pentru niste guvernanti inumani.De 24 de ani se intampla acest lucru,se infinteaza firme pentru fiecare guvern de la putere.Niste blestemati,banul a pus stapanire pe ei,nu stiu cat vor mai fi tolerati.

Mariana 13 februarie 2014 at 18:06

Mai, nea Stef, mai studiaza sa vezi ca nu pentru guvernanti iau astia banii. Pentru cei ce au luat puterea ,ba ! Au trecut cam multi ani din 1989 si se cam stie cine colecteaza banii de peste tot.

apoliticul 13 februarie 2014 at 21:42

@Boby vezi ca am cumparat de curind un imobil si ma pis pe el certificat ca nu ma ajuta la nimic.Se presupune ca acel cineva care cumpara un imobil are 2 ochi si un creier.E doar o smecherie ieftina de a mai stoarce niste bani de pe oameni.In nici o tara din europa nu am auzit de asa ceva.Cred ca li sa cam urit cu binele la gunoaiele astea de la USL sau USD sau cine dracu ne mai conduce.
Pina nu iesim in strada nu o sa se anuleze nici certificatul energetic nici timbrul de mediu si nici alte o gramada de taxe aberante gen acciza carburanti.Din pacate populatia se imparte cam in doua:
jumatatea celor care au de cistigat de pe urma acestor taxe si care au posturi caldute datorita guvernantilor si jumatatea celor care au devenit indiferenti la orice si care asteapta intotdeauna ca altcineva sa faca ceva in locul lor.
Avea dreptate Petre Tutea cand spunea : am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de idioti

Comentariile sunt oprite