Alții la rând: Medicii, avocaţii, arhitecţii şi alte categorii care câştigă bani pe cont propriu ar putea plăti taxe şi impozite ca orice angajat
Dacă se aplică o modificare a Codului Fiscal, propusă de Ministerul Finanţelor, medicii, avocaţii, arhitecţii şi alte categorii care câştigă bani pe cont propriu vor plăti taxe şi impozite ca orice angajat. Schimbarea care ar urma să se aplice din vară, ar afecta aproximativ un milion de români.
În cazul unui consultant fiscal, de exemplu, contribuţiile la asigurările de sănătate, şomaj, pensie şi impozitul pe venit îi vor lua 60 la sută din câştig, de trei ori mai mult decât acum.
„Vor plăti contribuţiile angajatorului care sunt, de fapt, cele mai mari, în ciuda faptului că a fost diminuată cu 5% CAS”, spune Alin Chitu, consultant fiscal.
În aceste condiţii ar fi mai profitabil pentru cei care lucrează pe cont propriu să se angajeze. Dar mulţi tocmai regimul de multinaţională vor să îl evite.
„Ne sileşte pe toţi să fim angajaţi cu contract de muncă, indiferent de ce nivel de competenţe avem”, arată Cristian Pârvan, de la Patronatul Serviciilor Private.
Avocaţii sunt printre cei mai afectaţi de modificarea Codulului Fiscal, cerută de Ministerul Finanţelor. Multe firme preferă să nu angajeze apărători, ci să lucreze cu ei pe bază de colaborare, tocmai ca să aibă costuri mai mici.
„Este o misiune imposibilă, dar este un semnal de alarmă că se doresc venituri la buget din orice sursă”, este de părere avocatul Marius Coltuc.
În ciuda protestelor, Ministrul Finanţelor spune că nu mai este loc de discuţie.
„A fost o discuție cu cei care sunt … reprezintă piața pe zona de profesii liberale, textul e deja convenit cu dânșii, deci lucrurile aici sunt foarte clare”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor.
Acum, de la o persoană care lucrează ca Persoană Fizică Autorizată şi câştigă 4.000 de lei, de exemplu, statul încasează contribuţii 1.000 de lei. Dacă omul s-ar angaja, statul ar primi de trei ori mai mulţi bani.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi
În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie se ştie că a lăsat Bisericii documente preţioase – scrisorile sale dedicate comunităţilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 14 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor