Amenzi mai mari pentru cei care refuză să se legitimeze sau să meargă la sediul poliției și pedepse cu închisoarea pentru cei care împiedică luarea unor măsuri de către organele de ordine publică
Noi fapte pentru care vei putea face închisoare sau vei fi amendat mai aspru de polițiști sunt prevăzute într-un proiect de lege care a trecut tacit de Senat și se află aproape de votul final la deputați.
Amenzi mai mari pentru cei care refuză să se legitimeze sau să meargă la sediul poliției, precum și pedepse cu închisoarea pentru cei care împiedică luarea unor măsuri de către organele de ordine publică sunt prevăzute într-un proiect de lege care a trecut tacit de Senat și se află aproape de votul final la deputați.
Proiectul va clarifica, de asemenea, și care sunt situațiile în care se va cere legitimarea persoanei sau să se deplaseze la sediul poliției, precum și situațiile în care polițistul va avea dreptul să folosească forța fizică contra unei persoane.
Numeroase schimbări în relația cetățeanului cu organele de poliție vor putea avea loc în viitorul apropiat. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, document ce conține multe modificări în această materie, a trecut tacit de Senat exact în forma pe care Guvernul a dat undă verde.
Documentul se află acum la deputați, care au adus deja câteva amendamente proiectului propus spre adoptare în curând (aceștia au votul decisiv). După ce va fi adoptat de deputați, proiectul se va aplica doar după ce e aprobat de șeful statului prin decret și publicat în Monitorul Oficial.
Prima chestiune vizată de acest proiect e legată de legitimarea persoanelor. În primul rând, cei care vor refuza să se legitimeze vor primi amenzi între 500 și 1.500 de lei (acum se pot da amenzi între 100 și 500 de lei).
Dacă la acest moment nu se specifică foarte clar când se poate cere legitimarea unei persoane, proiectul cuprinde o listă care enumeră astfel de situații: de pildă, dacă există suspiciunea că pregătește o faptă ilegală, cu ocazia unor controale/razii sau încearcă să pătrundă într-un loc cu acces restricționat.
Cei care nu vor avea acte de identitate pentru a se legitima vor putea fi supuși amprentării, inclusiv fotografierii, urmând ca polițistul să facă publică fotografia/înregistrarea/schița persoanei a cărei identitate nu poate fi stabilită altfel, tocmai pentru a se încerca stabilirea identității. Aceste măsuri se vor realiza, potrivit documentului, chiar și în lipsa consimțământului acelei persoane.
Apoi, se va face o enumerare clară a situațiilor în care persoana poate fi obligată să meargă la secție (de exemplu, atunci când nu i se poate stabili identitatea, când există suspiciunea că pregătește săvârșirea unei fapte ilegale etc.).
Practic, dacă persoana nu poate fi legitimată, se va cere acesteia să meargă la secție, iar refuzul de a merge la secție va fi pedepsit mai aspru, adică cu o amendă între 500 și 1.500 de lei, față de maximum 500 de lei, cât este acum amenda. Cei care vor fi conduși la secție vor fi supuși, în toate situațiile, controlului corporal, al bagajelor și vehiculului.
Apoi, cei care, deși au fost avertizați, vor împiedica organul de ordine publică să-și îndeplinească obligațiile de serviciu privind legitimarea, controlul corporal, al bagajului sau al vehiculelor ori vor împiedica conducerea cuiva la sediul poliției vor risca un dosar penal.
Aici, proiectul prevede o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la un an sau o amendă penală, dar care nu se va aplica tocmai persoanei care va fi vizată de respectivele măsuri, ci altor persoane, care încearcă împiedicarea acestora.
Organele de poliție vor avea dreptul de a cere oricărei persoane care face obiectul unei măsuri polițienești să renunțe temporar la anumite obiecte pe care le-ar putea folosi pentru un atac armat; iar aici proiectul nu se referă doar la arme, ci și la diverse alte obiecte ce pot pune viața polițistului/altei persoane în pericol, dar și la animale.
În fine, polițiștii vor avea dreptul de a folosi forța fizică pentru a se opune rezistenței persoanei care, spre exemplu, refuză să meargă la sediul poliției, refuză percheziția ori aplicarea cătușelor. La acest capitol, proiectul va aduce, de asemenea, o detaliere a situațiilor în care se poate folosi constrângerea, cum anume se va face asta ș.a.m.d.
Ceea ce va face, în realitate, acest proiect de lege, pe lângă modificarea/introducerea unor sancțiuni, va fi să pună în mai multe cuvinte și în exprimări mai clare lucruri care, în mare parte, pot fi făcute și la acest moment de către organele de poliție, dar care sunt adesea contestate de către cei vizați de măsuri.
Așa cum se arată în nota de fundamentare a proiectului, cei care au contestat aceste măsuri de-a lungul timpului s-au folosit tocmai de faptul că legile nu sunt suficient de explicite și de detaliate.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Acesta trebuie să obțină votul favorabil în Camera Deputaților, să fie aprobat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii