Amenzile uriașe primite de cetățeni pentru nerespectarea ordonanțelor militare, ar putea fi anulate. În ce condiții s-ar putea întâmpla acest lucru

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Amenzile uriașe primite de cetățeni pentru nerespectarea ordonanțelor militare, ar putea fi anulate. În ce condiții s-ar putea întâmpla acest lucru

Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constituțională a României cu privire la starea de urgență. Astfel, dacă CCR va da dreptate acestei sezisări, atunci, din acest punct de vedere, se va deschide calea ca aceste sancțiuni să fie anulate.

Declarația a fost făcută de Augustin Zăgrean, fostul președinte al Curții Constituționale, care consideră că amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt mult prea mari raportat la câștigul populației

ELIT

„S-a exagerat, este specific românesc, s-a sărit calul. Sunt mult prea mari amenzile raportat la câștigul populației, nu cred că populația va putea să le plătească. De unde bani, mai ales în perioada de criză!

Pe o parte statul le dă bani oamenilor ca să poată supraviețui, prin șomaj tehnic, pe de alta, le dă amenzi de nu se pot încadra în niciun fel să le plătească.

Probabil că de data asta CCR va fi de acord cu Avocatul Poporului și atunci mă întreb cine va mai plăti aceste amenzi.

Dacă obiecțiile privind amenzile vor fi declarate de CCR neconstituționale, toate amenzile care se aplică vor fi anulate, pentru că vor fi date în baza unei legi declarate neconstituționale.

Pentru asta, cine primește amenzi va trebui să le conteste în justiție dacă crede că nu au fost corect aplicate”, a explicat Augustin Zegrean, citat de Digi24.

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională mai multe prevederi din OUG 1/1999, care reglementează instituirea stării de urgență.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său, a anunțat joi instituția într-un comunicat de presă.

Surse: Digi24

Sursă foto: Arhivă

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419