Amenzile pe durata stării de alertă: Cum vor fi date și cum vor fi achitate

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a anunțat după ședința de Guvern în care a fost adoptat proiectul de lege cu măsuri care vor fi luate după 15 mai, când expiră starea de urgență în România, că vor fi date sancțiuni pentru abaterile comise pe durata stării de alertă.

Dancă a precizat că sancțiunile vor fi date în baza Ordonanței 2/2001.

ELIT

Aceasta prevede că „prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului se pot stabili și sancționa contravenții în toate domeniile de activitate. Prin hotărâri ale autorităților administrației publice locale sau județene se stabilesc și se sancționează contravenții în toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atribuții prin lege, în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenții prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului”.

De asemenea, „actele normative prin care se stabilesc contravenții vor cuprinde descrierea faptelor ce constituie contravenții și sancțiunea ce urmează să se aplice pentru fiecare dintre acestea; în cazul sancțiunii cu amendă se vor stabili limita minimă și maximă a acesteia sau, după caz, cote procentuale din anumite valori; se pot stabili și tarife de determinare a despăgubirilor pentru pagubele pricinuite prin săvârșirea contravențiilor”, potrivit ordonanței.

Mihail David - 2020

Contravenienții vor putea achita în termen de 15 zile jumătate din amenda primită. Sancțiunile vor intra în vigoare la 3 zile după publicare legii în Monitorul Oficial, potrivit proiectului. Proiectul de lege trebuie să fie votat și de Parlament, unde poate fi modificat.

Sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...