Ziarul Unirea

„Am făcut 3.500 de euro” – recunoaște un preot, după sfințirea caselor de Bobotează

Primele zile din an sunt foarte aglomerate pentru preoţii ortodocşi. Aceştia, conform tradiţiei și canoanelor bisericești, trebuie să meargă la familiile din parohiile pe care le păstoresc pentru slujbele speciale de Sf Vasile, în prima fază și, mai apoi, cu Iordanul, de Bobotează.

Potrivit unei reguli vechi, enoriaşii le oferă slujitorilor domnului mici „atenții”, cu preponderenţă sume de bani dar şi alte cadouri cum ar fi fleici de carne afumată, cârnați, cafea sau băuturi fine.

ELIT

Un preot din Argeş a recunoscut că, deși e o muncă grea, aleargă cu plăcere prin frig pentru că recompensa este pe măsură. Potrivit acestuia, un preot cu lipici la enoriași și ceva noroc poate aduna în doar 2, 3 zile sume frumoase, care se învârt în jurul sumei de 2.500 – 3000 de euro pentru parohiile mici sau medii.

”Eu am o parohie măricică cu oameni darnici și mulți înstăriţi pe care îi cheama Vasile, Vasilica, Ion sau Ioana. Nu fac nimic ilegal, doar respect o tradiție iar oamenii se bucură să mă vadă și cred că înțeleg că nu este ușor să bați kilometri pe la casele lor pe frig, pe zăpadă. Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf Vasile și de Bobotează cred că am strâns undeva la 3500 de euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”, a declarat C. I., preot la o parohie din Argeş. Întrebat dacă pentru aceste sume emite vreo chitanță sau alt tip de document, acesta a spus că nu are cum atâta timp cât aceste sume sunt donații. ”Oamenii sunt convinși că nu dau popii banii ci îi dau bisericii de care aparțin. Și ce chitanță să dau: la carne sau la sticlele de vin pe care mi le oferă?”, mai spune acesta.

Acelasi preot a marturisit ca are colegi preoti cu parohii mari de peste 700-900 de familii, în timp ce la ţară numărul familiilor este mult mai mic.

„Am un fost coleg, acum preot la o parohie in Pitesti, care castiga de Sf. Vasile si Boboteaza cel putin 6000 Euro. Anul asta, chiar mi-a zis ca din banii stransi de Boboteaza işi va termina casa care o are in constructie. Desigur va lasa ceva din banii astia si in vistieria bisericii”, mai spune preotul.

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Gabi 9 ianuarie 2019 at 19:55

Vrăjeală ieftina, de multe ori cred ca nu știți ce vorbiți. Infloresc sume în ziare care de multe ori nu sunt reale. La oraș poate se aduna sumele vehiculate la sate în parohii mici niciodată nu se aduna banii ăștia, nici dacă ar vrea vreun popa

Florin 10 ianuarie 2019 at 9:15

Gabriel, eu am auzit că la oraș,adică la noi,in Alba Iulia,un popă,pastor de parohie rămâne cu 10000 de euro în buzunar.Asta după ce va plătește,pe voi,ăștia care le cântați in strună.Deci să nu vă mire faptul că lumea nu va mai deschide ușa.

Aiudeanul x 10 ianuarie 2019 at 11:37

Intradevar la sate un preot aduna între 3500-5000 Euro. La orase se aduna mai mult . Anul trecut un preot mărturisea ca a adunat peste 20.000 euro in 2-3 zile . Din aia a dat 1000 la asistentii lui si a ramas cu bani frumosi in mana . Un om simplu nu strange banii astia nici in 20 ani !!! Asta-i Romania , Rusia, Grecia si Bulgaria! Traditii si obiceiuri inradacinate in era precrestina care nu au nimic a face cu crestinismul promovat de sfinții apostoli si sfanta scriptura. Păcat, vedem in țările astea ca nici societatile nu progresează ,ci dimpotriva…

Raspopitul 10 ianuarie 2019 at 12:28

O parohie medie are cam 350 -400 de famicii, iar fa tu un calcul numai 50 de lei sa dea fiecare (dar Îți spun eu ca dau mai mult majoritatea)350×50 = 17500 lei :4.6=aproximativ 3800 euro!

Comentariile sunt oprite