Rămâi conectat

Actualitate

Amenzile aplicate în timpul STĂRII de URGENȚĂ, ANULATE pe bandă rulantă de instanțele din Alba. Poliţia cere chiar ea ştergerea sancţiunilor!

Publicat

în

Amenzile aplicate în perioada stării de urgenţă au început să fie anulate pe bandă rulantă, după ce Curtea Constituţională a stabilit că prevederile ordonanţei care a majorat sancţiunile aplicate persoanelor fizice sunt neconstituţionale.

Procesele iniţiate de persoanele amendate au ajuns, după trei luni de la încheierea stării de urgenţă, pe masa judecătorilor. În toată ţara, mii de amenzi sunt anulate de instanţe la primul termen de judecată Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanţelor militare şi a condiţiilor de ieşire din case în perioada stării de urgenţă.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, care a intrat în vigoare pe 3 aprilie 2020, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectau ordonanţele militare au crescut la valorile cuprinse între 2.000 lei şi 20.000 lei, faţă de 100 – 5.000 de lei, cât erau până atunci. Doar la Judecătoria Aiud, într-o singură zi, în 6 august 2020, au fost anulate un număr de şapte procese verbale prin care tot atâtea persoane au fost amendate pentru că au fost surprinse fără declaraţia pe propria răspundere. Aceasta era impusă de legislaţia în vigoare din perioada stării de urgenţă. În şase cazuri amenda a fost de 2.000 de lei, iar într-un altul sancţiunea contestată a fost de 1.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Prin plângerea contravenţională înregistrată pe rolul Judecătoriei Aiud în data de 27.05.2020, petenta J. E. a solicitat instanţei, în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba, ca prin hotărâre judecătorească să se dispună anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea sa de la plata amenzii contravenţionale. Petenta a arătat că procesul verbal de contravenţie este lipsit de legalitate potrivit Deciziei CCR din 6 mai 2020. Procesul verbal de contravenţie este netemeinic pentru că avea acea declaraţie prevăzută de ordonanţa militară dar din eroare a uitat acasă geanta în care se afla declaraţia”, se precizează în motivare instanţei cu referire la unul dintre cazurile menţionate.

Reprezentantul IPJ Alba a solicitat admiterea plângerii contravenţionale şi exonerarea intimatei de la plata eventualelor cheltuieli de judecată ocazionate cu soluţionarea cauzei. ”Având în vedere achiesarea intimatului, şi ţinând cont de Decizia Curţii Constituţionale nr. 152 din 6 mai 2020 prin care s-a constatat că dispoziţiile art. 28 din O.U.G. nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă sunt neconstituţionale, instanţa va admite plângerea contravenţională formulată de petent a J. E. în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba, şi va anula procesul verbal de contravenţie încheiat de intimat la data de 08.04.2020”, se mai precizează în document.

Un alt ”amendat” a apucat să plătească între timp jumătate din amendă, respectiv 1.000 de lei, dar instanţa a dispus Trezoreriei Municipiului Aiud să îi restituie banii. ”Am ieşit să mă plimb pe lângă o pădure în localitatea în care domiciliez. Un echipaj de poliţie m-a oprit şi mi-a dat o amendă pentru că nu aveam declaraţia pe propria răspundere. Era în 26 aprilie, iar în 30 aprilie am mers să plăteasc jumătate din amendă, 1.000 de lei. Nu îmi place să fiu dator şi am plătit banii. Acum am cerut anularea amenzii şi restituirea sumei pe care am plătit-o. Sper să îi primesc cât mai curând”, a spus bărbatul amendat.

Printre cei amendaţi a fost şi un vârstnic care a susţinut că era nevoit să meargă să îşi facă aprovizionarea cu alimente, medicamente, să plătească facturi. ”În zona pieţei am fost oprit de un agent de poliţie. Am arătat declaraţia pe proprie răspundere, însă acesta mi-a solicitat doar buletinul. M-am trezit acasă cu o amendă de 1.000 de lei pentru faptul aveam vârsta de peste 65 de ani şi îmi era permisă ieşirea doar în intervalul orar 11:00-13:00. În procesul verbal de contravenţie a fost menţionată greşit adresa de domiciliu”, a a afirmat persoana care a obţinut anularea sancţiunii.

Chiar dacă în hotărâri se precizează că pot fi atacate cu apel, niciuna nu a fost contestată de către Poliţie. În judeţul Alba au fost aplicate în perioada în care a produs efecte ordonanţa declarată neconstituţională amenzi în valoare totală de peste 7 milioane de lei. La nivel naţional au fost încheiate circa 300.000 de procese verbale de contravenţie cu o valoare totală de 600 de milioane de lei, respectiv 120 de milioane de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Producătorii români de cireșe se plâng de producția slabă și de lipsa cumpărătorilor: „Cel mai prost an din ultimele decenii”

Publicat

în

Producătorii români de cireșe se plâng de producția slabă și de lipsa cumpărătorilor: „Cel mai prost an din ultimele decenii”

Au apărut cireșele autohtone pe piețele din sudul țării, însă producătorii se plâng de producția slabă și de lipsa cumpărătorilor, anunță Gazeta de Sud.

Majoritatea producătorilor care aduc fructe în piețele din Târgu Jiu provin din localități din zona submontană a județului și în special din Turcinești, satul Rugi. Aici sunt sute de plantații de cireș, cu mii de pomi, însă recolta a fost afectată de frigul și ploile din primele luni ale primăverii.

Producătorii spun că este ”cel mai prost an din ultimele decenii atât din punctul de vedere al producției, cât mai ales din punctul de vedere al vânzărilor”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prețul va începe să scadă în perioada următoare, pe măsură o cantitate mai mare de cireșe va ajunge pe tarabe. Acum, în Piața 9 Mai din Târgu Jiu prețul cireșelor bio este de 20 de lei. În același timp, cireșele mai mari, din import, se vând cu 35 – 40 de lei.

„Noi din asta trăim, dar este foarte slab cu vânzările. Lumea cumpără mai întâi mâncare și apoi fructe. Iar cireșele sunt primele fructe locale care apar pe piață și cele de la Rugi sunt nestropite. În alți ani erau mai căutate, dar acum vin și se uită și pleacă. Eu le am cu 20 de lei kilogramul și am auzit că în Piața Centrală se gândesc să scadă până la 10 lei în zilele următoare”, susține Torița Sichitiu, producător de cireșe din satul Rugi, comuna Turcinești.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Titularizare 2022, în Alba: LISTA posturilor disponibile și CALENDARUL concursului

Publicat

în

Titularizare 2022, în Alba: LISTA posturilor disponibile și CALENDARUL concursului

Profesorii sau viitoarele cadre didactice pot consulta lista posturilor disponibile până la acest moment, pentru concursul național de ocupare a posturilor didactice din învățământul preuniversitar. Lista urmează să fie actualizată în perioada următoare. Proba scrisă a concursului are loc pe data de 13 iulie 2022.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA POSTURILE DISPONIBILE ÎN JUDEȚUL ALBA

CLICK AICI PENTRU A VEDEA POSTURILE DISPONIBILE ÎN ȚARĂ

Site-ul publicat aseară conține lista posturilor disponibile în școlile și grădinițele din toată țara.

Lista este grupată în 3 categorii:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • Posturi complete cu viabilitate de cel puțin 4 ani
  • Posturi complete cu viabilitate sub 4 ani
  • Posturi incomplete

Programele valabile pentru concursul din acest an sunt aceleași cu cele de anul trecut

Spre deosebire de anii trecuți, acum sunt scoase la concurs și posturi de educator-puericultor.

Au început, oficial, etapele de mobilitate pentru cadrele didactice. Acestea sunt:

  • Completarea de normă și transferul prin restrângere de activitate (pentru titulari): 21 Februarie-11 Martie;
  • Ocuparea pe viabilitatea postului: 14 Martie-21 Martie;
  • Pretransferul: 22 Martie-12 Aprilie;
  • Continuitate pentru cei cu media peste 7, candidați cu Definitivat sau înscriși la Definitivat: 4 Aprilie-5 Mai;
  • Concursul de Titularizare: 6 Mai-1 August.

Lista finală a posturilor didactice, va fi publicată pe 6 mai, cea publicată acum urmând să fie actualizată.

Calendarul concursului este următorul:

“Ocuparea prin concurs naţional a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar:

a) transmiterea situaţiei la inspectoratele şcolare; înregistrarea, analizarea şi soluţionarea cererilor de concediu fără plată în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ şi

Până la 5 mai 2022

b) verificarea și publicarea listei finale reactualizate cu posturile didactice/ catedrele vacante/ rezervate pentru concurs;

Termen: 6 mai 2022

c) înregistrarea, la inspectoratele şcolare/centrele de înscriere, a dosarelor de înscriere ale candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, inclusiv pentru absolvenții promoției 2022;

Perioada: 9-17 mai 2022

d) verificare a și avizarea dosarelor candidaților de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de organizare și desfășurare a concursului;

Perioada: 10-20 mai 2022

e) validarea înscrierii, prin semnătură, de către candidați sau împuterniciții acestora prin procură notarială în original, conform graficului stabilit de comisia de organizare și desfășurare a concursului; neprezentarea la validare a absolvenţilor din promoțiile anterioare, atrage după sine anularea înscrierii la concurs.

Perioadele: 10-20 mai 2022; 6-8 iulie 2022 pentru absolvenții promoției 2022/absolvenţii 2022 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic/ candidaţii cuprinşi în programe recunoscute de Ministerul Educației prin care se recrutează, se selectează, se pregătește și se sprijină personalul didactic de predare pentru a desfăşura activităţi didactice în unităţi de învăţământ preuniversitar situate în medii dezavantajate, în anul şcolar 2022-2023

Notă: (1) În perioada 9-17 mai 2022 pot depune dosare de înscriere şi cadrele didactice a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2022.

(2) În mod excepţional, absolvenţii promoţiei 2022 (studiilor medii/postliceale/universitare de licență/universitare de masterat/departamentelor pentru pregătirea personalului didactic/departamentelor de specialitate cu profil psihopedagogic) pot să prezinte adeverinţa de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică şi să valideze fişa de înscriere în data de 13 iulie 2022, până la ora 8.00. Absolvenţii promoţiei 2022 pot participa la proba scrisă în cadrul concursului naţional pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate, numai după prezentarea adeverinţei de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică.

(3) Pe durata stării de alertă, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort, candidaţii nu mai validează fişele de înscriere şi optează, în scris, pentru judeţul/municipiul Bucureşti în care se prezintă la repartizare.

f) afișarea, la avizierele inspectoratelor şcolare, a:
(i) listei candidaților înscriși și a graficului privind susținerea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă;
(ii) listei cadrelor didactice angajate cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscrise la concursul naţional care solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate şi a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice.

Termen: 23 mai 2022

Notă: Pe durata stării de alertă, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort, candidatul care observă erori în datele afișate informează, în scris, prin poștă electronică, inspectoratul școlar în vederea corectării acestora până la data de 8 iulie 2022.

g) stabilirea centrelor de concurs şi comunicarea acestora la Ministerul Educaţiei, Direcţia Generală Management Resurse Umane şi Reţea Şcolară;

h) organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe*.

Perioada: 24 mai – 30 iunie 2022

Notă: (1) În perioada 24 mai-30 iunie 2022 pot participa la probele practice/orale şi inspecţiile la clasă şi cadrele didactice titulare rămase cu reducerea de activitate nesoluţionată sau a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2022.
(2) Cadrele didactice titulare solicitate pentru detaşare în interesul învăţământului pot participa la probele practice/orale în perioada
 24 mai – 3 iunie 2022.

i) afişarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă;

Termen: 4 iulie 2022

j)  desfășurarea probei scrise;

Termen: 13 iulie 2022

k) comunicarea rezultatelor iniţiale;

Termen: 19 iulie 2022

l) înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare;

m) soluţionarea contestațiilor;

n) comunicarea rezultatelor finale;

o) repartizarea candidaţilor conform prevederilor art.74 alin. (3), lit.a) sau 80 alin.(9) din Metodologie, după caz;

p) ședință de repartizare, în ordine, a:

(i) cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art.74 alin. (3), lit. b) din Metodologie;
(ii) cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. c) din Metodologie;
(iii) cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. d) din Metodologie;
(iv) cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. e) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz;
(v) repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2022, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. f) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz;

Termen: 1 august 2022

q) reactualizarea listei posturilor didactice/ catedrelor vacante/ rezervate;

Termen: 2 august 2022

r) emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră.

Perioada: 2-22 august 2022


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Peste 1.000 de mașini blocate de către ruși la Zaporojie: Femei și copii, rămași fără apă și mâncare

Publicat

în

VIDEO| Peste 1.000 de mașini blocate de către ruși la Zaporojie: Femei și copii, rămași fără apă și mâncare

În Zaporojie, teritoriu controlat de către Ucraina, peste 1.000 de mașini care transportau ucraineni au fost împiedicate să trecă, anunță administrația militară regională.

Administraţia locală a declarat vineri că maşinile pline de oameni care încercau să plece au fost blocate la un punct de control rusesc din oraşul Vasylivka.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În Vasylivka, ocupanţii nu au permis accesul a peste 1.000 de maşini pe teritoriul controlat de Ucraina, pentru a patra zi consecutiv”, se arată în postarea de pe Telegram, adăugând că în maşini sunt femei şi copii şi că majoritatea nu mai au bani pentru mâncare şi apă.

Mai multe maşini au reuşit să treacă joi prin oraşul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei.

„Deţinătorii de afaceri din Berdyansk sunt forţaţi să cumpere mărfuri din Crimeea şi este necesar să se înscrie pentru un convoi cu escortă. O astfel de înregistrare îi ajută pe colaboratorii locali să colecteze informaţii despre cine se întoarce cu mărfurile şi de la cine poti colecta ulterior „tribut”, „, a susţinut administraţia regională.

Un videoclip postat pe Telegram de Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională al guvernului ucrainean arată un şir lung de maşini pe marginea unui drum.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare