AMENZI drastice pentru cei care nu au asigurare auto: La ce sumă se poate ajunge
AMENZI drastice pentru cei care nu au asigurare auto: La ce sumă se poate ajunge
Toate persoanele care dețin un autovehicul sunt obligate, potrivit legii, să dețină o asigurare RCA valabilă.
Conform Codului Rutier, asigurarea auto este obligatorie chiar şi în situaţia în care maşina nu este folosită.
Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie arată că:
„Art. 3. – Obligativitatea încheierii contractului RCA
Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18:
18. limitele teritoriale de aplicare ale asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule:
a) teritoriul României;
b) teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene, ale statelor părţi la Acordul privind Spaţiul Economic European, denumite în continuare state membre, şi teritoriul Confederaţiei Elveţiene;
c) teritoriile statelor situate între două state care leagă direct două state membre ale Uniunii Europene, în care nu există birou naţional auto;
d) teritoriile statelor în care sunt competente birourile naţionale auto care au semnat Acordul multilateral;
Art. 4. – Excepţii de la obligaţia încheierii contractului RCA
Nu sunt obligate să încheie un contract RCA persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce derivă din aceste activităţi, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiţiei se pot asigura facultativ”
Cât este amenda dacă nu ai asigurare
Dacă ești implicat într-un accident sau ești oprit de polițiști și nu ai asigurare auto obligatorie valabilă, amenda este cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei, dar şi cu sancţiuni suplimentare:
– reținerea certificatului de înmatriculare (polițistul rutier eliberează conducătorului auto o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație);
– reținerea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.
Amenda cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei este prevăzută la art. 64 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările si reasigurările din România.
Sancțiunile complementare sunt prevăzute la art. 112, litera s, precum si la art. 112, alin.3 din OUG 195/2002 (Codul Rutier).
Mai mult, dacă deținătorul vehiculului nu face dovada asigurării acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicării măsurii prevăzute anterior, Poliția Română dispune radierea din evidența a vehiculului, potrivit art. 76, alin. 3 din Codul Rutier.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]