Ziarul Unirea

Ambasadorul Canadei susține că nu face lobby pentru proiectul Roșia Montană, deși a susținut o conferință despre minerit la Alba Iulia

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Prezent la Alba Iulia, unde a susținut o conferință pe tema “Responsabilitatea socială corporatistă în domeniul exploatării resurselor naturale şi asigurarea dezvoltării durabile”, ambasadorul Canadei în România, Excelența Sa Philippe Beaulne, a afirmat că această acțiune diplomatică nu este una de “lobby” pentru proiectul de exploatare a aurului și argintului de la Roșia Montană, al companiei canadiene Gabriel Resources.

La evenimentul organizat în Sala Senatului a Universității ”1 Decembrie 1918” au mai participat rectorul Daniel Breaz, prorectorul Moise Achim, ÎPS Irineu Arhiepiscopul Albei Iulia, Diana Câmpan purtătorul de cuvânt al universităţii, Nelu Fleșer reprezentatul Prefecturii Alba și alți invitați interesați de mineritul responsabil în zona Munților Apuseni. Una dintre oficialitățile care inițial și-a confirmat prezența la conferință, inspectorul general școlar Dorin Sandea nu a mai participat la eveniment. Din partea ÎSJ au participat însă inspectorii Codruța Lodroman, purtător de cuvânt al instituției și Alina Bud, specialist în proiecte europene.

ELIT

Întrebat la sfârșitul prezentării, după ce inițial Excelența Sa Philippe Beaulne a afirmat că nu se află la Alba Iulia pentru a face lobby pentru Gabriel Resources, dacă susține începerea exploatării de la Roșia Montană, de către societatea canadiano-română “Roșia Montană Gold Corporation”, ambasadorul Canadei a oferit un răspuns diplomatic:

“Știu că este o întreagă dezbatere pe acest subiect care îi privește în primul rând pe români.

Mă aflu aici doar ca să explic ce ne așteptăm de la companiile miniere canadiene care activează în acest domeniu, din punct de vedere tehnic, social și de mediu. Nu facem acest lucru în legătură cu un proiect specific sau o anumită companie.

În cazul proiectelor în general este responsabilitatea autorităților și a acționarilor societății, ele sunt cele două părți care vor lua decizia dacă proiectul continuă sau nu.

Ce sperăm noi, din perspectiva Guvernului Canadei, este ca deciziile să fie luate la timpul potrivit, în cadrul unui proces firesc și transparent. Asta este ceea ce contează!”,  a explicat declarat ambasadorul Canadei în România.

„Scopul seminarului este acela de a prezenta politica Guvernului Canadei cu privire la companiile miniere, de la perioada de configurare a unui posibil proiect, până la etapa de închidere a proiectului. Seminarul este conceput să sublinieze:

-importanța protejării unui mediu sănătos

-importanta sprijinului acordat comunitatilor și regiunilor pentru ca acestea să prospere pe baza industriei miniere”, și-a început ambasadorul disertația.

În cadrul prezentării sale, Excelența Sa Philippe Beaulne, a expus mai multe idei legate de perspectiva canadiană asupra  mineritului responsabil în lume și în România:

–          Industriile extractive reprezintă o resursă majoră a prosperității economiei canadiene. Investind în această resursă națională, Canada a devenit totodată un lider important în sectorul extractiv la nivel mondial.

–          Canada este stat membru al Convenției ONU împotriva corupției.

–          Evaluarea mediului este o procedură aflată în competența autorităților naționale și locale destinată să identifice și să evalueze potențialele efecte asupra mediului pe care le-ar produce un proiect – evaluare întreprinsă anterior lansării proiectului.

–          Companiile miniere preferă să angajeze forță de muncă locală – din comunitatea locală. Candidații ideali locuiesc deja în apropierea unor exploatări miniere și cunosc terenul, geografia și clima.

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

9 Comentarii

Calin 7 martie 2013 at 14:35

doar ca la noi autoritatile nu au dat nicio decizie, tot tergiverseaza acest lucru de peste 15 ani, ceea ce nu e normal si nu e corect, in primul rand fata de oamenii din Rosia Montana! apoi, e vorba de un proiect public-privat, practic prin amanarile astea ne dam cu stangul in dreptul!

Voicu 7 martie 2013 at 14:36

cred ca e important sa se ia o decizie cat mai repede in ce priveste proiectul de la Rosia, deja se amana de prea mult timp si e vorba totusi de un parteneriat, e si statul in acel proiect!

marga 7 martie 2013 at 15:13

decizii luate in timpul potrivit ar fi insemnat sa se fi luat decizia de pornire a proiectului de la Rosia inca de cativa ani, din pacate inca nu s-a intamplat acest lucru dar ar fi cazul sa se ia o decizie

Calin cel bun 7 martie 2013 at 17:12

Asta e banc de Radio Erevan ! Nu pentru o companie anume, nu pentru ca proiectul cianurist e mega-controversat si doar din intamplare in Alba :)))

Alex 7 martie 2013 at 17:40

Cum fac sex Calin, Voicu si Marga?
Si-o ia la laba.

gigi 7 martie 2013 at 21:53

Marga=instrumentul, Calin=stanga, Voicu=dreapta 🙂
A, sa nu uit: hai, noroc!

laurentiu 7 martie 2013 at 19:27

e un parteneriat public-privat, dar vad ca statul tot amana orice fel de decizie legat de proiectul asta, practic ne dam cu stangul in dreptul in felul asta…

Mira 7 martie 2013 at 22:31

Laurentiu, tu cum faci de obicei cand participi la un parteneriat public in privat, contra cost: scuipi sau inghiti?

Vladi 8 martie 2013 at 17:05

indiferent de ce zic unii sau altii, guvernul trebuie sa dea un raspuns legat de proiectul de la Rosia, pentru ca oamenii de acolo au VOTAT la un referendum pentru pornirea proiectului!

Comentariile sunt oprite