„Am făcut 3.500 de euro” – recunoaște un preot, după sfințirea caselor de Bobotează
Primele zile din an sunt foarte aglomerate pentru preoţii ortodocşi. Aceştia, conform tradiţiei și canoanelor bisericești, trebuie să meargă la familiile din parohiile pe care le păstoresc pentru slujbele speciale de Sf Vasile, în prima fază și, mai apoi, cu Iordanul, de Bobotează.
Potrivit unei reguli vechi, enoriaşii le oferă slujitorilor domnului mici „atenții”, cu preponderenţă sume de bani dar şi alte cadouri cum ar fi fleici de carne afumată, cârnați, cafea sau băuturi fine.
Un preot din Argeş a recunoscut că, deși e o muncă grea, aleargă cu plăcere prin frig pentru că recompensa este pe măsură. Potrivit acestuia, un preot cu lipici la enoriași și ceva noroc poate aduna în doar 2, 3 zile sume frumoase, care se învârt în jurul sumei de 2.500 – 3000 de euro pentru parohiile mici sau medii.
”Eu am o parohie măricică cu oameni darnici și mulți înstăriţi pe care îi cheama Vasile, Vasilica, Ion sau Ioana. Nu fac nimic ilegal, doar respect o tradiție iar oamenii se bucură să mă vadă și cred că înțeleg că nu este ușor să bați kilometri pe la casele lor pe frig, pe zăpadă. Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf Vasile și de Bobotează cred că am strâns undeva la 3500 de euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”, a declarat C. I., preot la o parohie din Argeş. Întrebat dacă pentru aceste sume emite vreo chitanță sau alt tip de document, acesta a spus că nu are cum atâta timp cât aceste sume sunt donații. ”Oamenii sunt convinși că nu dau popii banii ci îi dau bisericii de care aparțin. Și ce chitanță să dau: la carne sau la sticlele de vin pe care mi le oferă?”, mai spune acesta.
Acelasi preot a marturisit ca are colegi preoti cu parohii mari de peste 700-900 de familii, în timp ce la ţară numărul familiilor este mult mai mic.
„Am un fost coleg, acum preot la o parohie in Pitesti, care castiga de Sf. Vasile si Boboteaza cel putin 6000 Euro. Anul asta, chiar mi-a zis ca din banii stransi de Boboteaza işi va termina casa care o are in constructie. Desigur va lasa ceva din banii astia si in vistieria bisericii”, mai spune preotul.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României “Masacrul de la Jilava” este numele sub care a rămas cunoscută noaptea de 26/27 noiembrie 1940, când un comando al mişcării legionare a executat cu sânge rege 64 de politicieni ce au făcut parte din regimul de autoritate personală […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 3 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
22 noiembrie 1963: Asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy