Alte două lanțuri de magazine comercializează 51% produse românești
Alte două lanțuri de magazine, LIDL și Penny Market, s-au conformat legii care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse din lanțul scurt de aprovizionare, a declarat, vineri, la Alba Iulia, preşedintele Comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor, Nini Săpunaru.
Deputatul Nini Săpunaru a spus, în cadrul unei întâlniri cu fermieri din județul Alba, că lanțul de magazine LIDL era conformat acestei legi.
”Țin să remarc și să spun public: sunt două lanțuri de magazine la acest moment care s-au conformat în totalitate la lege. LIDL era conformat, Penny Market și Mega Image. Am informații de la abatoare, de aici din Ardeal, care au spus în felul următor, tai 250 de capete de porci în fiecare zi, timp de șase zile pe săptămână pentru un contract cu un singur lanț de supermarket. Au renunțat să mai aprovizioneze porc din Austria și au dat comandă să taie porc românesc. A mărit salariile în această perioadă, nu foarte mult, vă dați seama, dar în momentul în care îi muncești pe oameni și ai comenzi, au mărit salariile de două ori, lucrează, primesc plata la cinci zile, de unde înainte primeau la 60 de zile și atunci vin la celălalt aspect din lege: plata pentru produsul proaspăt la șapte zile, plata pentru celelalte produse alimentare, la 30 de zile”, a declarat Nini Săpunaru.
Prezent la întâlnire, deputatul Ioan Dîrzu, membru în comisia de agricultură, a declarat că societatea nu ar fi afectată dacă supermarketurile ar fi scoase în afara orașelor, iar producătorii din România ar fi în acest fel favorizați.
”Legea (n.a. supermarketurilor) este doar la jumătate de pas din demersul pe care mi l-aș fi dorit eu. Un pas întreg ar fi însemnat să avem curajul și, probabil, viitorul Parlament va avea curajul să negocieze cu supermarketurile în așa fel încât să reușim să nu mai fim piața de desfacere a Europei. Și eu cred și vorbesc acum ca o persoană care are experiență în mediul privat că o societate bine conturată nu este afectată dacă supermarketurile ar fi scoate în afara orașului”, a spus Dîrzu.
Acesta a argumentat că în alte state vecine, ”acest lucru se practică” și nu face decât să favorizeze piața internă, în vreme ce circulația ar fi mai degajată.
Modificăriile aduse legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimetare au fost publicată în Monitorul Oficial pe 15 iulie şi obligă hipermarketurile ca cel puţin 51% din produsele agroalimentare expuse la raft să provină „din lanţul scurt alimentar“.
Astfel, conform definiţiei „lanţului scurt alimentar”, carnea, legumele, fructele, mierea, ouăle şi produsele lactate urmează să fie achiziţionate de către retaileri printr-un „lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală“, ceea ce nu îngrădeşte libertatea supermarketurilor de a cumpăra produse agroalimentare din ţările din proximitatea României.
Legea mai interzice retailerilor să încaseze de la furnizor taxe şi servicii şi impune termene de plată ale comerciantului către furnizor foarte strânse.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat într-un conflict cu ING Bank România, acuzând banca de nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 50/2010 privind transparența costurilor contractelor de credit. Citește și: O bancă din România oferă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Ştirea zilei2 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune